Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jo kdyby všechny akční filmy (a všechny pokračování) vypadaly takhle, rozhodně bych se nezlobil. Kinetická neuhlazená akce, která přitom není přeplácaná exhibice a pro mě je pořád velmi přehledná. Bourne celý film postupuje dost logicky a s použitím poměrně primitivních (ale jak účinných) metod je pořád krok před nepřítelem. Scénář se evidentně (kromě předlohy, se kterou tuším ale nemá moc společného) dost inspiroval u klasiky žánru Tři dny kondora. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ufff...to jsem si oddechl. Na tenhle film jsem se těšil přímo hříšně, jelikož Agent bez minulosti je /byl do Mýtu/ pro mě nejlepším akčním thrillerem, který jsem měl tu čest kdy vidět (minimálně v několika posledních letech, co si vzpomínám). O několik tříd v kvalitě převyšoval první dvě M-I a podle mě stojí i nad třetím pokračováním i těmi nejlepšími bondovkami. Bournův mýtus se mu celkově vyrovnal, v něčem malinko zaostal, v něčem ho překonal. Za prvé, pořád je bouřlivě atmosferický, tempo je téměř neuvěřitelné, bičované kupředu rychlým střihem, strhující hudbou a nervními pohyby hlavy a těla Matta Daemona (skutečně, klobouk dolů Matte, po těhle dvou filmech...). Taktéž kamera přímo létá, zoomuje, je všude, zabírá akci z nevšedních úhlů... lahoda! Souboje jsou dokonce lepší, automobilová honička úžasnější (!!!) než v prvním díle, v čem dvojka trochu ztrácí je ten úžasný koncept amnézií postiženého a nic netušícího bojového stroje, kterým byl Jason v jedničce. V Mýtu už Bourne ví o hodně víc, což je jedno malé (i když nevyhnutelné) mínus co do atmosféry. Další malou výtkou by mohlo být až přílišné opakování schématu nastoleného prvním filmem - jedna superbitka s dokonalou choreografií, jedna automobilová superhonička (skutečně nejlepší jakou jsem kdy viděl)... Na druhou stranu jsou tu samozřejmě nové prvky (Karl Urban je super)... No tak už nezbývá než pochválit Paula Greengrasse, protože je to z velké části jeho zásluha a konstatovat, že se jedná o můj nejoblíbenější akční film, který mě totálně přizdil do křesla a jen párktát za bezmála dvě hodiny mě nechal vydechnout. Mimochodem, vychutnejte si konec honičky v tunelu... 90% a 100% za oba díly! ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedna velká honička postavená hlavně na další fenomenální exhibici možná nejlepšího skladatele současnosti Johna Powella. Hodně zajímavé a důstojné pokračování plné napětí a tepavé atmosféry. Jeden z těch mála filmů, který se nebojí jít nevyšlapanou cestičkou, být jiný a posouvat tak kinematografii dopředu. Greengrassovi to kupodivu vyšlo, i když prakticky eliminoval akci a vsadil jen na syrové a "zevnitř" snímané (Greengrass si doslova libuje v lehce zmatených a roztřesených záběrech z davu) nahánění Bournea. Rychle třetí díl... P.S.: Napodruhé 88,4%:-) P.P.S.: A napotřetí? Naprostá divácká extáze s druhým nejlepším filmem letošního roku. Bomba, v níž má každé políčko své přesné místo a svůj jasný důvod. Prostě bez chyby a s obrovskou gratulací Damonovi, Powellovi a hlavně Greengrassovi. 100%! ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Bournův mýtus je film, který již víc než jednu dekádu natolik miluji a natolik jsem toužil jeho dynamice definitivně přijít na kloub, že i po stu a jednom zhlédnutí jsem se pustil do několikaměsíční práce na jeho analýze okénko po okénku a záběr po záběru. Výsledkem je studie Bournův mýtus: akční film pohybu, v níž je rozbor samotného snímku zarámováný do výkladu o proměnách (moderního) akčního filmu (s. 51-55, 87-91). Kromě vysvětlení rozmanitého množství filmařských taktik tohoto působivého díla v článku najdete i pasáž o výstavbě slavné automobilové honičky v Moskvě (s. 81-84). ___ (Jo a strašně moc se těším na letošní pokračování. ;)) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V pokracovani som sa opät dostal k dalsim detailom ohladom Jasona Bournea, ktore ma zaujimali, ale bolo citit trosku inu, ale rovnako dobru reziu, ako v jednotke a to od talentovaneho rezisera Paula Greengrassa, ktory ma cit pre realitu, ci uz pri bitkach alebo autonahackach, aka bola hlavne v zavere filmu v Moskve. Jasona Bournea opät chce niekto zabit a vzdy sa z kazdej situacie vyvlecie velmi obdivuhodnym sposobom a Karela Rodena stoji za to vidiet v takom velkom hollywoodskom projekte, akym je prave tento film. Taktiez sa mi opät pacil soundrack od Powella, ktory sa so znamou hudbou este viac pohral a pridal nieco navyse, co sa mi moc pacilo. Po opätovnom pozreti 10.05.2015 zvysujem na plne hodnotenie, bol som spokojny. Paul Greengrass okrem ineho natocil aj dramu o teroristoch z 11. septembra LET CISLO 93 (2006) alebo vojnovy thriller opät s Mattom Damonom ZELENA ZONA (2010). _________ Matt Damon - (Jason Bourne) +++ Franka Potente - (Marie) +++ Brian Cox - (Ward Abbott) +++ Julia Stiles - (Nicky) +++ Karl Urban - (Kirill) +++ Joan Allen - (Pamela Landy) +++ Karel Roden - (Gretkov) +++ Gabriel Mann - (Danny Zorn) +++ Michelle Monaghan - (Kim) +++ Produkcia: Doug Liman, Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul Sandberg +++ ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Během natáčení v Berlíně se Matt Damon (Jason Bourne) zapojil do místní bowlingové ligy. (imro)
  • Záběr explodujícího domu zabral filmařům 4 natáčecí dny při použití 6 kamer. (HellFire)
  • Jason Bourne (Matt Damon) leží na střeše s výhledem na kancelář Pamely Landy (Joan Allen). Když se s ní telefonicky spojí, hlas Pamelu informuje, že ke zjištění pozice volajícího potřebují 90 vteřin. Bourne ukončí hovor přesně po 88 vteřinách. (don corleone)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama