Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 019)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zombie komédia s britskou angličtinou a príjemne skazenou morálkou - dvaja hlavní hrdinovia sú povaľačskí flákači a sú "cool". Oni vrátane Kate Ashfield sú dobre obsadení a svižný rozbeh filmu veľa sľubuje, no časom scenáru dôjdu nápady a iba bezmocne tápe a vykráda čo sa dá (opakujem vykráda - nie paroduje - to je rozdieľ). Tento film vlastne ani nemá dej a snaží sa byť iba zábavnou situačnou komédiou, v ktorej nejde o to ČO, ale AKO sa práve deje na priestore zopár metrov štvorcových. S výnimkou spomínaného rozbehu som sa ale väčšinu času nudil a čudoval scenáristovej obmedzenej fantázii. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nevtipný, nenápaditý a tak trochu schizofrenní mix komedie, parodie a místama nečekaně i vážného dramatu (scéna se zabitím maminky). Pan scenárista totiž moc vtipné kaše nepojedl, takže většina scén, které se tváří humorně a nebo mají "nastartováno" k vtipné pointě, vyšumí do ztracena. Potom ani skvěle typově vybraní herci a fajnoví klátiví zombíci s prďácky zakalenýma bulvama výsledný dojem nezachrání. Co potěší, je povedený konec a vzpomínka tvůrců na kmotra gore Lucia Fulciho (ve scéně, kdy si Shaun telefonicky zamlouvá stůl pro dva - "Prosím, přejete si? Tady hospoda u Fulciho."). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých ROZHODNĚ není parodie, i když k tomu můžou některé materiály o filmu a název navádět. Svým způsobem jde o plnohodnotný zombie filmeček, okeřeněný situační komedií. Chybí mu více vlastních nápadů, ale na druhou stranu funguje jak jako komedie, tak jako zombiárna, romance a chvilkami dokonce šilhá po těžších žánrech (především určitá Shaunova rozhodnutí jsou až nečekaně tvrdá). Výsledek sice není ani tak ulítlý, jako Choking Hazard, ani tak vyvážený a chutný, jako Úsvit mrtvých, ale pro příznivce žánru je to zajímavý kousek do sbírky, který je zase trošičku jiný... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejdřív Úsvit, teď Soumrak. Nejdřív akce, teď komedie. Typicky britská komedie. O zombie. Když přetrpíte rozvláčnější úvod a ještě lépe, když film necháte vychladnout jako mrtvolu a časem se k němu vrátíte... možná se vám bude líbit. 80% Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Shit, Aiax, Jordan, pepino, Rocket ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Shaun of the Dead je dokonalou ukázkou zmetkovitého filmu, který nefunguje ať jej sledujeme v jakékoli rovině. Docela mě překvapuje, že takto neuchopitelný (a nemyslím težko uchopitelný, ale opravdu NEuchopitelný) snímek má tolik fanoušků. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Britové poslali nemtrvé na Londýnské předměstí a postavili proti nim suchý anglický humor křížený s tím nejčernějším. Jednoduchá zápletka, v níž je důraz kladen spíše na postavy, se ve druhé půli „zvrtne“ v ukázkovou zombie vybíjenou, v níž jsou připraveny efektní i efektivní způsoby jejich likvidace, takže krvavé cákance, prostřelené hlavy či probodnutá těla po chvíli přestanete počítat. Je až k neuvěření, že po celých devadesát minut si film dokázal udržet ten správný komediální nadhled a i když občas kvalita vtipu klesne k bodu trapnosti, vždy se najde spousta světlejších momentů, jenž dovedou upřímně rozesmát. Jen závěrečné rozuzlení celé situace je možná až příliš „na efekt“, ale ani to nedokáže ubrat na celkové pohodě a stylovosti, která filmu vládne. Když se pak v úplném závěru objeví obojky a řetězy, sklaplo mi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, upřímně, čekal jsem od toho teda víc... Asi pro ty úlety od obou hlavních postav, Pegga a Frosta nemám moc pochopení. Braindead byl oproti tomuhle oscarový zážitek a filmové orgie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých takzvaných 'srdcovek' a mimo to je to film, na který se koukám tak často jak to jenom jde a stále mě to baví. Začátek je takový volnější a pomalu nutí diváka sledovat příběh později kdy se objeví na ulici zom...vlastně toto slovo na Z bych zde neměl ani řikat pač hlavní představitel tedy Shaun ho nemá rád..takže prostě a jednoduše: oživlé mrtvoly. Takže tyhle mrtvoly se objeví na ulici v hojném množství a příběh pomalu zvážní a ke konci se z něj stává ta správná zombie-řežba. Dokonalost potvrzuje i hudba, která ve filmu hraje a je naprosto dokonalá, anglická, nevyjímaje Queen. Prvně, když jsem to viděl na pultech v půjčovně jsem si řikal, že to bude něco opravdu ojedinělého a zvláštního a taky jsem měl pravdu. Takový film se jen tak nevidí a musím uznat, že autoři vytvořili opravdu výborný námět a nakonec ho zpracovali v opravdu dokonalou zombie komedii. --- Chceš slyšet vzkazy? Volala tvoje máma kvůli zítřejší návštěvě. Volala Lisa kvůli té Vaší dnešní večeři. A pak ještě jednou volala tvoje máma jestli bych ji nevylízal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Keď sa dá dohromady trio režisér Edgar Wright - herci Simon Pegg a Nick Frost vzniká z toho ako už začína byť zvykom riadny nárez uťahujúci si z nejakého filmového žánru, aj keď spolčený s povrchným Anglickým humorom ale našťastie pre túto zombie parodiu vyznievajúci spolahlivo a pre scénky zábavne, aj obľúbená krčma môže byť miestom kde sa dá schovať pred hladnými zombie. "Zombii bžunda ako sa patrí!" ║Rozpočet $4miliónovTržby USA $13,542,874Tržby Celosvetovo $30,253,899Tržby za predaj Blu-ray v USA $105,287 //počet predaných kusov 7,488Tržby za predaj DVD v USA $7,740,273 //počet predaných kusov 849,468/80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Humor tohoto komediálního hororu, který není doslova ani jedno, je čistě anglický a jeho suchost je až neuvěřitelná. Celým filmem se drží úroven suchosti hodně vysoko a to mi přidalo na zajímavosti( většinu filmu jsem protlemil a nezlobte se na mě za to). Pokud jste pozitivní na anglický humor rozhodně si nenechte ujít ryze anglickou variantu všech zombie filmů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých je skvělá a hodně vtipná parodie na ten podivný subžánr zombie hororů, který obvykle příliš originálního nenabízí a odvíjí se jen podle víceméně přesně daných zákonitostí a schematismů. Edgar Wright vzal právě tahle šablonovitá místa a dal možnost divákovi podívat se na ně z jiného úhlu - a ten s překvapením zjistil, jak může být taková trhaná zombie chůze a iracionální chování (vynikající scéna setkání s první zombie na zahradě) či likvidace zombie kriketovou pálkou (o gramofonových deskách nemluvě) vtipná... Bohužel tenhle film má dvě části - první, která má rozměry tradiční britské sociální komedie a její kvalita je v mých očích absolutní (navíc tvůrci si tu krásně hrají s divákem a jeho očekáváním, náznaky se blíží pomalu, neznatelně a hlavně v druhém plánu, což je zdroj komična a očekávání - i mírného napětí...) a druhou, od setkání s prvními zombie, kdy (čím blíže k závěru) jde jen o to rozsekat či rozstřílet co nejvíce nemrtvých a snímek postupně upadne do cyklení nejbizarnějších anihilací nemrtvých tvorů... Přesto je Soumrak mrtvých hodně vtipným a originálním příspěvkem v módní vlně filmových parodií a pro Edgara Wrighta je především předstupněm jeho následující alfaparodie Jednotka příliš rychlého nasazení... Podobné filmy: Choking Hazard, Fido, Od soumraku do úsvitu ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie... Se zombíky! Sice je to odprostředka v pomalejším a méně vtipném tempu, jenže to předtím je natolik plný skvělých scének a povedených citací, že nelze než se výborně bavit. Partička kolem britcomu Spaced se prostě nezapřela ani v celovečerním podání. Celkově slabší momenty vyváží závěrečná studie o tom jak vlastně takový zombík po vyřešení problému končívá... Chudáček malá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Dan Mudford: 1. Figment ,2. Blue Wrath ,3. Mister Mental ,4. Meltdown ,5. Don't Stop Me Now ,6. White Lines (Don't Do It) ,7. Hip Hop Be Bop ( Don't Stop) ,8. Zombie Creeping Fresh ,9. Goblin Zombi/Zombie Nation Kernkraft 400 ,10. Fizzy Legs ,11. Soft ,12. Death Bivouac ,13. Gonk ,14. Envy The Dead ,15. Ghost Town ,16. Blood In Three Flavours ,17. Panic ,18. Everybody's Happy Nowdays ,19. You're My Best Friend ,20. You've Got Red On You: Shaun Of The Suite ,21. Normality ,22. Fun Dead ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ale ano, dalo se na to koukat, Ale Britský Humor mi nepříjde příliš směšný ba Naopak mají velice dívný Vtip! Kamera, Střih, Akce také žádná sláva, ale na Anglii tedy Budiž! ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Filmy o zombíkách (opět se opakuji) nemám moc v lásce, tak je nevyhledávám. Soumrak mrtvých jsem viděla před pár lety, ale ani jsem ho nedokoukala i přes to, že ráda dokoukávám filmy s potenciálem ohodnotit odpadem. Uběhlo pár let a byla jsem „donucena“ se na film podívat znovu a jsem za to ráda. Tentokrát jsem se i docela bavila. Bohužel mi hrozně vadil Peggův kamarád, takže jsem si to nemohla užít víc.. Ale i tak to stojí za vidění, hlavně kvůli scéně „Don't Stop Me Now“ :D btw. Pro jistotu začněte všichni trénovat doma před zrcadlem výrazy, chůzi a skřeky zombií. Nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit ;o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Parodie, která nevyšla. Neuráží, neznechucuje, ale ani nerozesměje. Jeden dva vtípky, pár narážek a zbytek stopáže jen unavená vybíjená, která zombie postupem času spíš vykrádá než zesměšňuje. A to tenhle problematický žánr skýtá námětů k fórkům snad stovky. ()

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama