Věrohodný příběh skutečného disentu pohnuté, pro nás však naštěstí minulé doby zachycuje dost přesně skutečnou tvář Ulbrichtova a Honeckerova režimu. Útěk na západ, který již v padesátých letech rozvrátil zcela přirozenou biologickou reprodukci východoněmecké populace (vedl mj. k postavení vberlínské zdi v r. 1961), země, která až do r. 1989 byla pro své občany jedním velkým vězením a protiklad všepronikajícího vnitroněmeckého obchodu tvoří obraz režimu ve skutečnosti ještě dogmatičtějšího a papežštějšího než kdy byl ten náš. I STASI - zlověstná černokněžná čarodějka slabších chvil občanů našeho severoseverozápadního souseda - byla poněkud jiný čajíček než naše rovněž neblaze proslulá StB. Z tohoto pohledu je příběh víc než věrohodný, byť západní oči nemohly postihnout a vyjádřit všechno. Protože nad vším tím ještě do r. 1990 byl další strážce - studenoválečné soužití členských velmocenských států vítězné protihitlerovské koalice. Z toho, co ve filmu uvidíme, mrazí i dnes.(31.3.2008)

Jak rika Nerajohn, vykresleni Berlina neni uplne nejstastnejsi. Ve filmu je i dost jinych nesmyslu a klise, kdyz se vsak od toho vseho odprostime a budeme sledovat deni, zjistime, ze se vubec nejedna o spatny film. Skoro jako James Bond:-)!(3.4.2008)

• xaver

Hodně nepovedený snímek ala James Bond.(16.3.2012)

Zase taková pitomost to není, příbeh není úplně zlý, ale jeden velký problém tu je. Berlín ( rozuměj ten východní ) tu vypadá jako Moskva, všude samej policajt, lidi v šedých kabátech a beranicích, každý se bojí na ulici promluvit. Trošku jako v Bondovce Dech života podoba Československa. Navíc tady se ani v Berlíně nenatáčelo, záběry pocházejí z Lille a Strasbourgu.(15.1.2007)