Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

ad 

všechny recenze uživatele

Námět ani příběh filmu mě bohužel nijak neoslovili...To, že politika je sviňa už všichni dávno víme, stejně jako, že je potřeba si odpouštět, než bude pozdě...nic objevného, nic, co by zaujalo... Film má ale spoustu pozitiv, jako je slušná, nepodbízivá, ale i přesto nápaditá režie, lahodná hudba, andělská Meryl Streep, krásná Winona Ryder, snesitelný A. Banderas a (opět) fenomenální Jeremy Irons... film tedy prostě nemá šanci začít nudit, ale asi si na něj za pár dní ani nevzpomenu. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Zachytiť mágiu a poéziu života na celuloid nie je jednoduché. Napriek tomu sa to, podľa mňa, tvorcom čiastočne podarilo. Meryl Streep bola miestami takmer priesvitná a Jeremy Irons sa ako Trueba snáď narodil. Aj vďaka nim ostala vo filme skutočná láska, tá čarodejka všedných dní, ktorá sa ako vrkoč prepletá, vinie potôčikom a s pretekajúcimi rokmi rastie v rieku, prekrýva sa naplaveninami a bahnom, aby napokon všetko spolu splynulo so slaným morom, ktoré občas po kvapkách zaplaví každé oko čo sa díva na tento svet plný Estebanov, Férulí, Clare, Pedrov a Blaniek.... na všetky nedostatky som už zabudla. Aj keď knihe sa zďaleka nevyrovná, za poetiku má u mňa ****3/4. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že dej filmu bol uponáhľaný. Výsledkom je, že divákovi zostane kompletný, ale plytký príbeh. Toto je jeden z mála prípadov, keď mal byť film oveľa dlhší. Dlhší film by umožnil vyplnenie viacerých detailov. Zjednodušene povedané, film je akousi „románovou“ verziou románu. Napriek tomu rozpráva zaujímavý príbeh a herectvo je veľmi dobré. 6/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Starodávny portrét vykresľujúci ťažké osudy jednotlivých členov rodiny, ktorý je lemovaný nádhernou hudbou, krásnymi obrazmi, starosvetskou dobovou atmosférou či pôsobivou psychológiou vybudovanej na prepracovaných charakterových segmentoch. Tento film má jedno. Hercov, ktorí svojím postavám vdýchli priam nebeský pôvab. Krehká Klara (Meryl Streep), schopná jedným nepatrným gestom rozvrátiť narastajúce nesváry, hrdý Esteban (Jeremy Irons), podliehajúci svojej bezútešnej pýche, romantická Blanca ( Winona Rider), idealistka s domácimi koreňmi, Pedro (Antonio Banderas) ako odvážny milenec bojujúci za svoju pravdu a nakoniec trpká Ferula (Glen Close), dychtiaca po ľudskom súcite, odkázaná na bratovu nenávisť. Je to rozsiahly román, tragická výpoveď navonok obyčajných ľudí. Dom duchov ma zovrel ako kliešte, ale kostýmovkám sa nebránim a melanchólia ma na konci zasiahla celkom oprávnene. Toto je filmová perla. Vybrúsená do bodky a stvorená pre nekonečné obdivovanie. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gigantická freska, která bohužel působí dojmem starožitnosti. Na první pohled vše dokonale naaranžované, špičkově zahrané a esteticky do detailu propracované. Bohužel menších chyb je fůra. Od ne příliš povedených masek, přes několik zbytečně vložených a v kontextu s hlavní dějovou linkou naprosto irelevantních scén, po přespříliš pomalou a politickou třetí třetinu filmu. Nicméně i tak je snímek na vysoké úrovni a doslova nabitý emocemi. Herecké osazenstvo je skutečně hvězdné a především díky němu je výsledek relativně velice solidně koukatelný. Formálně strohé až chudé, ale nijak do očí bijící. Místy bohužel však až příliš dlouhé. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Na filmovém festivalu Havana (Kuba) si film vysloužil cenu Nejlepší španělsky mluvený film roku 1993. (Terva)
  • Rozdíl mezi děním v románu a dějem ve filmu je obrovský. Pár kritiků dokonce napadlo myšlenku, že to vůbec není román Isabel Allende. (Terva)
  • Všechny hlavní ženské postavy (Nívea, Clara, Blanca a Albaú) jsou pojmenovány po španělských slovech, které v překladu znamenají bílou barvu. (jezurka42)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama