Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tak vám něco povím: První třetina tohohle filmu je absolutně megavtipný nářez. Něco jako byste vzali Trainspotting (nebo nějaký podobný snímek z té britské vlny 90. let), vyloučili drogy, nahradili je pivem, přidali něco montypythonského humoru a pak do toho nenápadně spustili apokalypsu vzor G. A. Romero. Kdyby tohle nasazení vydrželo filmu až do konce, nebylo by co řešit. Bohužel, po nabušené první třetině jakoby náhle došla inspirace, nápady a chuť, a až na jeden dva vtipné momenty se to celé nějak dovleče do konce. Přesto je výše chválená část filmu tak pozoruhodná, že vám prostě nedovolí zatratit tento snímek jako celek. O "Shaun Of The Dead" se bude asi vždy (a zaslouženě) hovořit jako o originálním a vtipném dílku, které se navíc (spolu s úspěšným remakem Dawn Of The Dead) podílelo na mírném vzestupu zájmu o zombie filmy. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky stojí napřímené v řadě jako vojáci při důstojnické inspekci, ale ta čtvrtá mi příjde nějaká pofidérní. Asi je jí nevolno. Nebo se včera zkouřila na nějakém mejdanu. Stojí v mírné předklonu, potácí se, něco divně mumlá a mám o její zdraví obavy už proto, že kolem ní nervózně krouží chlápek s pálkou na kriket, co má v očích napsáno "Měl jsem vážně blbej den - bacha na mě".....Ač diskutabilně označovaný za parodii, je Shaun of the Dead regulérním (a bohužel převelice klišovitým!) zombie hororem komornějšího rázu, ovšem s minimem gore scének a množstvím suchého humoru. Jenže právě pokusy o humor mnohokrát vyzní v lepším případě do prázdna a v horším do trapnosti; navíc je zde vtip docela v nesouladu s dramatičtějšími pasážemi. Scénář se nedovede od parafrázovaných filmů odtrhnout a s nadhledem si vytvořit vlastní svět, pouze parazituje na scénách ze starších zombie klasik a vmíchává do nich vtipné momenty - právě tohle je vedle zbytečně roztáhnuté expozice největší problém jinak chytlavého a typově dobře obsazeného snímku, kterému vévodí velice zábavná akční režie Edgara Wrighta. 71 (značně nahnilých) % ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Hravá bejkovina, vtipně sestříhaná do rytmu rockových vypalovaček. Rozjezd je skvělý a postavy okamžitě přirostou k srdci, survival část toho sice zase tolik zajímavého nepřinese, ale pořád se najde hodně povedených situačních fórů a když už nic, minimálně jsem velmi sympatizoval s hrdiny, kteří se běželi před zombie apokalypsou schovat do jejich oblíbené hospody. Líbí se mi, že film dokáže stát na vlastních nohou a jen neparoduje zaběhlé postupy zombie hororů, byť mu to chvílemi paradoxně škodí... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Filmy o zombíkách (opět se opakuji) nemám moc v lásce, tak je nevyhledávám. Soumrak mrtvých jsem viděla před pár lety, ale ani jsem ho nedokoukala i přes to, že ráda dokoukávám filmy s potenciálem ohodnotit odpadem. Uběhlo pár let a byla jsem „donucena“ se na film podívat znovu a jsem za to ráda. Tentokrát jsem se i docela bavila. Bohužel mi hrozně vadil Peggův kamarád, takže jsem si to nemohla užít víc.. Ale i tak to stojí za vidění, hlavně kvůli scéně „Don't Stop Me Now“ :D btw. Pro jistotu začněte všichni trénovat doma před zrcadlem výrazy, chůzi a skřeky zombií. Nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit ;o) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Až pojedete ráno autobusem nebo šalinou do práce, prohlédněte si radši pozorně lidi kolem sebe. Ty tupé ksichty, prázdnota v očích, svěšená ramena i koutky úst, tělo kymácející se jakoby bez života... Vždyť to dobře znáte :-).Třeba o nic nejde. A nebo... někteří z nich už byli pokousáni a začínají se měnit v Zombie... Nikdy dřív bych nevěřil, že si, sám u toho patřičně zaprasený od krve a vnitřností, budu tak rochnit mezi mátožnými okusovači :-). Ale stalo se. A právem. Ona totiž (již sehraná) dvojice Pegg a Frost spolu s celým filmem Soumrak mrtvých jsou NAPROSTO K SEŽRÁNÍ. Přitom jsou zábavní přirozeně, normálním a uvolněným způsobem. Dobré žánrové parodie mám rád, a když se navíc povede komedie, která se dá v případě zájmu klidně konzumovat i jako opravdový zombie horor, tak je to pecka. Prošpikovaná nejen hláškami, a spoustou odkazů na parodované známé filmy žánru, ale také vymazleným morbidním černým humorem. A při tom všem je to i milé dílko vyznání lásky k zombie filmům. Jo, a abych nezapomněl, má to ten nejlepší konec, jaký mohli scénáristi vymyslet. Klobouk dolů za to, jak rozsekli zapeklité Shaunovo dilema komu dát přednost, jestli své dívce Liz nebo kamarádovi, línému flákači Edovi, který mu visí na krku, když je jasné, že nechat si oba je zhola nemožné. A to hlavně tak, aby ani jeden z trojice tím řešením netrpěl. Že to nejde? Tak si počkejte na vtipnou pointu Soumraku mrtvých ! Ale až půjdete po ránu do sámošky nakupovat, prodavač nebude za kasou a vy po něčem uklouznete, zkontrolujte si raději, po čem to bylo :-) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Shaun (Simon Pegg) řekne Liz (Kate Ashfield), že ji vezme do „restaurace, kde dělají všechny ty ryby" („the place that does all the fish"). Když otevře telefonní seznam, je vidět, že restaurace se jmenuje doslova "Fulciho restaurace: Místo, kde dělají všechny ryby" (Fulci's Restaurant: The Place That Does All the Fish). Lucio Fulci byl italský režisér známý svými zombie filmy. (HellFire)
  • Když Liz (Kate Ashfield) na konci filmu rychle přepíná televizní stanice a narazí na program s názvem “Fun Dead“, tak v pozadí můžeme slyšet stejnou hudbu, která zní ve filmu Úsvit mrtvých (1978) v obchodním středisku. (Stocki)
  • Když se Shaun (Simon Pegg) a Ed (Nick Frost) snaží zneškodnit párek zombies na své zahradě, tak si lze všimnout, že sklo na dveřích, které vedou do domu, je v některých záběrech rozbité a v jiných zase ne. (Duoscop)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama