Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda Meryl Streep, takže nevynechám jediný film s ní. Dům duchů není výjimka a musím říct, že tenhle její film patří k těm u mě více oblíbeným. Nevím proč, prostě u mě navodil takovou tu správnou atmosféru, což rozhodně všechny filmy nedokážou. Moc se mi líbilo, jak se jednotlivé postavy měnily v běhu času. Třeba Meryl hrála svou Claru od slečny až po stařenku a to samé i Jeremy Irons. Výkony obou byly prostě skvělé. I když Esteban mi jako člověk moc sympatický nebyl, Jeremy ho zahrál skvěle, a tak jsem mu to odpustila. Ve filmu jsou krásně ukázány povahy několika lidí, někteří méně, někteří více příjemní. Když umírala Clara, musím říct, že mi i slza ukápla. Film se mi líbil, byl o lidech a lidských charakterech a na třech generacích jedné rodiny krásně dokázal ukázat dobu, lidi i prostředí. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmové zpracování románu Isabel Allende, dcery bývalého chilského prezidenta. Hodně mi to připomnělo roky po válce u nás, kdy samozvané revoluční bandy šly po známých osobnostech jenom proto, že měly třeba německé jméno (jako Bauer, Müller, Neumann a pod.), ikdyž byli Češi ( zjišťováním se nezdržovali). V lepším případě šli do vězení. Ale to jenom na okraj. Ve filmu hraje 5 světových hvězd a nevím, o kom bych řekla, že byl lepší. Všichni na 1*. Psychologický film - úžasný zážitek. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá freska natočená s absencí dynamičnosti. Řada scén je k uzoufání, bez energie, trpí přetažeností, statičností. Osou vyprávění jedné chilské rodiny je příběh Estébana Trueby, nesmlouvavého despoty, s pečlivě vybudovaným bohatstvím i názorem na svět. A až fašistický puč v roce 1973 v něm leccos změní.. Dle autobiografické knihy tak vznikl historický epos tří generací (je tak těžké se s někým hlouběji ztotožnit), který ovšem může být zaměnitelný s osudy jakékoliv jiné rodiny. Když něco ocenit, tak výběr mezinárodního obsazení – kritikou obdivovaná, laickou veřejností milovaná Meryl Streep, specialistka na komplikované a nejednoznačné postavy Glenn Close nebo charismatický Brit Jeremy Irons. Své kvality snímek dánského tvůrce bezesporu má, já jej ale napodruhé vyhledávat rozhodně nebudu!! ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Úžasná sága a úžasný film. Škoda, že prvé dve časti Dieťa šťasteny a Sépiový portrét, nie sú sfilmované. Všetky tri časti majú neopísateľnú atmosféru. (Sága začína v roku 1843.) Hoci táto tretia časť iba minimálne nadväzuje na prvé dve, film je vynikajúci. Clara v podaní Meryl Streep bola klasicky dobrá. Vývoj Estebana Trueba ako politika a otca ma dostal, tu mi aj oči rosilii a Jefemy Irons nemal chybu. Svojim výkonom ma zaujala ešte mladučká Wynona Ryder. To že sa tu objavil aj Antonio Banderas potešilo. Tento film môžete pozerať aj po rokoch a vždy vás niečím osloví. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Namám rád typové označovania filmov, ako "epopeja" alebo "freska" ..... Šípil som i v tomto prípade niečo nekalé. Široký dobový záber skôr poškodil tempu rozprávania, nakoľko sa v niektorých miestach venoval i nepodstatným veciam, ktoré nemali na dej filmu vplyv ( hľadanie hlavy ). Filmu by som vytkol i formálne chyby - "nestarnúci" Segundo, ktorý sa vizuálom nezmenil ani za cca 30 rokov, prečnievajúce pruhy obrazovky mimo masku televízora .... Najviac ma však dojalo, že vzhľadom na to, že to bolo aj v americkej koprodukcii, tak sa tvorcovia neštítili dať na dobové transparenty názvy ako CONSERVATIVE PARTY alebo PEOPLE PARTY - a to i napriek jasnému faktu, že sa dej celého filmu odohráva v juhomarickej krajine . ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Meryl Streep hraje ve svých 44 letech 18ti letou dceru. (Aknah)
  • Natáčelo se v Dánsku a Portugalsku. (Terva)
  • Isabel Allende (narozena 1942) je jednou z nejčtenějších latinskoamerických autorek. (cheyene)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama