Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 006)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bournův mýtus mě naprosto překvapil a zarazil hlouběji do židle. Skvělý Matt Damon, který je díky své vizáži nevinný, ale chladný zabiják. Skvělý scénář, který nemá výraznější chybu. Kamera je příjemná, hudba bezchybná. Souboj Damon X Urban a jejichž honička skrz Moskvou nemá chybu. Výborná automobilová honička, která nemá skoro žádnou konkurenci. Kdo nechápe mých 5* ať se na ten film podívá ještě jednou a možná pochopí, kde je jeho síla. Herecké výkony kočírované čím dál skvělejším režisérem"realistických dramat" Paulem Greengrassem drží film vysoko nad průměrem. Tenhle film je nástupce Bondovek a ukazuje jak se má točit strhující akční drama!!! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Greengrass to pochopil lépe než Liman. Takže jediné, v čem jeho autentický Bourne ztrácí, je choreografie jedné rvačky, jinak to, co v předchozím díle vypadalo jako přešlapování mezi dynamickým a drsným thrillerem a učesanou špiónkou ala MI je nahrazeno Paulovým typickým švihem a dokumentárním maelströmem obrazů. Výsledkem je Bourne, který kromě identity nachází především integritu, chybějící charisma se objevuje tam, kde se Bourne-člověk a Bourne-voják stávají jedním tělem a jednou osobností. Damon jakoby přišel postavě plně na chuť, a tak má Bourne jak ostré lokty, tak lidské rysy, aniž by si to nějak odporovalo. Skvostné automobilové honičky, napětí i v poklidných scénách, mnohem civilnější pojetí a samozřejmě 24karátová závěrečná moskevská naháněčka. Vytkl bych jen velkolepé gesto humanity ve finále, které je trochu přehnané, a občas předvídatelnost a dírky v logice. Ale jinak mě Jason Bourne začíná získávat na svou stranu. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ak keby v tom filme nebolo nič iné, tak kvôli najlepšej akčnej scéne všetkých čias (jasné, že hovorím o moskovskej naháňačke) dám plné hodnotenie. Celé je to komplikovanejšie, temnejšie a lepšie zrežírované než prvý diel a predovšetkým Greengrass urobil z Damona skutočného zabijaka, ktorému každý rozumný človek rýchlo uhne z cesty. O to silnejšie vyznieva nesentimentálne dojímavý záver v byte ruskej devušky, ktorý zanechá v divákovi snáď ešte lepší pocit ako predchádzajúce akčné peklo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se docela těšil, protože jsem na něj čet a slyšel plno chvály. Bohužel, pro mě to bylo celkově spíš zklamání. Asi je to tim, že jsem neviděl Agenta bez minulosti, protože jsem se nějak nedokázal pořádně dostat do děje. Film mi připadal trochu moc komplikovanej a zmatenej a ze zběsilýho střihu mě chvílema skoro bolela hlava. Sem tam nějaká akce, jinak spíš nuda. No aspoň jsem se u toho v klidu navečeřel. Navíc Matt Damon mi nějak moc neseděl v roli takovýho posledního akčního hrdiny. Hodně průměrnej film. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Bourne se mi líbil, druhý je skvělý. Realističtější, napínavější, zajímavější, překvapivější... A přitom by se dalo říct, že se v něm vlastně nic jindy a jinde neviděného nestane, že? Film ale přece nemusí vrcholit sice efektním, jenže ve výsledku hloupým seskokem ze schodů, jak tomu bylo v předchozím dílu, kdepak - úplně stačí jedna (naprosto dechberoucí) automobilová honička a po ní jiná, zcela neakční scéna, která vezme dech úplně stejně. Věřím, že leccos z Bourneova mýtu by bylo nudné a obyčejné, kdyby to nezahráli tak výborní herci a nenatočil "dokumentarista" Paul Greengrass. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Během natáčení v Berlíně se Matt Damon (Jason Bourne) zapojil do místní bowlingové ligy. (imro)
  • Režisér Paul Greengrass se snažil dosáhnout téměř dokumentárního stylu použitím ruční kamery a doplněním barevných tonů do obrazu. Stejně tak se chtěl vyhnout počítačovým efektům; všechny náročné kaskadérské kousky se bez nich obešly. (don corleone)
  • V Moskvě hovoří Kirill (Karl Urban) s Gretkovem (Karel Roden) a kolem vidíme sníh, avšak v následujícím záběru se objeví nezasněžené nádraží. Poté znovu shlédneme zasněžený prostor před nádražím, po východu ze supermarketu je sněhu minimum, ale hustě sněží. Celá automobilová honička se následně odehrává ve sněhem netknutém městě. Když ale Irena Neski (Oksana Akinshina) přichází domů, opět je všude bílé nadělení. (Vercinix)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama