Reklama

Reklama

Život je zázrak

  • Srbsko a Černá Hora Život je čudo (více)

Obsahy(1)

Bosna 1992. Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem. Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války. Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Arizona Dreamu jsem měl zezačátku velké problémy naladit se na stejnou vlnu, na jaké byli Kusturicovi trhlí hrdinové. Zvláště humor bych označil za velmi, velmi specifický. Občas jsem se i zasmál, avšak tahle jízda na mě byla přecejenom moc šílená a chvílemi mi nedocházelo, o co režisérovi vlastně jde. Ale stejně jako u mnou výše uvedeného Kusturicova filmu se mi znovu moc zamlouvala hudba, která pěkně dokreslovala tuto divokou krajinu obydlenou až bizardními postavičkami různé národnosti a víry. Hodnotím ani ne lepším, ani ne slabším, prostě čistým průměrem. Jadranka: „Svět je jeviště a my jsme jen herci, kteří přichází a odchází...velmi slavný člověk na „Š“.“ - Manažer: „A nebyl to Schuster?“ - Jadranka: „Kdepak.“ - Manažer: „Nevím, né.“ - Jadranka: „Shakespeare!“ - Manažer: „Nesleduju anglickou ligu.“ (pozn. Bernard Schuster, německý fotbalový trenér) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kusturice musí být v Srbsku mezi tamními domorodci něco jako Bůh. Další moudrá a v první polovině i vysoce vtipná záležitost. Ze srbského fotbalového utkání jsem pod sebou téměř uskutečnil nefalšovanou loužičku. Postavy byly opět správně sympatičtí cigáni. Opět nechyběla ani fantastická hudba. Kusturica je bezpochyby nejlepším režisérem, co se týče tvorby filmového paření. Mám z toho vždy dost. Bohužel mám v jeho filmech trvalý problém s druhými polovinami. Opět to bylo jaksi slabší a zcela na vážné notě. Každopádně kvalitní filmová podívaná, které pálím silné tři kousky. ()

Reklama

Jira K 

všechny recenze uživatele

Výborný koktejl všech filmových žánrů! Plno absurdních momentů. Např fotbal a bitka na něm (obzvláště Milošův děda byl super) či erotický box... Vyvrcholení příběhu bylo opravdu skvěle vymyšleno.Kusturica prostě umí! Život je krásný! "Kamarád dělá v Rusku a jednou mi říkal, že omrdal tučňáka." "V Rusku nejsou tučňáci! " "Tak kde ho chytil? Koza nebo ovce utíká, ale tučňák stojí ani se nehne. To je paráda!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sledujem aktivne europsku filmarsku produkciu, no a tentokrat zas padla volba na Emira Kusturicu a jeho film Zivot je Cudo. Tematicky sa venuje rodine srbskeho inziniera Luku, ktory v Bosne a Hercegovine roku 1992 chce stavat zeleznicu. Ako sa stavba rozbehne, tak sa Luka ponori do stavby/priprav, ze uplne zabudne na bliziacu sa vojnu. V nej mu povolaju do armady syna a jeho zena sa kamsi tiez vytrati. Vyzdvihujem realie Balkanu opisane na urovni, ale roku 1992 optimizmus Luku viac skodil nez pomahal, rozbesnil sa tam totiz cirociry masaker. To vsak uz nie je zalezitostou filmu, ale politiky. Samotny film : 74 % ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát to už není takový bezhlavý balkánský přelet, nicméně stále je zde sposuta Kustoricovy oblíbené veselice a atmosféry kontinentu. Život je zázrak působí více civilním (evropským) dojmem než předchozí počiny což je způsobeno hlavně zasazením do témat války (která však slouží jen jako bezlička k absurdnímu humoru a příběhové lince) a také svérazné lovestory. Příběh funguje docela dobře, Kusturicovy trademarky kvalitních záběrů spojených s balkánským orchestrem taky takže nemám proč nedat 4 hvězdy. P.S. Herecký výkon ústřední dvojice zasluhuje jedině chválu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama