Reklama

Reklama

Vincent

  • Austrálie Vincent (více)
všechny plakáty
Austrálie / Belgie, 1987, 105 min

Obsahy(1)

Život a dílo Vincenta van Gogha v dopisech Theovi.  Vincent van Gogh zemřel 29. července roku 1890 v naprosté bídě. Bylo mu pouhých 37 let a zanechal za sebou 1800 děl. Jen jedno jediné bylo prodáno za jeho života…
Jeho dramatický osud inspiroval již řadu filmových i televizních tvůrců. Coxův film je však zcela svébytným tvarem – čímsi mezi dokumentem a dramatem – vytvářejícím přesvědčivý portrét umělce, jeho života, myšlenek i duševních bojů jaksi „skrze něho samotného“: Goghovými obrazy a dopisy, které po léta psal bratru Theovi… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších dokumentů, jaký jsem kdy viděla. Zachycuje posledních čtrnáct let života Vincenta van Gogha, který dokumentuje využitím záběrů z umělcových obrazů a skic i záběry skutečných míst, kde tento geniální malíř žil. Do svého malování dával VvG vše. Lásku a vášeň, opravdovost až na dřeň, své nejniternější city,celou svoji rozervanou duši. Všechna slova, která doprovází tento film jsou vlastní slova VvG o životě a lidském konání, o umění a přírodě, která postupně napsal v dopisech svému bratrovi Theovi.."Jsme lidé a milujeme", " ...za nás mohou mluvit jen naše obrazy.“ Já do van Goghových obrazů vstupuji téměř denně, několik reprodukcí jeho obrázků visí v mé kanceláři už bezmála 17 let. Přináší mi klid, radost a energii, touhu i naději. Díky za tento krásný, nadčasový dokument:). ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu na zážitek, který mi přinesl tento film. Sugestivními obrazy s ještě více sugestivnějším komentářem (viděl jsem v perfektním podání Jana Kačera) jsem se dostal velmi daleko a pochopil nejenom genialitu jednoho malíře.... ()

Nostalghia 

všechny recenze uživatele

Existuje řada filmů o Vincentu van Goghovi, více či méně zajímavých, ale jen o tomto si troufnu říct, že je geniální... ()

AnnaMae 

všechny recenze uživatele

Vincentovy obrazy doprovázené úvahami z jeho vlastních dopisů. Byl prostě geniální. I proto, že sám svoji tvorbu vysvětlil a ulehčil tak práci budoucím historikům umění (případně jim sebral možnost vymýšlet vlastní teorie :-) Jako by hluboko v sobě měl vědomí, jak slavný jednou bude. ()

PocahontasM 

všechny recenze uživatele

Přes hodiny a hodiny práce, které jsou skryty za tímto filmem, dokazují, že i takto se může dělat zajímavý film. Smekám nad všemi malíři, (a jejich nervy) + postprodukcí. Nechápu jak to tu někdo může srovnávat s omalovánkami nebo co....Člověk nepochopen svou dobou je pořád aktuální téma. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Čtyři je méně než pět, Obrazové podání stylem Vincentových obrazů je geniální i zatěžující zároveň. Detektivní postup objasnění jeho skonu je samozřejmý. Studium mísení barev - a účinku v oku a hlavách diváků - objasňuje jeho mánii po dokonalosti obrazů. Ale obrazy jsou jen zprostředkovatelé citu. K zemi a k lidem, kteří nestačili porozumět. Jedním, kteří později porozuměli, je Don McLean. ()

Chejpao 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu vděčím za svou lásku k obrazům Vincenta van Gogha. Zcela neobyčejný dokument - putování Vincentovými obrazy doprovázené jeho vlastním komentářem uchovaným v dopisech bratrovi. Vtáhne vás přímo dovnitř obrazů, otevře cestu, kterou Vincent prošel ke svému geniálně svébytnému malířskému výrazu, a hlavně umožní vnímat to obrovské nadšení, silný vnitřní prožitek (v protikladu k hříčce a manýře, pro 19. století tak typické) a opravdovost. Nejlepší dílo o umělci, s jakým jsem se kdy setkala. ()

yenda1 

všechny recenze uživatele

Jan Kačer se do toho pěkně opřel. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu s jakou náléhavostí a zápalem podal Vincentovu korespondenci Theovi. Pro fanoušky Vincenta také doporučuji přečíst knihu Žízeň po životě. ()

ondrapec 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý a ojedinělý projekt. Zaslouží si to vidět, zejména díky umělecké stránce. Ale dějově nic moc, i když chápu, nedá se tam nic domýšlet. *55%* ()

Reklama

Reklama