Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

phoebess 

všechny recenze uživatele

Gwyneth Paltrow v tomto filmu zahrála báječně... Anthony Hopkins ji skvěle sekundoval a oba dva tomu filmu dodali tu správnou příměs geniality i šílenosti a skvěle ukázali, jak křehká hranice mezi nimi je. Film dokáže člověka vtáhnout do děje a nemáte z něj pocit, že se vám snaží vnutit něco, čím vlastně není - vše, co se v něm odehrává působí věrohodně, a tak to má u dobrého filmu být. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

S matematikou jsme se moc nikdy nekamarádili a tak jsem se trochu obával, že si zadělávám na další noční můru :-) Nakonec jsem se dočkal klidného spánku a hlavně příjemného filmového zážitku. Snímek se svou krátkou stopáží svižně uplyne a potěší zejména po hudební a herecké stránce (především Gwyneth svoji roli zvládla na výbornou). ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Auburn, Rebecca Miller .. Gwyneth Paltrow mne doposud nikterak zvlášť nebrala. Zato v jejím nejnovějším snímku jsem se jí nemohl nabažit! Parádní, herecky zvládnuté ztvárnění dcery matematika, která se o svého otce nejen stará, ale sdílí i všechno jeho nadání, zdravotní problémy a pracovní nasazení.. Vedle ní se skvělým výkonem prezentoval Anthony Hopkins v roli otce. Obsazení víc než dobře doplňují Jake Gyllenhaal jako student a Hope Davis jako druhá dcera. Výtečné komorní drama, které asi nezaujme každého. Na mne mělo dojem stoprocentní a od počátku doslova strhující! Ano, strhující! Celý film má výborné tempo, celou stopáž nenudí a uběhne dosti rychle. Pokud Vás ovšem dostatečně nezaujme během prvních řekněme deseti minut, ani nemusíte pokračovat. Ale budete ochuzeni o příjemný zážitek, jemuž vévodí herecké výkony, několik příběhových zvratů, bezchybné zpracování rodinných vztahů, komorní atmosféra a nádherný soundtrack. 90%. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Okolo tohto fimu som nejaký ten čas už krúžila - pozrieť/nepozrieť. Lákal ma scenár, Hopkins a Gyllenhaal. Odrádzala ma hlavná postava v podaní Gwyneth Paltrow, ktorú mám bohužiaľ zafixovanú v podobe letušky 1.triedy a ďalších podobných rolí, ktorými ma nijakým spôsobom nepresvedčila o svojom hereckom nadaní. Po vzhliadnutí tohto filmu, ktorý ma podotýkam pohltil už po pár minútach, môžem len skonštatovať, že Hopkins a Gyllenhaal ma nesklamali, no Gwyneth ma nadchla a zaskočila dokonalým zvládnutím svojej postavy. Zaujímavá téma, pár pekných zvratov, napätie a veľmi príjemný filmový zážitok :) ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Páni akademici a valná většina měla (má) celkem jasno. and the winner is.... Beautiful mind. Já říkám, Madennův snímek je lepší a vyzrálejší. Chcete důkaz? Vezmeme to hezky popořádku. Tady se neútočí na divákovi city ( tak jak to má např. Ron Howard v oblibě a občas to přepískne, což ve výsledku snímek sráží). Tady se ani nepodbízí, žádná prvoplánová podívaná se nekoná. Proof je mnohem komornější, méně senzacechtivý.... ve výsledku tak mnohem uvěřitelnější. Hlavním důvodem (vyjma citlivé, volně plynoucí režie) budiž herecké výkony. Překvapivě to není sir Anthony Hopkins, ani Jake Gyllenhaal, ale přirozená, nenucená a tím pádem naprosto přesvědčivá Gwyneth Paltrow, která nenechává nikoho na pochybách, že je to právě ONA, která táhne tento snímek krůček po krůčku k poměrně očekávanému konci, který je mi ale ve výsledku mnohem bližší, než kdyby se tvůrci snažili o nějaký „šokující zvrat“. Tento snímek člověku uběhne před očima (jako když se vám při pádu promítne bleskově celý život) a na jeho konci budete mít ten blažený úsměv na rtech z dobře odvedené práce, pro jehož plné pochopení a zejména vychutnání si nemusíte být nutně milovníky popsaných plachet hemžících se integrály, derivacemi a limit blížících se k nekonečnu. To myslím hovoří za vše. 89,9% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Auburnova původní dvadelní hra obsahuje jen čtyři postavy, a to Catherine, Claire, Roberta a Hala. Rebecca Miller, která spolupracovala na scénáři, přidala ve své adaptaci několik dalších vedlejších postav. (80s Martin)
  • Gwyneth Paltrow získala za svůj výkon nominaci na Zlatý globus a režisér John Madden zase nominaci na Zlatého lva na Filmovém festivalu v Benátkách. (imro)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama