Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Světoznámý hudební skladatel prožívá osudové milostné i tvůrčí vzplanutí pod štíty švýcarských Alp... Hudební skladatel Richard Wagner (22. května 1813, Lipsko – 13. února 1883, Benátky) odchází v roce 1849 v důsledku revolučních událostí v Německu do neutrálního Švýcarska. V Curychu působí téměř devět let jako dirigent orchestru a snaží se i dále komponovat. V jeho tvorbě ho podporují i jeho skalní obdivovatelé, manželé Wesendonckovi. Mathilde Wesendoncková Wagnerovi učaruje i kvůli sdílené vášni pro hudbu a poesii. Zakázaná láska ale může vést ke zničujícímu skandálu, který by mohl mít nedozírné důsledky. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Curyšská aféra a současně Wagner pro začátečníky. Matný děj, který se nese na křídle Wagnerovy hudby, která tehdy musela být považována za geniální. Každopádně Wagner dokázal to, co si předsevzal: vytvořit gesamtkunstwerk. V mládí jsem absolvoval v Lipské opeře celý Prsten Niebelungů; samozřejmě jsem v celé jeho velkoleposti občas usnul; prostě i to patří ke gesamtkunstwerku. Pokud to někoho zajímá, na uložto.cz jsou Wesendonck-Lieder, se ktermi bych se bez podpory tohoto filmu nejspíš neseznámil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čistě Švýcarský film pro mě absolutně neznámého režiséra, který asi ani nebude moc zkušený, jelikož tohle je jeho teprve druhý film v rozmezí jedenácti let. Zde nám představuje slavného hudebního skladatele Richarda Wagnera a jeho zamilování se do cizí ženy. Zvláštní, že mi tento snímek v mnohém připomněl nedávno shlédnuté Americké dopisy. Antonín Dvořák se totiž také zamiloval do jiné ženy a stala se jeho téměř celoživotní múzou. Navíc i tam bylo vše odhaleno díky dopisům. Jak zvláštní, že stejně nadaní muži zažívají podobné osudy. Zde navíc máme možnost vidět i položené základy Švýcarské neutrality. Pro mě se ale film točí neustále ve stejných kolejích a milovníci vážné hudby tak ocení hlavně skladatelovu tvorbu. I herecké výkony neznámých herců jsou takové matné. V závěru pak ještě i scenérie hor, ty v žádném Švýcarském filmu nejspíš nesmí chybět, nakonec je to na této zemi to nejkrásnější. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Svatá je, která se ladně klade. Gravitace srdcí, vroucí tinktura. Intimní epopej, velehora. Chrlící se z nitra, za jitra. Chrámová partitura čaruje. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavá epizoda ze života Richarda Wagnera, která i přes snahu zobrazit jeho osobnost dramaticky vyzněla poněkud mdle. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama