Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 004)

novoten 

všechny recenze uživatele

Když mrtví začnou kráčet, přestává legrace. Nebo možná naopak nastává. Kdo by to byl řekl, že bude seriózní zombie film nejsilnější v odlehčených a skoro až veselých montážích. Díky nim výrazně vybočuje z žánru a jako svěží vítr může diváka jenom překvapit. Kategorii krvavých nářezů ale nemusím a proto je z mé strany těch 70% pozitivním překvapením. V záplavě krve, střihu a atmosféry se snadněji ztratí do očí bijící nelogičnosti v chování postav a lehká násilnost právě oné nadšené přestřelenosti. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snyder vzal otěže filmu pevně do svých rukou a je to znát doslova v každém záběru. Zombíci už nejsou ty líně se koulející stvoření, nýbrž smrtící ďáblové. A právě díky této změně mohl Snyder dosáhnout ve svém projektu tak rychlého tempa a dynamických akčních scén, jejichž syrovost je nsmírně působivá - o to více v kontextu zombie hororu. Nevídaná vizuální stránka tak spolu s ohromně sympatickými postavami, cool hláškami a zdravou dávkou cynizmu (režisér na nás pomrkává v podstatě v každé druhé scéně) tvoří snad největší nářez roku 2004. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi rychlý rozjezd je určitě vítaný, film je od počátku akčně laděný, nevyplňuje prostor podřadnou stopáží o zbytečném vysvětlování a jde rovnou k věci. Ač se Úsvit mrtvých primárně snaží o kompletní přetvoření béčkového filmu do kvalitního áčkového mainstreamu, své kořeny nezapře. Výsledkem je nesmírně zábavný, krvavý koktejl s řadou skutečně originálních a invenčních nápadů i chytlavé a dobře natočené akce. Určitá hravost trochu ubírá na atmosféře, ale ono to nakonec zas tak nevadí, důležitější je, že film se úspěšně vymezuje oproti zbytku zombie filmů, přináší to, co je na béčkové produkci zábavné, ale přitom nijak neponižuje diváckou inteligenci. 8/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, to nadšení pro tento film úplně nechápu. Ani napodruhé se nemůžu zbavit dojmu, že jde o snímek sice velmi zručně natočený (Snyder je určitě talent), ale naprosto nepřekvapivý a hlavně - hrdinové nejsou moc charismatičtí nebo aspoň výrazní. Vcelku dobře se na to kouká, ale o nikoho jsem se nebál, což vidím jako chybu. A přeci jen, když jedinou inovací je, že zombie se neplouží ale sprintují, tak nevím, z čeho mám být na větvi... ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se na tenhle film těšil, ale žádné velké překvápko se nekonalo. Docela průměrný béčkový zombii horor s kvalitními efekty. Trochu podezřelé mi přišlo, že zombíci tam pobíhají jak olympionici a ne jako správné nemotorné loutky. Ano, jsem konzerva. Přišlo mi to celé takové málo překvapivé a fádní. Sem tam nějaká laciná lekačka.. Alespoň nechybělo pár vtipných momentů, které postavám vdechly trochu více opravdovosti. Kvalitní byly taktéž "carmagedonové" scény, kdy hlavní hrdinové drtili zombíky auty. Zatím jediný nedobrý film Zacka Snydera. Romero rules. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Obchodní centrum Crossroads Mall se objevuje i ve hře "Left4Dead". (vimanzen)
  • V úvode filmu beží v televízii relácia o autách, kde v prestrihu vidno Subaru Impreza WRX, a moderátor hovorí, že sa jedná o turbodiesel. Subaru začalo tento model vyrábať s dieslovým motorom až od roku 2007. (tarponko)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama