Ztracená zbraň

Čína, 2002, 90 min

Chuan Lu

Hrají:

Wen Jiang, Shi Liang

Souhlasím s Kaka. Hlavní předností je konec a technická stránka. Navíc bych ještě vyzdvihl moc pěkný hudební doprovod. Bohužel jsem film viděl na dabované videokazetě, což celkem úspěšně ničilo atmosféru. A film má samozřejmě 90 minut.(15.7.2006)

Poměrně nezáživný film, který těží především ze slušných hereckých výkonů a znamenité technické zručnosti režiséra a kameramana. Obsahově jde prakticky spíše o rutinní záležitost. Scénář bez jakéhokoliv "tvaru", který svojí jednudochostí a přímostí až nepříjemně překvapí. Snad jen konec mě zaujal. Herci jsou jak jsem již řekl slušní. We Jiang v hlavní roli policisty předvádí poměrně solidní výkon a role "kliďase" mu docela seděla. Celkově mě Ztracená zbraň ovšem nejvíce zaujala po technické stránce. Nevím, jestli jsou takové všechny asijské filmy, ale tady se skutečně bylo na co dívat. Výtečná detailní kamera, spoustu vizuálních vychytávek (které v amerických, či evropských filmech člověk hned tak neuvidí) a další a další nápaditosti si pro nás režisér v průběhu filmu připravuje. Snad jen střih byl občas trošku zmatený a nepřehledný (zrychlené střihy přímo otravné), ovšem to tak nějak překousnu. Rozhodně mi to nevadilo tak, jako obyčejný scénář, který nemá prakticky čím zaujmout a to film sráží na hranici průměru. Je to docela škoda. A těch 120 minut je taky nesmysl. Film má všeho všudy 90 minut. Konec je pravděpodobně nejsilnější "článek" filmu. Ten se tvůrcům povedl.(18.6.2005)

Akční thriller, jak se uvádí v poznámce distributora? Nedejte se zmýlit. Celá kriminální zápletka je poměrně podružná a slouží k tomu, aby scenárista a režisér ukázal, jak se dnes žije v Číně, konkrétně v jakési zapadlé provincii. A je zřejmé, že to není obrázek jako vystřižený z olympijské reklamy, ale spíš to, co známe z Etzlerových reportáží. Pozornosti doporučuji také další režisérův snímek- Horskou hlídku.(16.9.2008)