Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem historický velkofilm o boji jednoho muže za svobodu a čest a i díky skotským reáliím jsem si ze začátku myslel, že sleduji podívanou ve stylu "Statečného srdce" ale hodně rychle mě to přešlo a film mě zaskočil tím, že v něm je minimum akce a po většinu stopáže se vedou dlouhé a nezáživné dialogy. Výslednou podobu nezachrání ani nádherné záběry na skotskou krajinu ani jako vždy charismatický Liam Neeson a překvapivě slizký Tim Roth. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Čest je pro něj vším, je pro něj tím nejcenějším, co má a nikdo mu ji nemůže vzít. Takový je Rob Roy, skotský horal. A Archibald Cunningham je slizkej anglickej bastard, který to umí sakra dobře s bodnými a sečnými zbraněmi. Střet dvou mužů na pozadí mocenských intrik. Nádherná skotská krajina, kterou uměli filmaři beze zbytku využít, dobré herecké výkony, především Tim Roth se opravdu předvedl jako herec první ligy. Jen bych řekl, že to s tou Robertovou kladností až moc přepískli. Jinak ale velmi dobrý film. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má se stejnojmennou knížkou Waltera Scotta společný jen název dobu a to Skotsko. Ne že by to bylo na škodu. Film začíná velice dobře ba až skvěle a vy jen čekáte, že to tak půjde dál. Pořád si říkáte "jo teď bude ňáká namakaná bitka" jenže bitka stále nepřichází jen tlachání se ženou. Opravdu té Robovi ženy tam je nějak moc a navíc není ani hezká takže proč? Takže to byly minusy, k plusům patří hezká příroda a herci. Liam Neeson je jako vždy skvělý a jeho roli mu sežerete i s navijákem, Tim Roth kterého jsem poprvé viděl v něčem bez Tarantina si roli užil a Brian Cox zahrál klasického hnusáka jakých má na kontě miliardy. Naproti tomu kompars je dost hrozný a vedlejší role jakbysmet (zvlášť ty Robovi synové fuj).Ve finálním souboji mě překvapila tak trochu nefér Robova výhra a to je asi tak všechno. Je to vlastně dobrý film kterému by ale extrémně prospěla nějaká pořádná bitva. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká podobnou epic záležitost jako Statečné srdce, tak bude patrně zklamán. Tenhle filmek je spíš taková komorní historicko dobrodružná záležitost, ale mě nijak nepohoršil. Neeson svým charizma leccos utáhne a Roth je učebnicový bezcharakterák. Pravda při absenci nějakých větších akčních scén je očekávání diváka smrsknuto na závěrečnou konfrontaci na meče mezi Rob Royem a Cunninghamem, ale že bych se nějak výrazně nudil se říct nedá. No a hudba a výprava je každopádně na jedničku, takže vcelku spokojenost.60% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama, kterému lze jen pramálo vytknout. Technicky téměř bezchybná záležitost, snad jen scénář mohl být trošku svižnější. Z hlediska herectví je to naprostá hostina, Neesonovi a Langeové jejich role sedly naprosto přesně, oceňuji taky postavy zkažených šlechticů - blazeovaného Johna Hurta a až karikaturně slizkého sviňáka Tima Rotha. Plus drsná atmosféra skotských plání. Jackpot. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Pred znásilnením Mary (Jessica Lange) Archibald Cunningham (Tim Roth) zmetie zo stola v ich dome všetky veci, no v nasledujúcom zábere sa na ňom ešte kotúľa pohár. (Lukoh)
  • Velká část filmu byla natočena v Irsku. (CrownThomas)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama