Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nová Lolita dává smysl,protože ta první byla moc ovlivněna dobovou cenzurou - takže je na místě se pokusit natočit víc, než kolik bylo možné začátkem šedesátých let. Škoda, že ten film končí jako o kus mělčí a méně odvážné přežvýkání ještě víc propadlé sexualizace Dolores oproštěné až příliš od kritického ducha předlohy. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě moc nebavilo. Lolita je hodně známý dílo, takže jsem zhruba věděl, o čem to bude. Ale fakt mě nenapadlo, že po půl hodině se děj smrskne na to, že hlavní dvojice jezdí z jednoho hotelu do druhýho a občas tam spolu souloží. Jinak se tam vůbec nic neděje. Vlastně jim jednou během tý cesty praskne pneumatika. K nějakýmu zvratu v ději dojde zase až asi půl hodiny před koncem. Pak se tam začne odehrávat něco aspoň trochu zajímavýho. Asi by to chtělo prostřední pasáž hodně prostříhat a celej film zkrátit tak na 90 minut. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Napodruhé mi to přišlo slabší. Jeremy Irons je výborný herec, ale tady jsem počínání jeho postavy občas měl problém pochopit. Dominique Swain mě vlastně zaujala méně, než bylo záhodno (to už radši svůdnou Emmu Griffiths Malin z úvodu filmu). A víc postav tu vlastně nebylo. Je to jen taková ilustrace slavné knihy. Nepříliš vzrušivá romance, jejíž nepatřičnost už na konci dvacátého století nemohla nikoho ani šokovat. Takže je to prostě neprovokující verze Nabokovovy Lolity, což mi připadá jako dost nesmyslný záměr. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vím přesně, co budu cítit, až příště znovu Lolitu uvidím. Budu posté žasnout nad čarovně svůdnou Dominique Swain, budu mít oči plné slz nad steskem po Lolitě, a budu na dvě hodiny Humbertem, který by pro další chvíli, kdy bude Dolores v jeho náruči, obětoval a zahodil vše. To, co Irons v hlavní roli předvádí, není totiž dobrý herecký výkon, je to naprosté položení do postavy, dokonalé souznění s charakterem a zhmotnění všech mužských vášní a tužeb, byť v jakkoli nezdravé formě. Takže až se na Lolitu zase podívám jeho pohledem, ucítím lásku, která mění životy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dominique Swain bola jednoznačne výbornou voľbou - Natalie Portman, ktorá rolu odmietla, môže byť so svojou náhradníčkou navýsosť spokojná. Je to presne tá manipulačná, s prepáčením kurvička, ktorá si omotá okolo prsta hocikoho a hocikedy. A práve ona je tým, čo stojí za pozornosť v tomto snímku. Zvyšok je dosť nudný zlepenec scén, pomastených ako takou dávkou erotického dusna. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (18)

  • V době dokončení snímku byla v Americe znásilněna a zavražděna dětská královna krásy státu Colorado a kvůli ožehavosti tématu filmu se ho žádná společnost neodvážila distribuovat - proto byl film promítán jen v Evropě. (cubajz)
  • Tato verze Lolity sice vznikla již v pokrokovějších 90. letech 20. století, avšak obavy vyvolávala stejné. Spojené státy se v těch letech zaměřily na témata zneužívaných dětí a dětské pornografie. Kongres v roce 1996 schválil zákon, který se dotkl také filmového odvětví. Všechny scény s dětmi při předstíraných sexuálních aktech byl zakázány. (Zetwenka)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama