Lev má sedm hlav (festivalový název)

• Kongo

Leone have sept cabeças, Der

Kongo / Francie / Itálie, 1971, 95 min

Glauber Rocha

"Lev má sedm hlav je mým prvním filmem, jehož základním tématem je zamyšlení nad možnostmi politického filmu pro třetí svět. Završením této zkušenosti je také můj posledni film Diáz a pastýř, který je popřením filmu a jazyka," napsal Rocha, též kritik a teoretik, do Cinéma 70, č. 150, listopad 1970. Vliv Godarda, Ejzenštejna a dalších je víc jak patrný, stejně jako fakt, že se jedná spíše o teoretický nežli praktický film. Diskontinuální střih, častá práce s juxtapozicí, nesednoucí zvuk a zábavné vložky... Hlavní rozdíl mezi Rochem a Godardem je v tom, že Godard bourá normy a lidi, kteří se v jeho filmech objevují, jsou tezovitými figurkami, u Rochy to jsou skuteční lidé, žijící a dýchající. Projevuje se zde i Rochova nedůvěra vůči médiím a zachycováním "reality", opětovně po Zemi v transu se zde stírá hranice mezi simulací a simulakrou. Akorát ta kvalita kopie, kterou jsem měl možnost vidět, je jak z 60 let staré videokopie, na kterou sedal prach a předtím byla hodně hrána, což na působivosti a alegoričnosti díla ubírá. Nic pro estéty, obdivujicí Diaze a pastýře a Zemi v transu.(23.7.2007)