Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex Holbeck - přeběhlík na západní stranu "železné opony" - se na příkaz CIA vrací do východního Německa, aby pomohl při záchraně skupiny sovětských disidentů. Jeho plány musí překazit komando speciálně vycvičených a všehoschopných agentů KGB. Ani Holbeck však není žádný začátečník a ke splnění rozkazu mu pomáhá i bývalá milenka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Věrohodný příběh skutečného disentu pohnuté, pro nás však naštěstí minulé doby zachycuje dost přesně skutečnou tvář Ulbrichtova a Honeckerova režimu. Útěk na západ, který již v padesátých letech rozvrátil zcela přirozenou biologickou reprodukci východoněmecké populace (vedl mj. k postavení vberlínské zdi v r. 1961), země, která až do r. 1989 byla pro své občany jedním velkým vězením a protiklad všepronikajícího vnitroněmeckého obchodu tvoří obraz režimu ve skutečnosti ještě dogmatičtějšího a papežštějšího než kdy byl ten náš. I STASI - zlověstná černokněžná čarodějka slabších chvil občanů našeho severoseverozápadního souseda - byla poněkud jiný čajíček než naše rovněž neblaze proslulá StB. Z tohoto pohledu je příběh víc než věrohodný, byť západní oči nemohly postihnout a vyjádřit všechno. Protože nad vším tím ještě do r. 1990 byl další strážce - studenoválečné soužití členských velmocenských států vítězné protihitlerovské koalice. Z toho, co ve filmu uvidíme, mrazí i dnes. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

CIA si vybere emigranta z Německa, aby se vrátil do Východního Berlína a pokusil se ukrást dešifrovací zařízení, aniž by se na to přišlo. A vznikl malý, nenápadný, pomalý špionážní thriller, který se mi překvapivě moc líbil. Ušmudlaný bezútěšný vizuál krásně vystihuje socialistickou šeď, doplňují ji detaily jako dobová auta, fronty, disidenti, pod povrchem bublající nepřátelství Němců a Rusů. Ani to není pitomá propaganda - ano Stasi je brutální v zatýkací mašinérii, výsleších a házení nepřátel režimu do blázince, ale největší prasárnu udělá ve filmu CIA. A agent KGB je spíše brilantní stratég co věří v určité dobro, nebojí se přiznat city a v překvapivě milém finále se zachovat jako člověk. A hrdina není žádný Bond jak tu někteří píšou, ale nenápadný stratég s pár geniálními plány. Sympatické duo Sheen, Neill na opačných stranách než bych čekal, pár napínavých scén (blázinec, ambasáda) a skončí to dobře, co chtít víc? 4*. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Šedá a pochmúrna doba, šedý a pochmúrny film. Akúsi nevýraznosť a depresívnosť režijného prevedenia vnímam ako formálne vyjadrenie obsahu a ak má film aj nejaké väčšie nedostatky, tak niečo ako súčasná zvrátená nostalgia ich dostatočne vyvažuje. Enigma je chvíľami seriózna dráma, potom mierne nadpriemerný politický triler a aj akčná volovina, pretože by sa tento scenár dal použiť aj pre potreby tvorcov McGayvera. Špeciálne druhý Alexov únik pred desiatkami Nemcov je čisto rozprávkový. Ako celok to ale vďaka kvalitným hercom a chémii, ktorá medzi nimi panuje, celkom dobre funguje. Zaokrúhlené nahor vďaka tomu, že som vďaka tomuto filmu spoznal Brigitte Fosey. 70% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu hranie sa na "ameriku". Fungujúce na letmý pohľad - akcia, špionáž, zvraty, pár trilerových prvkov. Pri bližšom skúmaní už dostáva trhliny. Sam Neill ako sovietsky agent ujde, slabším článkom je Sheen. Škoda, že sa netlačilo viac na napätie scén, ale dôraz bol skôr na psychológiu postáv. Vôbec to nie je zlý film, ponurá atmosféra funguje, ale chýbajú tomu väčšie gule. ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Zase taková pitomost to není, příbeh není úplně zlý, ale jeden velký problém tu je. Berlín ( rozuměj ten východní ) tu vypadá jako Moskva, všude samej policajt, lidi v šedých kabátech a beranicích, každý se bojí na ulici promluvit. Trošku jako v Bondovce Dech života podoba Československa. Navíc tady se ani v Berlíně nenatáčelo, záběry pocházejí z Lille a Strasbourgu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Sam Neill si v tomto filme zahral úlohu agenta KGB. Približne v tom istom čase sa preslávil aj úlohou iného špióna, britského menom Sidney Reilly v seriáli Reilly: Ace of Spies (1983). Enigma však bola prvá, pretože ju natočili začiatkom roka 1983, kým seriál o Reillym sa dostal na obrazovky až v poslednom kvartáli roku 1983. (beso74)
  • Enigma byl přenosný šifrovací stroj (mechanismus), používaný k šifrování a dešifrování tajných údajů. (sator)

Reklama

Reklama