Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 004)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi rychlý rozjezd je určitě vítaný, film je od počátku akčně laděný, nevyplňuje prostor podřadnou stopáží o zbytečném vysvětlování a jde rovnou k věci. Ač se Úsvit mrtvých primárně snaží o kompletní přetvoření béčkového filmu do kvalitního áčkového mainstreamu, své kořeny nezapře. Výsledkem je nesmírně zábavný, krvavý koktejl s řadou skutečně originálních a invenčních nápadů i chytlavé a dobře natočené akce. Určitá hravost trochu ubírá na atmosféře, ale ono to nakonec zas tak nevadí, důležitější je, že film se úspěšně vymezuje oproti zbytku zombie filmů, přináší to, co je na béčkové produkci zábavné, ale přitom nijak neponižuje diváckou inteligenci. 8/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, to nadšení pro tento film úplně nechápu. Ani napodruhé se nemůžu zbavit dojmu, že jde o snímek sice velmi zručně natočený (Snyder je určitě talent), ale naprosto nepřekvapivý a hlavně - hrdinové nejsou moc charismatičtí nebo aspoň výrazní. Vcelku dobře se na to kouká, ale o nikoho jsem se nebál, což vidím jako chybu. A přeci jen, když jedinou inovací je, že zombie se neplouží ale sprintují, tak nevím, z čeho mám být na větvi... ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Ze všech postapokalyptický zombie hororů, pro mě nejvíce zombiácký nářez v podobě skvělé atmosféry a zárověň vtipného pojetí některých momentů. Zombíkama se opravdu nešetřilo a díky tomu se můžeme těšit hordami zombie návštěvníků nákupního domu, kteří slouží jako zábava přeživších uvnitř komplexu. Přeživší si občas zahrají hru HeadShotZombie, ale vše netrvá věčně a jako každý správný zombie film i tento končí úmrtím všech dosavadně žijících. Ináč -- Úplně nejvíc akční našlapaná bomba zombie zabiárna, která má pořádný grády a diváka nenechá po celou dobu silou napětí akce v okolí nadechnout. Jedná se o celkem vydařený remeak v moderním hávu a luxusními maskami ze strany zombie herců. 85% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zack Snyder miluje žánr a je to sakra znát. Jeho osobitý přístup je přidanou hodnotou už tak výtečně natočeného kusu, který se nezastaví před ničím. První dvacetiminutovka je úchvatná. Škoda, že pak částečně podřadíme a v solidním tempu vytrváme až do závěrečných titulků. Nemocniční sestra s tváří neokoukané a vcelku překvapivě obsazené Sarah Polley toho dne udělala několik chyb a chybek: nekopla protivného doktora do rozkroku, v rádiu si neposlechla to, co měla, zvláštní zprávy jí utekly i v televizi. Potkala jen fikaně otevřenou sanitku. A pak se sousedovic milé děvče objevilo ve dveřích ložnice. A chtělo sežrat jejího manžela. A ten posléze jí. Rychlý úprk, sápání několika zvláštně vypadajících sousedů, zděšení, co se děje venku a nakonec dočasná záchrana ve velkém obchodním domě (super nápad, ale víc bych pracoval s tím, co takový moderní market nabízí). Stovky hladových a nemrtvých ale stále trpělivě čekají na příležitost. A už i k divákovi se dostávají zprávy, jak lidstvo masivně prohrává. Zahřívací kolečko je za námi. Oproti originálu to navíc nejsou žádní pomalu se táhnoucí zrůdičky, ale zatraceně rychlé svině, které nadobro uspí jen kulka v hlavě. Vztahy mezi přeživšími jsou zajímavě rozehrané, představují je solidní herci, jen několika nepravděpodobností se dočkáme (měnící se názory na to, koho zachránit a u koho jde o už moc velké riziko). Snyderův tým si dokonale pohrál se zvukem, se světlem, kamerou, výběrem hudby, střihem, vizuálními efekty. Nespokojí se s opakováním někoho, jeho práce vypadá neotřele a nápaditě. Baví cynickými hláškami i kouzelným nadhledem (šachy na dálku, odstřelovač na přání, střihová sekvence, jak plyne čas, auto, které sráží pochodující), postavy poměrně slušně poznáme, ač jich pochopitelně ubývá. A my jen můžeme tipovat, kdo další doplatí často na svou hloupost. Lehce se dotýkáme obav o budoucnost lidské rasy, párkrát se do lidských neduhů příjemně strefíme. A hlavně se královsky bavíme. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co se týče zombie-snímků, dávám zpravidla přednost jejich parodovaným příbuzným (tj. kombinaci horor/komedie), nelze však říct, že by Dawn of the Dead nebyl natočen s nadsázkou a bez humoru (min. několik úsměvných, odlehčených scén se tu najde). Jinak ale film nabízí hlavně určitou dávku napětí, slušné hororové atmosféry, akce a také docela propracované charaktery (myslím tím v konfrontaci s jinými žánrovými kousky). Původní verzi jsem neviděl, tipuju však, že díky dobrým efektům, trikům a kameře (když nepočítám tu ruční v závěru filmu) ji její remake má šanci předstihnout. Sice se zrovna netetelím blahem jako jiní, ale bavil jsem se a nenudil, takže proč bych nedal 4*. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Během premiérového víkendu (19.-31. 3. 2004) se nemrtvým gurmánům podařilo vydělat 26,7 mil. amerických dolarů, což bylo na 26milionovou produkci velmi slušné. Ve finále dosáhly severoamerické tržby 59 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak 102,3 mil. (imro)
  • Režisér Zack Snyder se ve filmu objevuje několikrát - vidět ho můžeme například během úvodních scén, kde jako člen ochranky stojí napravo od první dámy. (imro)
  • V titulcích na konci filmu je mezi záběry zombies také foto dvou líbajících se žen. (Kevadros)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama