Reklama

Reklama

Francouzova milenka

  • Velká Británie The French Lieutenant's Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Madison 

všechny recenze uživatele

Hlavná línia nezávisle plynúca od tej vedľajšej, ktorá by mi neprekážala v tom prípade, že by som si k tomuto filmu ešte pred vzhliadnutím nenapísala v hlave svoj vlastný scenár :-) Takto prišlo na rad sklamanie, pretože som sa v prvom rade tešila na sladkú romantiku ovešanú lepkavými slovíčkami a okorenenú sentimentálnou hudbou. Viktoriánske Anglicko mi v istom smere imponuje - zakázaná vášnivá láska, pokrivené ľudské charaktery opantané strachom z ,,vyššej moci" či prísne dodržiavanie pravidiel... ale tá režisérska dvojhra ma teda neokúzlila. Keď sa raz ponorím do jedného obdobia utkaného zo svojských tendencií, nerada skáčem do druhého zmodernizovaného chaotického sveta... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je ťažko polemizovať, ktorá línia milostnej drámy bola vystihnutá lepšie. Tá súčasná dostáva oveľa menej priestoru a nestihne povedať toľko, čo tá historická, ale bez nej si ten film predstaviť ani nedokážem. Predstavuje totiž veľmi príjemné spestrenie a odľahčenie historickej pochmúrnej atmosféry z načrtnutého scenára, aj keď ani tá nebola z najľahšieho súdka. A aj keď sa jedná o jedny z prvých hlavných úloh Ironsa aj Streep, pôsobili poriadne isto a dôveryhodne. 80%. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Hříšná, stará pověst z říše legend. Větrná žena "Viktorka" a její věrný, s železnou vůlí, kavalír. Složitá báseň lásky, uložená v srdcích, prostupuje staletími, údolím. Přehrát, nepřetrhat. Představitelé - klenotníci citu, citu hodin bez ručiček, přednostně, v zákulisí, za bouře, v zátiší, u něho stolují. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsou pod filmem hesla jako "světoznámé, pět Oscarů, podle bestselleru, viktoriánská Anglie, záhadná žena, biolog a láska", je mně víc než jasné, že bude jen otázkou času, kdy poprvé zívnu, kdy se poprvé zvednu z gauče, abych si šel do kuchyně pro sušenku a kdy začnu na televizi koukat už jen proto, abych si o něco opřel zrak. Nevím, jak to dělám, ale fakt se moc často nepletu... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi pomaly sa rozbiehajúca historická dráma (ono je to ale trochu zložitejšie). Zložitejšie je to aj s tým pomalým tempom, pretože aj vdaka nemu sa vám postavy poriadne dostanú pod kožu a pri konci môžete byť značne emocionálne pohnutý. Totiž pri oboch koncoch. Francúzova milenka je taký klasický anglický akademizmus, čomu zodpovedá aj casting a všetky filmové zložky. Pokial nemáte nič proti a nevadí vám, že sa do filmu nedostanete do dvadsiatich minút, môže byť pre vás Francúzova milenka nakoniec aj celkom zásadnou záležitosťou. Pre melancholikov všetkých troch typov a najmä toho tretieho, vedecky nevysvetlitelného, povinnosť. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Meryl Streep měla každý den lekce s hlasovým trenérem, aby si osvojila správný anglický přízvuk. Zároveň dorazila do Anglie o tři měsíce dříve než zbytek natáčecího štábu. Zde se učila viktoriánský vokální trénink. (jezurka42)
  • Román „Francouzova milenka“ (1969) neobsahuje linie s herci a herečkami natáčející film o této novele. Kniha však má tři různé alternativní konce a čtenář má tak volbu toho, jak chce, aby příběh skončil. Vytvoření dvou paralelních příběhových linií umožnilo tvůrcům filmu zahrnout dvě z těchto zakončení, jedo šťastné a jedno tragické. (jezurka42)
  • Autor předlohy John Fowles nebyl spokojený se zfilmovanými verzemi svých dvou předchozích románů Sběratel (1965) a The Magus (1968). Při filmové adaptaci Francouzovy milenky měl tedy podmínku, že si on sám vybere režiséra pro tento snímek. Jeho volba padla právě na Karla Reisze. (jezurka42)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama