Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

V komentářích filmu pročítám chvalozpěvy na hvězdné obsazení, až je mi to až protivné, číst týž argument stále dokola. Mně je zcela fuk, kdo ve filmu hraje, ty herce beztak z jiných filmů neznám a nepatří k mým oblíbencům. Čímž samozřejmě netvrdím, že by tu hráli špatně, ale zkrátka si nesednu na prdel z jejich slavných jmen a jen kvůli nim nebudu film nadhodnocovat. A přesto se mi tento film už dlouhé roky velmi líbí, neboť pro mě v hodnocení filmů nebývá prioritou obsazení, nýbrž dějová stránka a ta mě zde dokázala zaujmout. Film mám nahraný z TV na VHS s CZ i s SK dabingem a koupil jsem si i originál DVD. Zajímavá a poutavá sága, ve dvou a čtvrt hodině zahrnující tři generace jedné chilské rodiny. Řeší se tu sociální a třídní rozdíly a to je moje, ani ta politika a státní převrat mi tu nevadí, tak nějak k tomu patří. Mnohé pasáže jsou natolik silné, že diváka přimějí k slzám. Musím pochválit i nevtíravou hudbu, zejm. podmanivá La Paloma sem skvěle pasuje a samozřejmě brněnský dabing v čele s Kočovou a Jarým. Kdyby film natáčeli pouze Američané, kdo ví, jaký paskvil by z toho vyšel, ale tato mezinárodní koprodukce se rozhodně vyplatila. 90% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drámo, jehož základním kamenem jsou výkony Closeové, Ironse a Streepové. Ti táhnou celý film. Především Irons je vynikajicí. Scénář dobrý, o dramatické situace není nouze ( někdy možná trochu předvídatelný ). Film trochu ubíjí neuvěřitelná statičnost, kamera neprovede za celý film jedinou jízdu, téměř nulový pohyb. Chtělo by to trochu oživení. A v závěrečné třetině trošku drhne tempo. A pak místy i dabing, jak říká Gary... Jinak spokojenost ()

Reklama

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Úžasná sága a úžasný film. Škoda, že prvé dve časti Dieťa šťasteny a Sépiový portrét, nie sú sfilmované. Všetky tri časti majú neopísateľnú atmosféru. (Sága začína v roku 1843.) Hoci táto tretia časť iba minimálne nadväzuje na prvé dve, film je vynikajúci. Clara v podaní Meryl Streep bola klasicky dobrá. Vývoj Estebana Trueba ako politika a otca ma dostal, tu mi aj oči rosilii a Jefemy Irons nemal chybu. Svojim výkonom ma zaujala ešte mladučká Wynona Ryder. To že sa tu objavil aj Antonio Banderas potešilo. Tento film môžete pozerať aj po rokoch a vždy vás niečím osloví. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Úžasné obsazení mě skoro nutí přidat ještě jednu hvězdičku, ale 140 min je 140 minut. Dokážu si představit, že předloha je "tlustá bichle", jak už jihoamerické romány bývají a čte se skvěle, ale film je fakt trochu moc zdlouhavý. Chápu, že ten, kdo předlohu zná, ocení množství "neodstřižených větviček", ale přece jen je néně někdy více a speciálně poslední část bych trošku "ostříhala". Nicméně herecké výkony parádní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vezmeme piatich hercov najvyššieho levelu, pridáme ich do upravenej literárnej predlohy a dochutíme hudbou Hansa Zimmera. Podľa receptu a aj podľa mienky užívateľov ČSFD by to malo byť chutné. A nebolo. Príbeh je čiernobiely, videný ľavicovou optikou, vzdialene pripomínajúci Búrlivé výšiny, dejový záber niekoľkých desaťročí sa nevydaril, herci až na Jeremy Ironsa neohúrili a slovenský dabing potopil zvyšok. Napriek všetkému som film dopozeral až do konca, čo svedčí o mojej vytrvalosti, pretože nudných miest v ňom bolo aj na niekoľko filmov. Nebyť Jeremy Ironsa a Zimmerovej hudby mal by som značný problém nájsť nejaké pozitívum oceniteľné hviezdičkou. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Meryl Streep hraje ve svých 44 letech 18ti letou dceru. (Aknah)
  • Clary Del Valle v mladším věku ztvárnila dcera Meryl Streep Grace Gummer. V titulcích pak byla uvedena jako Jane Gray. (Streeper)
  • Natáčelo se v Dánsku a Portugalsku. (Terva)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama