Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pulzující tempo je od prvních vteřin neuvěřitelné a gradace je zcela výjimečná. K tomu solidní děj, kde nejde o nic velkého "pouze" o osobní vendettu. Vyšperkované sympatickými detaily, které ve si velké většině lze plně vychutnat až při opakovaných projekcích (plakát ohledně demonstrace a následné využití této informace, špatný seskok a kulhání či že Jason krom flashbacku a dvou střel v tunelu za celý film nevyužije zbraň). Nezapomenutelný, strhující a sympaticky inovativní (nad)žánrový snímek. Bourne nasadil Ethanovi a Bondovi laťku, tak vysoko, že je v rámci žánru takřka nepřekonatelná. PS po bezmála dvou dekádách: Což platí i nadále; a to se Bond i Ethan v Bourneovi nakonec nepokrytě vzhlédli. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass zachoval strhující a intelignetí zápletku, a obohatil ji o neuvěřitelně dravou režii a novátorský, až lehce dokumentární přístup (který se mu tak osvědčil v Letu č. 93). Výsledek je doslova brilanntí. Matt Damon už zdaleka nepůsobí tak joudovitě, je cool a zároveń křehký, zranitelný a vnitřně zlomený. A Extreme Ways od Mobyho už nikdy nebudou znít tak jako dřív! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútna odrovnávačka a Greengrass to ešte niekam dotiahne. Spravil z mýtu skutočnosť. Nečakal som, že druhý diel bude niečo, čo sa vyrovná a snáď aj prekoná jednotku. Trošku mi vyrazilo dych, že Franka dohrala už na začiatku, no aspoň to malo potom ten správny spád. Akcia tu má akýsi iný zmysel, perfektná je aj naháňačka po Moskve. Čudoval by som sa, keby sa nepustili ešte do tretej časti a najradšej aby réžo ostal. 100%. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jízda pokračuje. Bourne snad ještě zmatenější než v prvé částí, což ještě umocňuje použití ruční kamery. Bloumá ulicemi, svou myslí a přemítá, kdo vlastně je. A v patách mu je pokaždé nějaké to komando či policejní jednotka. Bournova minulost je postupně odkrývána a kousky hádanky se začínají kompletovat. Greengrass opět ukázal, že patří mezi současnou režisérskou špičku, co se týče hereckých výkonů: One Damon Show. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem Bournův mýtus viděl jen jednou. Přišlo mi to až příliš chladné, takže jsem se o Bourna nebál tolik jako v Agentovi bez minulosti nebo v Bournově ultimátu. Tenhle odstup Greengrasovi dokonale vyšel v polodokumentárním Letu 93, kde byl jistě na místě a filmu přidal na působivosti. Ovšem, mám-li sledovat fiktivní drama, bez odstupu se dokonale obejdu. Jinak nemám výhrady. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Při bitce v mnichovském domě Jason Bourne (Matt Damon) drží jako zbraň stočený časopis. Nejde o žádný výmysl autorů, Bourne používá staré bojové filipínské umění Kali. Jsou při něm užívány především krátké tyče, v moderní verzi pak předměty běžného života určené k jiným účelům. Na rozdíl od původní předlohy tedy agent používá dostupné a reálné "zbraně". (don corleone)
  • V Indii má Jason Bourne (Matt Damon) v autě pistoli Beretta 92SB. Když poté balí a odjíždí pryč, jedná se o zbraň Beretta 92FS. Po příjezdu z Indie používá výrobek SIG-Sauer P225. Při konfrontaci s Wardem Abbottem (Brian Cox) ho Jason ohrožuje pistolí Walther PP. Další ex-agent Treadstone Jarda (Marton Csokas) má stejnou zbraň jako Bourne při odjezdu z Indie - Berettu 92FS. Agenti zajišťující Jardův dům jsou vyzbrojeni pistolemi Glock 19, samopaly Heckler & Koch MP5A3 a Micro Uzi. Německá zásahová jednotka disponuje pistolemi Glock 17, samopaly Heckler & Koch MP5SD3, puškami Heckler & Koch SL8-4. Ruští policisté mají pistole Makarov PM. Ochranka, která vypouští vozy FSB z brány, nosí útočnou pušku AKS-74. Nájemný vrah Kirill (Karl Urban) používá v Indii pušku Sauer Model 202. (Maulincio)
  • Výbuch domu byl natočen bez použití speciálních efektů. (Witta)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama