Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nikde jinde mi film nepřišel že má několik scén naprosto zbytečných. Pravda herci v čele s Ironsem a Ryderovou jsou famozní, a taková atmosféra ušla. Ale to je asi tak všechno co mě u tohohle filmu zabavilo. Film je děsně roztahanej, nic neříkající a celý dvě a půl hodiny mě nudí. No nic čekal jsem něco lepšího. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku jsem si všiml stejné atmosféry jako u Kmotra (spolu se stejně krásnou hudbou) a svým (vzdáleným) způsobem to taky je Kmotr. Protože nějak tak by mohl vypadat, kdyby Kmotr byla sága ne o Corleonech mužích, ale o ženách. Pokud vás neosloví příběh (u obou filmů), tak výš než 3* to nebudou. U Kmotra mě příběh hodně neoslovil, (ještě se to může změnit 2. shlédnutím) zato tady je příběh to nejlepší (, i kdyby herci a herečky spolu s režisérem odvedli Oscarové výkony). PS: málem jsem ho neviděl, protože název je jako z hororu, kterým se obloukem vyhýbám. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vezmeme piatich hercov najvyššieho levelu, pridáme ich do upravenej literárnej predlohy a dochutíme hudbou Hansa Zimmera. Podľa receptu a aj podľa mienky užívateľov ČSFD by to malo byť chutné. A nebolo. Príbeh je čiernobiely, videný ľavicovou optikou, vzdialene pripomínajúci Búrlivé výšiny, dejový záber niekoľkých desaťročí sa nevydaril, herci až na Jeremy Ironsa neohúrili a slovenský dabing potopil zvyšok. Napriek všetkému som film dopozeral až do konca, čo svedčí o mojej vytrvalosti, pretože nudných miest v ňom bolo aj na niekoľko filmov. Nebyť Jeremy Ironsa a Zimmerovej hudby mal by som značný problém nájsť nejaké pozitívum oceniteľné hviezdičkou. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám velice zvláštní pocity. Začátek mi příliš nesednul, nárážím hlavně na telepatické okamžiky hlavní hrdinky, které působily jaksi nevhodně. Ovšem jak se děj rozbíhal, zvýšila se dramatičnost a příběh se stal rázem zajímavějším. Herci předvedli skvělé výkony a nemalou úlohu na celkovém vyznění má zajisté i Zimmerova hudba. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drámo, jehož základním kamenem jsou výkony Closeové, Ironse a Streepové. Ti táhnou celý film. Především Irons je vynikajicí. Scénář dobrý, o dramatické situace není nouze ( někdy možná trochu předvídatelný ). Film trochu ubíjí neuvěřitelná statičnost, kamera neprovede za celý film jedinou jízdu, téměř nulový pohyb. Chtělo by to trochu oživení. A v závěrečné třetině trošku drhne tempo. A pak místy i dabing, jak říká Gary... Jinak spokojenost ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Meryl Streep hraje ve svých 44 letech 18ti letou dceru. (Aknah)
  • Většina herců ve vedlejších rolích namluvilo své dialogy v různých jazycích a v postprodukci byli předabováni do angličtiny. (jezurka42)
  • Isabel Allende (narozena 1942) je jednou z nejčtenějších latinskoamerických autorek. (cheyene)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama