Reklama

Reklama

Orwellova děsivá futuristická vize světa v roce 1984 popisuje svět rozdělený na tři velké státní útvary, jimž vládnou svrchované a všemocné elity. Život je redukován na nejnutnější schválené a povolené funkce, jednotlivec je pod neustálým dozorem Strany a Velkého bratra, všude jsou odhalováni nepřátelé a zrádci, kteří se po převýchově a před popravou přiznávají ke svým hrůzným zločinům. Winston a Julie se do sebe navzdory přísnému zákazu jakýchkoliv citů zamilují, a když je jejich vztah odhalen, jsou rovněž podrobeni tak důkladné převýchově, že nakonec zradí i sami sebe... Pro adaptaci patrně nejslavnějšího dystopického románu všech dob, Orwellova 1984 (poprvé vyšel v roce 1949), se ve stejném roce, jaký stojí v názvu knihy, rozhodl režisér Michael Radford. Roli Winstona Smithe, drobného úředníčka, který se rozhodne totalitní mašinerii vzepřít, strhujícím způsobem ztvárnil John Hurt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (625)

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Není tak důležité zůstat na živu, jako zůstat lidský."                                                                                                        Překvapení. Nikdy mě nenapadlo, že by šlo věrné převedení 1984 na filmové plátno. 15.11.2020 dnes znovu viděno s dcerou, která se připravuje na maturitu a znovu dávám 5 *. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

1984 je vcelku úspěšná adaptace Orwellovy brilantní knihy. Film jsem si pustil hned po dočtení románu. Bylo mi hned jasné, že snímek nemůže dosáhnout takových hodnot jako kniha, ale i tak působí velmi špinavě a přesvědčivě. Adaptace disponuje hlavně velmi dobrým hereckým obsazením. Těžko si představit na místě Winstona Smithe někoho jiného, než je John Hurt. O Richardu Burtonovi ani nemluvě. Osobně bych doporučil pustit si film jen jako dokreslení knihy. Ten bezprostřední pocit hnusu a deprese vám zaručí jen kniha. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Lidská mysl je neuvěřitelně tvárná věc... Natáčel to fanda předlohy to je vidět. Na plný nejdu pro pomalý začátek a usínací tempo. Richard Burton (ve své poslední roli) i poměrně mladý John Hurt hrají výborně a není problém jim věřit každou jejich myšlenku. Popravdě jsem 1984 shlédl pouze jako přípravu na zkoušku a nakonec jsem byl mile překvapen sympatickou atmosférou nicoty a beznaděje. Kdo řídí minulost, řídí budoucnost. Kdo řídí přítomnost, řídí minulost. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kniha od George Orwella patří k mým nejoblíbenějším a zároveň k těm, co mě nejvíce zasáhla a utkvěla mi v paměti. Pro plné vychutnání, pochopení, lepší orientaci a docenění snímku bych doporučil, si ji před shlédnutím tohoto Radfordova snímku přečíst. Film sice nedosahuje kvalit předlohy ( přeci jenom čtenářova fantazie je obrovská a spisovatel má oproti filmaři tu výhodu, že není limitován stránkami x ( stopáží ), prostředky, ale mám silný pocit, že s výslednou podobou by byl spokojený i samotný George Orwell. Já tedy ( i přes pár výhrad ) byl. Co musím jednoznačně vyzdvihnout to je fakt, že onu hlavní myšlenku se podařilo tvůrcům přenést na filmové plátno více než obstojně a spolu s VYNIKAJÍCÍMI hereckými výkony Johna Hurta a Richarda Burtona je to především toto, co táhne a dělá tento snímek tak silným. Chtěl jsem se rozepsat o tomto snímku mnohem obšírněji, ale právě v tuto chvíli spočinuly mé oči na komentáři uživatele Matty a ten to napsal vše " za mě " , pouze bych opisoval jeho slova! p.s. co říci závěrem? Snímek 1984 sice kvalit předlohy nedosahuje, ale jednou větou dodávám, že je hodně důstojným " převyprávěním " . Hodně silné 4*! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale právě jsem si ji půjčil (brzy bude následovat moje poznámka pod čarou). Vůbec si nemyslím, že takový výborný film by mohl být špatnou adaptací knihy. Pokud se od ní nějak výrazně liší, nevadí. Alespoň mi kniha a film poskytnou dvojí zážitek. 1984 - film je sondou do nejkrutějšího politického režimu, který si dokážete představit. Prožitek z něj je natolik intenzivní, že ještě teď mi běhá po zádech husina. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kdy si Winston Smith zapisuje první poznámku "4. dubna 1984" do svého deníku, byla točena přesně onen den, tedy 4. dubna 1984. (Bakllazaan)
  • Vojáci Oceánie používají sovětské helmy, které jsou proti těm opravdovým pouze začerněny, čímž snímek vyjadřuje protisovětskou narážku. (SeanBean)
  • Aby režisér Michael Radford stihl premiéru ještě téhož roku, natáčel film v období od dubna do června 1984. (Specs)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Caine a Demi jako zloději?

Caine a Demi jako zloději?

17.03.2006

Dvojnásobný držitel Oscara, britský vysloužilec Michael Caine, se objeví v kriminálním dramatu FLAWLESS po boku Demi Moore, nabírající v posledních letech druhý dech. Oba si již zahráli před více než… (více)

Reklama

Reklama