Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 006)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bournův mýtus mě naprosto překvapil a zarazil hlouběji do židle. Skvělý Matt Damon, který je díky své vizáži nevinný, ale chladný zabiják. Skvělý scénář, který nemá výraznější chybu. Kamera je příjemná, hudba bezchybná. Souboj Damon X Urban a jejichž honička skrz Moskvou nemá chybu. Výborná automobilová honička, která nemá skoro žádnou konkurenci. Kdo nechápe mých 5* ať se na ten film podívá ještě jednou a možná pochopí, kde je jeho síla. Herecké výkony kočírované čím dál skvělejším režisérem"realistických dramat" Paulem Greengrassem drží film vysoko nad průměrem. Tenhle film je nástupce Bondovek a ukazuje jak se má točit strhující akční drama!!! ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Bournův mýtus je film, který již víc než jednu dekádu natolik miluji a natolik jsem toužil jeho dynamice definitivně přijít na kloub, že i po stu a jednom zhlédnutí jsem se pustil do několikaměsíční práce na jeho analýze okénko po okénku a záběr po záběru. Výsledkem je studie Bournův mýtus: akční film pohybu, v níž je rozbor samotného snímku zarámováný do výkladu o proměnách (moderního) akčního filmu (s. 51-55, 87-91). Kromě vysvětlení rozmanitého množství filmařských taktik tohoto působivého díla v článku najdete i pasáž o výstavbě slavné automobilové honičky v Moskvě (s. 81-84). ___ (Jo a strašně moc se těším na letošní pokračování. ;)) ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Bohužel jsem nikdy nebyl velkým fanouškem Paula Greengrasse. Zběsilé akční scény sice umí, snad jako jediný na světě v nich umí prodat jednotlivé záběry tak, aby se v nich člověk tolik neztrácel, pořád to ale nezakrývá fakt, že tenhle styl mi nikdy příliš neseděl a nebýt ještě stále silného scénáře, který obzvlášť v úvodu filmu parádně staví na tom, co jsme v prvním díle opustili, aniž by něco z toho mazal nebo popíral, už bych se fakt tolik neradoval. Přidejte skvělého Karla Urbana a zajímavé prostředí a máte pořád skvělý akční thriller, k němuž se s radostí můžete rok co rok vracet. Proč ne - The Bourne Supremacy 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režisér Greengrass nám naservíroval špionážní thriller, plný moderní techniky, rychlých střihů a perfektní ruční kamery. Navíc děj je velmi rychlý, dynamický a hlavně naprosto nepředvídatelný. Matt Damon je skvělý akční hrdina především proto, že na nějakého supertajného agenta na první pohled vůbec nevypadá, tudíž se s ním člověk může mnohem lépe ztotožnit. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se docela těšil, protože jsem na něj čet a slyšel plno chvály. Bohužel, pro mě to bylo celkově spíš zklamání. Asi je to tim, že jsem neviděl Agenta bez minulosti, protože jsem se nějak nedokázal pořádně dostat do děje. Film mi připadal trochu moc komplikovanej a zmatenej a ze zběsilýho střihu mě chvílema skoro bolela hlava. Sem tam nějaká akce, jinak spíš nuda. No aspoň jsem se u toho v klidu navečeřel. Navíc Matt Damon mi nějak moc neseděl v roli takovýho posledního akčního hrdiny. Hodně průměrnej film. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Průměrná délka záběru je 1,9 vteřiny. (don corleone)
  • Při bitce v mnichovském domě Jason Bourne (Matt Damon) drží jako zbraň stočený časopis. Nejde o žádný výmysl autorů, Bourne používá staré bojové filipínské umění Kali. Jsou při něm užívány především krátké tyče, v moderní verzi pak předměty běžného života určené k jiným účelům. Na rozdíl od původní předlohy tedy agent používá dostupné a reálné "zbraně". (don corleone)
  • Jason Bourne (Matt Damon) se po celou dobu snímku ani jednou neusměje, s výjimkou fotografie s Marií. (Kartoffel)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama