Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dvojka získala o mnoho talentovanějšího a chytřejšího režiséra, ale zároveň tratila kus ze své zajímavosti, ostatně to je u pokračovaní jev zcela běžný. A přestože to nebyl takový napínák a bývalí zloduchové měli toho víc do sebe, tak je to hlavně ta syrová atmosféra šedé a nevýrazné Evropy, která mě zcela uchvátila. A už vůbec nehledě na to, že Matt Damon jako agent prahnoucí po pomstě byl jednoduše dokonalý. Závěrečné pokání bylo už jenom stvrzenkou za výborným akčním zážitkem, a to si v tomto žánru příliš nelibuji. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Idylka, kterou mnozí závěru prvního dílu vyčítali, je Paulem Greengrassem během prvních chvil filmu rozmetána a ke špionážnímu thrilleru se tak přidává ještě jedna žánrová škatulka – revenge movie. O škatulkování se však nedá hovořit o formě, která je v daných vodách odvážným experimentem, o němž si většina zavedených režisérských es může nechat jenom zdát. Greengrass nebere kameru „do ruky“ jenom v akčních scénách, ale stativ zahazuje úplně a díky pečlivé práci se střihem posouvá toto vyprávění do úplně jiné dimenze, než ve které se pohyboval první díl. Drsný vzhled celého snímku skvěle odpovídá náladám hlavního hrdiny, který bez kapky emoce plní své vlastní úkoly, které jeho bývalý chlebodárci a teď lovci nejsou schopni pochopit. Ve kterém filmu uvidíte jak kladný hrdina mlátí „nevinnou“ dívkou o zeď a žádá od ní doznání? Ve kterém filmu dokáže hrdina zlikvidovat pomocí časopisu nejen protivníka, ale celý dům? Originální filmařský experiment, který se producentům mnohonásobně vyplatil, si zaslouží jediné. Uzavřít trilogii ve velkolepém stylu ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Inteligentní špionážní akční thriller. Chytrý, neotřele originální režisér. Výborný dynamický stroj značky Matt Damon. Desítky pečlivě vybraných lokací. Napětí, zoufalství, touha, impuls. Krása, uspokojení, zážitek, harmonie. 100%! Matt Damon je zcela přesvědčivý a v každé scéně naprosto realistický, věřím mu každý pohyb, každé slovo. Z agenta Jamese Bonda by za dvě vteřiny udělal drobení do polívky a zapil by to protřepanou nemíchanou láhví vody. Scénář napínavě poodkrývá Bournovu minulost a sám Bourne skládá střípky své mozaiky tajného agenta. Dvě perfektně mrazivé scény, špičkově syrová automobilová honička, drsný Karl Urban, nevyzpytatelný Brian Cox, neústupná Joan Allen a jedinečný Moby a jeho nesmrtelná Extreme Ways. A mimochodem, tento komentář píšu na notebooku, zatímco stojím frontu na lístek na Bourneovo ultimátum... 75 miliónů dolarů(rozpočet)/288,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jedničky je dvojka rychlejší, méně uhlazená a nasnímaná jakoby v " přímém přenosu ". Což v některých momentech divákovi ztěžuje orientaci na plátně, protože toho ví jen o málo víc než Bourne - a ten neví nic...Ruční kamera se navíc ve vypjatých akčních momentech třepe jak romský chlapeček před partou skinhedů - což je zvlášť patrné v závěrečné honičce ulicemi Moskvy. Někdo to ocení jako doklad autenticity, já s tím měl trochu problémy. Scénář i herecké výkony na vysoké úrovni, výborná hudba a přímo raketové tempo. Potěší menší úloha Karla Rodena coby ruského oligarchy. Snímek tvoří dějový i tvůrčí celek s třetím dílem, takže kdo náhodou viděl trojku dřív, styl důvěrně pozná. Celkový dojem 85 %. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

90-95%. Minimalne rovnako kvalitne ako I. diel. Matt Damon ako Jason Bourne je uplne presvedcivy. Dokonala gradacia, nervozna, takmer neustale rozpohybovana a roztrasena kamera ma vobec nerusila. Prave naopak, velmi dobre vizualne symbolizuje amneziu hlavneho hrdinu a spolu s chladnymi farbami dodava pribehu realisticky "look". Jedinym zadrhelom sa mi javi scenar (jeho plusom ale je vcelku logicke prehlbovanie Bournovej minulosti), ktory prave tu realisticnost miestami podkopava - na moj vkus je v nom totiz prilis vela vykonstruovanosti a nahod. V kazdom pripade sa ale film oplati vidiet a u mna sa Bournove dobrodruzstva radia nad tie Bondove. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • V Indii má Jason Bourne (Matt Damon) v autě pistoli Beretta 92SB. Když poté balí a odjíždí pryč, jedná se o zbraň Beretta 92FS. Po příjezdu z Indie používá výrobek SIG-Sauer P225. Při konfrontaci s Wardem Abbottem (Brian Cox) ho Jason ohrožuje pistolí Walther PP. Další ex-agent Treadstone Jarda (Marton Csokas) má stejnou zbraň jako Bourne při odjezdu z Indie - Berettu 92FS. Agenti zajišťující Jardův dům jsou vyzbrojeni pistolemi Glock 19, samopaly Heckler & Koch MP5A3 a Micro Uzi. Německá zásahová jednotka disponuje pistolemi Glock 17, samopaly Heckler & Koch MP5SD3, puškami Heckler & Koch SL8-4. Ruští policisté mají pistole Makarov PM. Ochranka, která vypouští vozy FSB z brány, nosí útočnou pušku AKS-74. Nájemný vrah Kirill (Karl Urban) používá v Indii pušku Sauer Model 202. (Maulincio)
  • Režisér Paul Greengrass se snažil dosáhnout téměř dokumentárního stylu použitím ruční kamery a doplněním barevných tonů do obrazu. Stejně tak se chtěl vyhnout počítačovým efektům; všechny náročné kaskadérské kousky se bez nich obešly. (don corleone)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama