Dámy v letech
Ladies in Lavender
Dámy v rokoch
Velká Británie, 2004, 103 min
Charles DanceObsah
Dvě stárnoucí sestry Ursula Widdington (Judi Dench) a Janet Widdington (Maggie Smith) z anglického Cornwallu roku 1936 najdou na blízké pláži po bouři zraněného mladíka, jehož se ujmou a u sebe doma se o něj starají. Tím mladým mužem je polský houslista Andrea Marowski (Daniel Brühl), jenž utíká z vlasti do Ameriky před nacismem. Jenže vesničané jsou podezíraví vůči všem cizincům a jejich nepřátelství se ještě zvýší, když se Andrea zamiluje do ruské turistky Olgy Daniloffové (Natascha McElhone). (monolog)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $6,765,081║Tržby Celosvetovo $20,377,006║ Taký malí nenápadný film do pohody, presnejšie oddychovka, kde chýba k lepšiemu vyzneniu príbehu len nejaká silnejšia, precítenejšia scéna ale to bude asi tým že to bol režisérsky debut herca Charlesa Dance aj tak dosť vydarený. /60%/(19.10.2008)
tron
Pozor, aby ste tento pôvabný film v televíznom programe neprehliadli s tým, že ho už z názvu budete pokladať za nemecký romantický film alebo nezáživnú americkú televíznu melodrámu o ubolenom srdiečku. Utiekli by vám totiž rázovité DÁMY V ROKOCH, milá tragikomická britská dráma podľa poviedky Williama J. Lockea (1863-1930) a zároveň režijný debut kvalitného, ceneného anglického herca, pána Charlesa Dancea (VOTRELEC 3, TMAVOMODRÝ SVET, BAZÉN), oplývajúca výbornou atmosférou (zbytočne by ste hľadali vhodnejší film po návrate večer domov z roboty) a, ako inak, skvelými hereckými výkonmi takých úžasných herečiek, akými sú Judi Denchová a Maggie Smithová. Vychutnajte si tieto paničky, len pozor, aby ste ich nepodcenili a udržali s nimi krok!(1.9.2007)
Bart
Dvě starnoucí sestry zachrání život mladíkoví a začnou se o něj starat. Mladík jim to plnou měrou vynahradí. Přinese jim do života nové věci a vyplní jim prázná místa, o kterých netušili, že existují. Potká však mladou ženu, která začne mladíka sestrám odvádět... Celkem zvládnutý komorně laděný režijní debut Ch. Dance se stal hereckou příležitostí pro dvě nejuznávanější britské herečky - dámy současnosti, takže o výkonech takových profesionálek není ani třeba hovořit. Citlivě byla vložena i trocha humoru v podání Miriam Margolyes jako služebné Dorcas. Neměl jsem bohužel to štěstí vidět film v originále, což mě hrozně mrzí. Nový dabing made in Česká televize 2007 je totiž úděsný. Jana Hlaváčová, jinak vynikající herečka, zde - katastrofa. Ona nebyla stvořená pro dabing.(19.1.2008)
Agatha
Film, který vás okouzlí svou zváštní atmosférou. Obdivuhodné je především herecké duo Judi Dench a Maggie Smith, které jsou jako vždy hodně přesvědčivé. Zajímavý je především silný vztah, který mezi sebou mají, a jeho následný vývoj poté co na pláží objeví "svého" trosečníka. Ne příliš náročný děj zasazený do roku 1936 přináší divákům nevšední podívanou jak po stránce hereckých výkonů, kostýmů a výpravy, ale také výtečná hudba dělá mnoho. Komicky zde působí role obtloustlé hospodyňky ve výtečném podání Miriam Margolyes. Trošku mi vadil dabing (Jana Hlaváčová by se raději měla věnovat své profesi - herectví a dabing přenechat osvědčenějším osobám), ale i tak to byla na sobotní odpoledne jasná volba.(8.3.2008)
Violeta
Příjemný, milý, oddychový. Obě dámy v letech okouzlující. Natascha mcElhone jako vždy zvláštně zvláštní.(26.2.2008)
ReneeS
"Dámy" ... tenhle pojem je pro mě neodmyslitelně spjat s osobami Maggie Smith a Judi Dench. Protože ony dvě jsou opravdovými dámami. A navíc úžasnými herečkami. Ladies in Lavender je velmi příjemný film s krásnou hudbou. A kouzlo mu propůjčují, již zminěné dvě úžasné dámy.(19.1.2008)
Delaney
Nenápadný film, který je škoda nevidět, výborná oddychovka na sobotní odpoledne, nejedná se o žádný průlom, ale o film který potěší snad každého. Navís s výbornou Maggie Smith a Judi Dench 80%(4.1.2009)
Almásy
ja mam slabost pre vsetky tieto kostymove anglicke dramy plne cajov o piatej, hier na hudobne nastroje a vznesenych slov. skoda vsak ze dance nedokazal vyuzit naplno tak silny potencial inac priemernej dramy. WAROVANIE: ak mozete vyhnite sa slovenskemu dabingu, som presvedceny ze znicil minikmalne 50% filmu.(30.8.2007)
Pavlík
01. 01. 2009 (2.); vynikající – obě oscarové herečky se k synovi ,,východoněmecké maminky" chovají velmi dobře.(3.1.2009)
jasiska
Človek by si myslel, že mix Judi Dench, Maggie Smith, Natashe McElhone a anglického vidieka v roku 1936 nemôže byť zlý. A ani nebol. Ale nebol ani nič viac ako dobrý. Dámy zachránili mladého talentovaného huslistu a obľúbili si ho. Ten si zase obľúbil mladú nie až tak talentovanú susedku a od dám odišiel za vidinou kariéry slávneho huslistu. Znie to sucho? Niet čudo, také to aj bolo.(18.1.2008)
HareS
Celkom fajn film, s dobrým príbehom a dobrými hercami.(14.10.2008)
made1
Herecký koncert Judi Dench, Maggie Smith a Miriam Margolyes. Zcela nečekaně nepůsobily rušivě ani českými herci předabované německé části.(1.1.2009)
*Colorado
Viděl jsem to také náhodou či omylem v televizi, ale byl jsem mile překvapen. Stárnoucí dáma se zamiluje do mládence, kterého najde se svou sestrou na pláži. Ten má však své plány s Amerikou, kde chce začít nový život. Ve filmu se střetává rozum se srdcem, postojem veřejnosti (schyluje se k II.sv.v. a lidé jsou podezřívaví). Relativně hezký film s přijatelným finále.(10.1.2009)
cogi
Filmu něco chybělo, něco co vás donutí se na film dodívat ...(28.7.2011)
Blecha3
Souhasím se špatným slovenským dabingem, který je místy tak přeslazený, až kazí dojem z tohoto jinak povedeného snímku. Boj o pozornost "trosečníka" mezi dvěma postaršími sestrami, z nichž každá také očekává od tohoto setkání něco jiného, je totiž vskutku zajímavý. Bez dabingu by se mé hodnocení možná vyšplhalo ke 4*. Škoda.(19.10.2008)
Gwilwen
Dámy v letech – film o tom, kterak se změní rutinní život dvou starých dam – sester, když naleznou na pobřeží skoro utopeného polského mladíka. Tragikomický, ale přesto úsměvný snímek odehrávající se v půvabném Cornwallu – drsném a krasném, přesně takovém jako je samotný život. Film o snech, ztraceném mládí, žárlivosti a pochopení a překonávání bariér (nejen jazykových). Vyzdvihuji zejména perfektní herecký výkon Judi Dench a Maggie Smith.(22.1.2008)
ballerina
Genialny fiílmik skutocna lahodka !!! Super obsadenie a vsetko ... Davam pomyselnych 10 hviezdiciek(19.1.2008)