Reklama

Reklama

Rio přijíždí do města, aby se po pěti letech strávených ve vězení pomstil bývalému kamarádovi Dadovi, který ho podrazil při jedné bankovní loupeži v Mexiku a poté i s uloupenými penězi utekl. Riův plán ale komplikuje fakt, že Dad se stal zatím šerifem a nehodlá se jen tak nechat zabít. Pomsta nebude tedy jednoduchá. Jedná se o klasickou westernovou zápletku, v níž figurují peníze, zrada a následná pomsta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Že bude Marlon Brando i dobrý režisér, to bych nečekal, ale on by opravdu schopný umělec. Je to sice jeho jediný režisérský počin, což je rozhodně škoda, ale prodal tady zkušenosti, které už stačil nasbírat. Výborný western, který se velmi rád soustředí na detail, což se mi zamlouvá. Dobrý příběh a skvělé postavy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jak je vidno, Marlon Brando nebyl jen vynikající herec, ale rovněž zručný režisér, byť natočil pouze jeden jediný film. :) Křivák, western s velmi výstižným názvem, je parádní podívanou, která nabízí to, co snímek uvedeného žánru, má mít. Přátelství, zradu, lásku, dílčí zápletky, atmosféru, zvraty v ději a napětí, které by se ke konci dalo i krájet. Nesporným pozitivem snímku pak je skvělá ukázka charakterů postav, protože těch opravdu "čistých", tu mnoho není a téměř každá postava má nějaký ten škraloup, což značně okoření příběh. Stopáž, která může mírně vyděsit, není rozhodně na škodu, protože se tu neustále něco děje a "hluchých" míst jsem mnoho nezaznamenal. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Dokonale skrytý skvost.Marlon Brando je velký herec.Křivák budiž jednoznačným důkazem,všechny ty drobná gesta,úsklebky,nenapodobitelný styl řeči,tyhle detaily dělají herecké mistry.Ale Křivák zároveň dokazuje,že Marlon mohl být i špičkovým režisérem,kdyby se k této profesi odvážil uchýlit víckrát než jednou.Protože tohle je western v té nejčistší podobě,nechybí charismatický hlavní hrdina,zrádný parťák a poté taky záporák,kterého nenávidíte (skvostný Karl Malden),láska,přátelství a hlavně vizuální nádhera,tedy v kolorované verzi.Ta je sice nedokonalá,ale právě v tom je úžasné kouzlo.Pro fanoušky westernů je Křivák prostě povinná četba,já se mezi tyhle fanoušky řadím a tak bych rád poděkoval Levným knihám,že jsem měl díky nim příležitost si tuhle filmovou lahůdku vychutnat. 95 % ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

One-Eyed Jacks je vlastně příběh Billyho Kida situovaný do Mexického města Monterey kam Brando alias Rio přijíždí aby se pomstil Dad Longworthovi - kamarádovi který ho při jedné bankovní loupeži podrazil. Riův plán má jen dva nepatrné háčky. První, že Dad se stal zatím šerifem a druhý, že se neplánuje nechat zastřelit. Bohužel ani fakt, že je Brando mým oblíbencem nemění nic na tom, že se jedná jen a pouze o průměrnou kovbojku s celou řadou směšně najivních postaviček a zbytečně dlouhou stopáží. Karl Malden, je zde ale výbornej a Branda tentokrát strčil do kapsy. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na poměry westernu v té době (1961), hodně divný kousek. Zbytečně dlouhý, problematický, zašmodrchaný příběh o zradě a pomstě, měl jsem pocit, že tvůrce - v jedné osobě režisér i hlavní představitel - se chce ukázat, ale nemá vlastně co kloudného říct. Přikláním se k názoru kritiky, že šlo do jisté míry o narcistický výtvor Marlona Branda, který je především hercem... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (7)

  • Brandova společnost Pennebaker platila Karlu Maldenovi 10 000 amerických dolarů týdně ještě než filmování vůbec začalo. (Mol)
  • Marlon Brando natočil ešte 5 hodín materiálu, ktoré boli neskôr zničené. (Richard_Ba)
  • Marlon Brando byl v 60. letech jednou z hereckých hvězd, která zatoužila po režisérském postu. Po Křivákovi se Brando o filmovou režii už nikdy nepokusil. (cinema_cz)

Reklama

Reklama