Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

dawe04 

všechny recenze uživatele

Důkazy v matematice jsem vždycky nesnášel. Málokdy dávaly skutečný smysl a hlavně postrádaly pro mě podstatný důvod. To se naštěstí nestalo filmovému Důkazu. Ač se na první pohled vše točí okolo matematického důkazu, hrdinové chtějí dokázat něco jiného. Důvěru, vděčnost, lásku? Excelující Gwyneth Paltrow a zbytek osazenstva v příjemném a inteligentním dramatu o tom, že i ti největší blázni a geeci hledají to samé, co my všichni. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Na to, že je tu furt omýlané jedno téma, tak je to působivé drama a gwyneth tu předvádí doslova hereckej koncert plný emocí. Sice je to spíš pořád v jedný rovině, ale je to udělaný tak, že to působí věrohodně a opravdově. Taky je fakt, že ty rozhovory jsou furt dokola, ale za herce a nápad dávám slušné 4 hvězdy. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Matematické pravdy byly, jsou a budou, pro mě navždy nepochopitelné. Nikdy nezažiji pocit okouzlení nad shlukem řeckých písmen, arabských číslic a různých lomítek, protože se na svět vzorců dívám podobně jednoduchým pohledem jako Claire (doufám, že to je jediné co máme společného). Ne tak její otec a její sestra Catherina, která svůj život podřídila jemu a jeho nemoci. Po jeho smrti náhle všechno zmizelovšechno! Až na pochybnosti o sobě samé. „Jestli se vrátím na začátek budu moci začít znovu. Pokud půjdu řádek po řádku, pokusím se najít kratší cestu lepší“ . Působivé natočené komorní drama s vynikající Gwyneth Paltrow. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl ve společnosti tohoto matematicko-psychologického filmu rozhodně nemůže uškodit, je to komorní drama o čtyřech lidech a jejich spřízněnosti - profesní a osobní, také o velmi nepatrné hranici mezi šílenstvím a normálností. Což je v podstatě v Důkazu tou největší otázkou předloženou, nicméně nezodpovězenou. Herecké výkony jsou opravdu obdivuhodné a nejen bezchybné postavy Catherine a otce v podání Gwyneth Paltrow a Anthony Hopkinse, ale rovněž Hal Jakea Gyllenhalla a pragmatická sestra Hope Davisové. Jemný a bolestný koncert dvou excentrických, dvou relativně normálních postav, je umocňován citlivou hudbou a přesnou režií. Co víc chtít od takového filmu? Snad onen důkaz? Těžko říct. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama stojí hlavně na hereckém výkonu Gwyneth Paltrow. Ke konci už sice snímku dochází dech, i tak bych ale nikdy nevěřil, že filmu o matematice a depresích (což jsou dvě věci které nesnáším) někdy dám nadprůměrné hodnocení a ještě se mi bude líbit. To je zásluhou hlavně skvělého scénáře Davida Auburna a všech věrohodných emocí a vztahů, o kterých Důkaz vypráví. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Gwyneth Paltrow získala za svůj výkon nominaci na Zlatý globus a režisér John Madden zase nominaci na Zlatého lva na Filmovém festivalu v Benátkách. (imro)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama