Mivtsa Yonatan

Drama / Thriller / Akční

Izrael, 1977, 128 min

Menahem Golan

• Houdini

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(30.6.2004)

• Niktorius

V rámci subžánru "flag-waving action drama" se Mivtsa Yonatan svou technickou i uměleckou kvalitou velice podobá arabské tvorbě ze stejného období (na mysl mi hned vytanulo toto). Inu, ač má Izrael ze všech blízkovýchodních zemí zdaleka největší vazby na Západ, své kořeny nepopře. Snímek byl sice oceněm nominací na Oscara, ale - ač nejsem zastáncem konspiračních teorií - za tím lze těžko vidět něco jiného, než úspěšnou práci židovské lobby, případně zoufalý nedostatek vkusu v řadách pánů akademiků. Režisér Menachem Golan zpracoval skutečnou událost ve značně nerealistickém podání a v jeho více jak dvouhodinovém filmu se především mocně (a neuvěřitelně plytce) kecá. Heroizování izraelských vojáků kupodivu nepřekračuje únosnou mez, což se už bohužel nedá říct o karikování jejich protivníků. Marxističtí teroristé z řad Němců a Palestinců jsou zlí, pokrytečtí, zuřivě antisemitští a nosí otřesné módní kreace; Idi Amin zase vypadá a jedná jako cirkusový klaun (ok, tak to možná bylo i ve skutečnosti). Samotná záchranná akce nevypadá ve filmu jako nic profesionálního a dobře naplánovaného - hromada lidí tam prostě začně zmateně pobíhat a dělat pif-paf, to vše prosím ještě v pramálo navazujících záběrech. Nakonec je snímek Mivtsa Yonatan zajímavý jen z jediného důvodu - je totiž vlastně předloha pro Golanův pozdější film, zkultovnělé béčko Delta Force. To je ovšem daleko zábavnější. Jistě i díky Chucku Norrisovi a raketovým motorkám.(2.11.2010)

• d-fens

ocenenia : Oscar 1978 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)