Reklama

Reklama

Arrested Development

(seriál)
Trailer
USA, (2003–2019), 33 h 40 min (Minutáž: 22–37 min)

Tvůrci:

Mitchell Hurwitz

Hrají:

Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Michael Cera, Alia Shawkat, David Cross, Jeffrey Tambor, Jessica Walter, Armie Hammer, Ron Howard, Judy Greer (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(84)

Obsahy(1)

George Bluth Sr. (Jeffrey Tambor), hlava rodiny, zakladatel a bývalý výkonný ředitel Bluth Company, která buduje malá sídla a obchoduje s nimi, je zatčený pro finanční podvody. Jeho manželka Lucille (Jessica Walter) se stává výkonnou ředitelkou společnosti, a do funkce prezidenta jmenuje svého nejmladšího syna Bustera (Tony Hale). Ten není pro funkci kompetentní, a tak se rodina obrací na Michaela (Jason Bateman), prostředního syna a dvojče jediné Bluthovic dcery Lindsay (Portia de Rossi). Ten se funkce ujme, a aby dysfunkční rodinu udržel pohromadě, přesvědčí Michael svého syna (Michael Cera) a rodinu sestry (David Cross, Alia Shawkat), aby společně bydleli v jednom z modelových domů Bluth Company.

Taková je výchozí situace pro sitcom, který si za pouhé tři roky svého trvání stačil vybudovat status kultu, a získal šest cen Emmy a jeden Zlatý glóbus. (Tom Riddle)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (54)

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Krsný otec komediálny seriálov nového milénia, ktoré pravdepodobne právom ostáva v tuzemsku nespoznaný. Totižto sledovať všetken ten perfektne načasovaný humor, tie skvostné running jokes a všetky tie neuveriteľné a skvelo obsadené postavy inak, než v originále, je hriech. Škoda, že to v tom najlepšom sekli a tretia séria bola na hodne dlhú dobu posledná. Comeback od Netflixu (4. Séria, 15 dielov) totižto, aj napriek angažovanosti všetkých postáv a par skvelým momentom, pôsobí neucelene. Následný 22 dielny remix, v ktorom strihači predviedli neuveriteľný kus roboty, dáva väčší zmysel, viacej zabaví a upúta, no podobný výsledok mohol byť hneď. Ale bol som vďačný za každý moment s touto bandou, akokoľvek nezábavné niektoré epizódy dokázali byť (Michael so synom, Lindasay). ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Co na Developmentu musí (dobrá, měl by...) každý televizní produkce znalý divák ocenit je jeho neustálá snaha se posouvat, být originální, překvapovat, hledat humor na místech, kde jiní nehledali, nebo se neodvážili. Rozhodně nejsebevědomější (ve více smyslech slova) sitcom, který jsem měl to potěšení si užít. Na rozdíl od většiny svých žánrových souputníků navíc s přibývajícími sezóny přidává na plyn, což souvisí z velké části s tím, jak se sžíváte s jednotlivými pošuky z rodiny Bluthů. Čímž se dostáváme k jádru seriálu, tedy ústřední rodince - její členové rozhodně nejsou plnohodnotné, životné postavy, zato jsou to plnohodnotné, nadživotní karikatury a to skoro bez výjimky úžasné. Kompletní dospělá sekce rodiny - Lucille a George sr., Gob, Michael, Buster, Lindsay a Tobias - jsou do jednoho magoři. Ať už mrchy, sviňky, skety, pokrytci, či mimo realitu žijící trosky, nikdo z nich - včetně na první pohled nejnormálnějšího Michaela - si nemůže nárokovat označení slušný člověk. A jsou k sežrání zábavní. Co se týče George Michaela a Maeby, ti jsou podobně jako ve filmech Wese Andersona okolnostmi donuceni chovat se dospěleji než jejich rodiče, kterýmžto pádem pak nejsou tak vtipní. Každopádně, to co si seriál dovolil zejména ve třetí sérii (kdy se například vypravěč příběhu snaží zachránit život seriálu tím, že vás žádá, abyste o něm řekli známým ), či v po letech dotočené sezóně čtvrté, kdy rozbije děj celé sezóny do střípků, které pak skrz hlediska jednotlivých postav proplétá do komické mozaiky, tady opravdu ještě nebylo. A jestli jo, určitě ne tak vtipně naservírované. 90% ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Arrested Development je vychvalovaný americký sitcom, který se mi dlouhou dobu vyhýbal a stejně jako mnoho dalších si ho musím rozdělit na tři části.    Tou první je původní seriál, který se skládal ze tří sérií. Chvíli sice trvalo než jsem se do toho dostal (styl natáčení a vypravěč byly hlavní problémy), ale množství hravých narážek a opakovaných vtipů prostě fungovalo. I když některé věci byly otravné, tak musím uznat, že seriál postupně gradoval a třetí série byla velkou zábavou. Určitě si nedovedu představit, že bych seriál sledoval bez znalosti angličtiny, protože velké množství vtipu je právě na tom založeno. Nicméně promlouvání tvůrců k divákům, aby jim pomohli odvrátit zrušení, je nezapomenutelnou třešničkou a po třech řadách jsem byl spokojený.   Po letech od zrušení přišel vymodlený návrat seriálu, který však fanouškům pořádně zhořknul, protože se jednoduše nepodařilo navázat na předchozí úspěch. Snaha o nový koncept bohužel nefungovala (a později si to uvědomili i tvůrci, protože celou sérii přestřihali a vydali v jiné podobě), a zdlouhavá mozaika příběhů je často se opakující a díky tomu až otravná. Dokoukával jsem víceméně už jen ze zvědavosti, abych zjistil, jak to celé skončí.   A ze stejného důvodu jsem se pustil i do závěrečné, páté série, která přichází pět let po konci předchozí řady. Ani druhý návrat však není lepší, ba naopak je snad ještě těžší na strávení než předchozí řada. Dlouhodobé linky jsou přetažené tak, že už nejsou ani vtipné a samostatně už epizody nefungují vůbec. Bohužel to nejslabší přišlo nakonec a určitě zanechalo nepříjemnou pachuť.    První tři řady stojí za podívání, zbytek kazí dojem a spokojenost se postupně vytratila, škoda, protože i tak mělo Arrested Development něco do sebe. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. – 3. série – 85% - Uhozené téměř přes čáru, při větší divákově nepozornosti pravděpodobně nepochopitelné a díky gradujícím zápletkám a tvůrčí odvaze čím dál originálnější. Někdo si stejně jako já zamiluje rádoby důmyslného iluzionistu Goba, někdo chladný krk rodiny Lucille a někdo třeba věčně rozpačitého George Michaela. Tak jako tak je ale radost sledovat rodinu, kde ryze obyčejného člena aby pohledal. Některé scénáristické finty jsou u Bluthových pravými diamanty (průběžné vtipy v čele s chicken dance) a jediné, co mi kazí radost, jsou opletačky s uvězněním George staršího či Oscara a s tím související řešení nejrůznějších rodinných podvodů. Jinak jsou ale tyhle tři zbytečně krátké sezónky pravým pokladem pro všechny, kteří v sitcomech hledají něco dosud nepoznaného. 4. série – 70% - Vymodlený návrat, který určitě není pro každého. Koncept propletenosti je doveden na hranici divácké snesitelnosti, některé hlavní postavy působí spíše jako vedlejší (což v pozdějších epizodách nejvíc ubližuje mojí favoritce Lindsay) a Mitchell Hurwitz si pro jistotu rozehrává několik stop pro budoucí počiny. Nové sezóně tak proto chybí ucelenost starších dílů, ale neznamená to, že by s Bluth family nebyla legrace. Jen je zkrátka jiná a velmi, velmi specifická - a s fenomenální Islou Fisher jako novým, téměř již neoddělitelným novým charakterem. 5. série - 60% - Labutí píseň, u níž bylo nejvtipnější čekání na ni a neustálé ujišťování, že se co nevidět začne točit. Tedy to samé ujišťování, které nakonec trvalo několik let. Způsob jejího naservírování ve dvou částech se nakonec ukázal poněkud macešským rozhodnutím, ale to je ta nejmenší starost. Navazování na původní poetiku je totiž plné křeče, za kterou může jak spousta problémů v zákulisí z posledních let, které ani při největší snaze nejdou zcela odfiltrovat (chování Jeffreyho Tambora vůči Jessice Walter, rasista Cross, alkoholem očividně čím dál zničenější Will Arnett). Dlouhodobé linky jsou buď natažené příliš (Fakeblock, zeď, Lucille Austero) nebo zoufale nudné a mám chuť je přetáčet (bohužel víceméně cokoli s Tobiasem). Naštěstí ani tohle smutné trápení nedokáže zabít potenciál vděčných running joků (The Final Countdown je dokonalá, i kdyby byla použitá stokrát) nebo chemii hlavního ansámblu. O to víc mě mrzí násilně roubované flashbacky nebo nepřítomnost Lindsay a s tím související do očí bijící green screen. Arrested se tak loučí po svém rozhodně nejslabším období, které ale nedokáže zničit vzpomínky na původní koncept - a stejně tak nutí diváka posmutněle přemítat, kam až mohl seriál růst, kdyby při svých začátcích dostal takovou šanci, jakou dostat měl. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Arrested Development je seriál ktorý v amerike neskutočne zbožnujú, a tiež seriál, ktorý spravil nevídané hviezdy z hercov ako Jason Bateman a Michael Cera. Celý seriál je poňatý veľmi zvláštnym spôsobom, kde absurdita strieda absurditu a všetko sa to točí okolo udržania rodiny a firmy. Cez všetky myšlienky hlavných predstaviteľov sme vedení rozprávačom, ktorý raz dej obohacuje a inokedy pôsobí až neskutočne vtieravo. Všetky inteligentné a celkom vtipné osudy a dejové línie sú odsunuté na kraj aby ich nahradili totálne zbytočné a samoúčelné príbehy, ktoré uberajú príbehu na hodnote. Herci sú bezchybný a vidieť že si užívali každú jednu sekundu. Len ma mrzí že seriál nešiel do hĺbky a len okrajovo sa dotýkal každej jednej zo zúčastnených postáv. Nie je to totiž seriál o charakteroch s ktorými sa môžte stotožniť ale o bláznivých situáciach jednej disfunkčnej rodiny, ktorá dakedy koná až príliš iracionálne. Záleží na vás čo od komediálneho seriálu očakávate. som zvedavý na film a postava Charlize Theron bola absolútne ohromujúca. 1 séria 60%, 2 séria 60%, 3 séria 70 %. slabšie 4 hviezdy. ()

Galerie (204)

Zajímavosti (35)

  • Tobiasův chorobný strach z lidské nahoty je skutečná psychická choroba zvaná gymnofobie. (Tom Riddle)
  • Neobvyklé jméno Maeby tvůrce vymyslel spojením jmen jeho dvou dcer, Maisy a Phoebe. (Tom Riddle)
  • V pilotním díle byly dům Lucille i modelový dům úplně jiné, než v dalších dílech. Tobias měl navíc jiné brýle, Buster měl delší vlasy, a George Michael měl tmavší pleť. (Tom Riddle)

Související novinky

Lego Robin dostal pasující hlas

Lego Robin dostal pasující hlas

17.07.2015

Z loňského Lego příběhu se vyklubal takový hit, že studio Warner Bros. okamžitě rozjelo nový filmový vesmír. V září 2017 tak uvidíme celovečerák Lego Ninjago, v květnu 2018 regulérní pokračování Lego… (více)

Bratři Russovi chystají vlastního Bournea

Bratři Russovi chystají vlastního Bournea

01.06.2014

Tomu se říká skok do první ligy. Bratři Russovi se dlouho drželi v televizi, kde pomáhali se sitcomy jako Community, Happy Endings nebo Arrested Development. Pak ale dostali velkou šanci od Marvelu,… (více)

Reklama

Reklama