Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • USA Flight of the Phoenix (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina zaměstnanců petrolejářské firmy pracuje na pokusném ropném vrtu uprostřed mongolské pouště. Pak ale náhle přichází příkaz práce zastavit a vrt opustit. Kelly Johnsonové se to vůbec nelíbí a stejně tak se jí nelíbí Frank Towns, kapitán letadla, které pro ně přiletělo. Přesto si ale všichni rychle sbalí a nastupují na palubu. Na poslední chvíli nastoupí i Elliott, mladík, který se tu ocitl s tím, že hledá po světě práci. Brzy po startu přijde prudká bouře, do které se letadlo dostane. Frank se tváří zasvěceně a prohlašuje, že ji obletí. Situace se ale stále zhoršuje a na palubě brzy zavládne panika. Už je jasné, že bude nutno někde nouzově přistát. Vzhledem k podmínkám a poškozenému letadlu se to podaří jen s velkou námahou. Ještě před tím ale z paluby otvorem vzniklým po kolizi vypadne jeden z cestujících. Další dva během ztroskotání zahynou. Zbylí pasažéři jsou celkem v pořádku, zjišťují ale, že se ocitli kdesi hluboko v poušti Gobi, možná už na čínském území, a že je dost pravděpodobné, že se firma, která je zaměstnává, ani příliš nebude snažit je najít...  Když jednou v noci z improvizovaného tábora odejde James Liddle, jeho přítel Rodney se ho vydá hledat, přestože mu to kapitán Frank vymlouvá. Nakonec se oba sejdou a najdou i tělo Kelyho, který vypadl z letadla. Zjistí přitom podivnou věc: chybí mu hodinky, které měl během letu na ruce, a všude na zemi jsou prázdné nábojnice. Zdá se, že daleko v poušti přece jen nejsou úplně sami… Kapitán Frank chce čekat, až je někdo začne hledat, ale mladý Elliott přijde s překvapivým návrhem: z dvoutrupového poničeného letadla by se dalo postavit jiné, které by mohlo létat. Všem se to zdá jako čirá utopie, Elliott ale tvrdí, že je povoláním letecký konstruktér. Možnost stavby letadla skupinu na jistou dobu rozdělí, zejména Frank není tomuto řešení vůbec nakloněn. Nakonec ale souhlasí i on, že je lepší se o něco pokusit než jen sedět a čekat na zázrak. Tím spíš, že zásoby vody se rychle tenčí a také jídla je pomálu. Ve dne je navíc nesnesitelné vedro… (TV Prima)

(více)

Recenze (246)

POMO 

všechny recenze uživatele

Scéna nočnej návštevy u čínskych pašerákov, podfarbená songom „Champ“ od Massive Attack, je vynikajúca. Zvyšok snímky ale nemá čím zaujať. Vo filmoch s tuctom postáv je najdôležitejšie herecké obsadenie a hra charakterov. Hrdinovia tohoto púštneho opusu sú ale nevýrazní, sympatií majú menej než vody na pitie a vzťahové nuansy medzi nimi odpovedajú schopnostiam režiséra, zodpovedného za tupú strieľačku Za nepriateľskou líniou. Navyše, John Moore by sa nezdráhal vložit efektné videoklipové sekvencie ani do drámy z Holokaustu. Preto pre mňa ostáva záhadou, ako mohol byť poverený réžiou remaku dramatickej klasiky zo 60. rokov. Miesto dôveryhodnej drámy tu servíruje akurát smiešny patetizmus. Pozrite si radšej Prežiť Franka Marshalla. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

70%ní nedobrovolná Old Spice testovací jízda, jejíž původní verzi jsem neviděl, ale přesto se nemůžu nezeptat - proč je tam vůbec ženská? Nic ve zlém, Mirando, ale tvoje postava nemá nejmenší důvod být žena:) No, to je jedno. Herci v hlavních rolích si odehráli svoje jasně vyprofilované postavy, z nichž žádná neprodělá nějaký překvapivý vývoj, kameraman dokázal natočit několik skutečně velmi působivých záběrů a animátoři dali dohromady jednu z nejlepších havárií letadla jakou jsem kdy viděl (samozřejmě že havárie letadla je vždycky tragédie, myslel jsem to jako hold realistickému vzhledu animace;)). Ale, a to pro mě osobně hlavně, Marco Beltrami složil další ze svých dunivých hudebních doprovodů, a tentokrát to ještě ozvláštnil orientálními motivy a rozpáleným sluncem, rozpáleným pískem, no rozpáleným úplně vším;) Škoda, že doprovodný obrazový materiál tu atmosféru udržet nedokáže:P To, co je nad padesát aka průměr, dávám za árijského zakrslíka Giovanniho Ribisi a za hudbu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Počáteční havárie byla moc pěkně natočená. Osobně jsem se bál, že po ztroskotání v poušti se budu nudit, ale scénáristé oživili (kromě stavby letadla) nadcházející čas dalšími a dalšími napínavými zápletkami. Navíc bych pochválil kameru, prostředí pouště přímo svádí k nějakým těm krásným přírodním obrázkům. Původní film jsem neviděl, takže mi nic nebrání v tom, dát VNH. (Velmi nadprůměrné hodnocení :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $21,009,180Tržby Celosvetovo $34,586,268║ Neviem prečo ale mne režisérsky štýl Johna Moore moc sedí, rovnako ako tento dobrodružný film, ktorý si veru rád znovu pozriem. A po druhej projekcii to opäť stálo za to a na to ako je príbeh stavaní som sa vôbec nenudil. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ta podobnost s původním filmem je tu bohužel spíše jen tak mimochodem a naprosto nevyužitá. Škoda, že remake musí automaticky přijít se zničením původního konceptu, který měl smysl a přinést jen pár herců v podivných rolích, kteří ten film nějak zmáknout. Slušné obsazení je tu pak v podstatě k ničemu, protože od první do poslední minuty není divák výrazně překvapen (ano, občas někdo z ničeho nic odejde se projít do nekonečné pouště). Naštěstí Giovanni Ribisi ví, jak zahrát namyšleného inženýra, kterému dělá dobře vláda nad "mentálně slabšími" a tak vedle Dennise Quaida určitě potěší. Výsledek je přesně ten průměr, který divák očekává, než samotný film začne. Odhadnutelné a obyčejné, ale ujde to. Druhé shlédnutí si neumím příliš představit... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hodne slušný štart "logicky" po havarovaní stráca tempo, ktoré sa snaží znova prebudiť k životu slušnými "videoklipovými" sekvenciami. Žial piesok (rozumej - takmer žiadný vývoj postáv) je mrcha vec a dokázala zdolať už aj hodne tvrdšie mechanizmy, ktoré mali naštastie aj menšiu životnosť (stopáž). Záver je už len ťažkým doklepnutím sľubne sa rozvíjajúceho letu, kedy - tak letecká páka ako aj samotný výkon motora pilot-režisér už len zťažka zvládal. 2,5* ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marco Beltrami: 1. Elliot ,2. Approaching Storm ,3. Desert Funeral ,4. Frank’s Plea ,5. Electrical Storm ,6. They Can Deal ,7. Night One ,8. Heat Dream ,9. Elliot Counts On A Runway ,10. Nomad’s Alive ,11. Model Citizen ,12. Man Missing ,13. Heat Stroke ,14. Men Hugging ,15. Dangers Of The Desert ,16. Day Labor ,17. Wing Crash ,18. Nomad Surprise ,19. Homeward , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to láskavosť.“ Let Fénixa Moore nakrútil po šialenej akcii Za nepriateľskou líniou. Ktovie, možno si potreboval oddýchnuť od akčného inferna, ale faktom je, že toto je miestami neskutočná nuda a celkovo tak fádny a matný film, až ma bolí vidieť naňho čo i len upútavky v televízii a úprimne sa desím predstavy, že by som si ho znova dal celý. V nudnej púšti sa prakticky nič nedeje, len sa (inak schopní... ale nie tu) herci Dennis Quaid, Dr. House, Giovanni Ribisi a Miranda Otto hádajú. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ztroskotá-li MacGyver na poušti Gobi, tak si z písku, Nomáda a slunečního svitu postaví za 20 minut vrtulník a je po zábavě. Ztroskotá-li na stejném místě pilot, modelář a parta těžařů, tak to nepůjde tak snadno, ale při zachování macgyverovské věrohodnosti a využití všech dostupných klišé, se to za přiměřené množství zábavného dobrodružství dá považovat. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Oddechová dobrodružná jednohubka jedoucí podle klasické katastrofické šablony (efektní úvodní havárka - snaha o záchranu, kdy "co se může posrat, to se taky posere" - záchrana v poslední chvíli a na poslední pokus). Po tomhle filmu už to šlo s Moorem rychle z kopce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pimp my flight! Nepovedený remake s více klišé, než měl Fairchild C-119 nýtů, se spoustou opravdu otravných scén (za všechny bych vybral tu "řekni prosím modeláři") a s párem těch podařených, které tahá z letargie použitý hudební doprovod. Než s touto partou zvedat Fénixe z popela, to si raději najít na poušti Gobi nějaký hlubší rybník a utopit se.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Let Fénixe je předělávkou filmu stejného názvu z roku 1965. Kapitán Frank Towns (Dennis Quaid) a pasažéři C-119tky vracející se domů poté, co Towns zavřel naftové pole v mongolské Gobi. Letadle je přetížené na to, aby mohlo letět příliš vysoko a pan Murphy je jako vždy nablízku a tentokrát sebou vzal pořádnou písečnou bouři. Letadlo se rázem ocitá okolo 400km mimo kurs a k tomu ještě uprostřed pouště. Frank musí udržovat pořádek a přidělovat nemnoho zásob jídla a vody mezi přeživší a vyčkávat záchranu. Jak tak čas plyne, všichni si uvědomí, že možnost jejich nalezení je nulová. Zvláštní muž jménem Elliott (Giovanni Ribisi), který cestuje s pasažéry stopem navrhne, že postaví nové letadlo z nepoškozených částí C-119ky. Všichni si myslí, že je blázen, ale co jiného můžou dělat. Za zkoušku nic nedají. Na Elliottův příkaz se začíná budovat letadlo, které ponese jméno Fénix. Jde o dobrý dobrodružný film, který ukazuje, co jsou lidé schopni udělat pro záchranu. Při sledování budete šťastní, že žijete na místě s množstvím vody a jídla. Konec, který odhalí Elliottovu skutečnou totožnost je velice legrační. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Bolo to fajn, čakal som možno viac akcie a napätia, ale ušlo to. Škoda nevyužitého potenciálu, možnosti púšte a beduínov boli predsa neobmedzené. Určite som sa ale nenudil. Film sa rozbehol fakt dobre, no postupne strácal na otáčkach. Herecky prevyšoval určite Ribisi, no u ostatných mi niečo chýbalo. Inak ale scenár čo do reálnosti? Ee, to nie, však návrhári lietadiel sa určite zasmiali. Ale škodných záporákov typu úlohy, ktorú zahral Ribisi mám najradšej. 70%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

rozmanité postavičky kdesi uprostřed pouště snažící se zprovoznit havarované letadlo a zachránit holé krky.. arogantní kapitán, kravaťák dr. house, blonďatý slizounek navrhující modýlky letadel s tváří giovanniho ribisi, jeden jednovokej plešatej, rušivý element-žena a ještě pár dalších typů.. a pak nuda, nuda, nuda a konec alá hollywood jak má být.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu s havárií letadla je bezva a moc dobře se na to dívá. I následující minuty ubíhají celkem svižně, jenže ve chvíli, kdy film překročí první hodinu, vám pomalu začne napadat, že by to chtělo něco nového. Samozřejmě, že se pořád objevují další a další zápletky, sotva se jeden problém vyřeší, je tu další. A i když to funguje tu první polovinu, kdy vás ohromují krásný kamerový záběry na poušť, v druhý už si pomalu začínáte přát, aby taky sakra scénárista přišel s něčím novým. Což o to, Quaid je sympaťák a svojí roli nového Indiany Jonese zvládá skvěle, lehce záporácký Giovanni Ribisi tomu dodává šmrnc, jenže chtít po týhle dvojici, aby svým charismatem utáhla celý film, je přece jenom trochu málo. Závěr už je pak tak překombinovaný (a mimochodem, vypadá jako kopie úvodní scény ze Zlatého oka na poušti), že s radostí vítáte závěrečné titulky. 3* ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Prvních 25 minut je báječnejch, pak, když se rozjela zápletka, mě to přestalo bavit. Scenáristé prostě neodvedli moc dobrou práci, režisér také ne a dodíval jsem se na to jen kvůli sympatickému obsazení. Triky nebyly moc dobré, ale nic strašného. Blbý je, že s postavami se divák vůbec neseznámí, jsou v jednu chvíli předhozeny a divák se pak snaží se k nim přiblížit, leč marně:) Nejde to prostě a tak místo na postavu Hugha Laurieho koukám na Dr. House, místo té Mirrandy Otto vidím Eowyn, místo toho nazi-MacGyvera, kterého hraje Giovanni Ribisi vidim vtipně odbarveného bráchu Phoebe atd.. Děj klade hrdinům v pravidelných intervalech jednu překážku za druhou, poté co je překonána děj pokračuje a takle to jde pořád, je to hrozně ubíjející. Napadá mě jen jedno slovo a to je rutina. To, co dělaj, aby se z toho průseru dostali je hroznej výsměch, naprosto přepálená kravina, ale to není důvod mého nízkého hodnocení. Ostatně je to jen film. Jenže je to celý strašně nezábavný, dlouhý a nudný. PS: Tohle asi nebyl moc drahej film, jak to bylo s C-119 nevim, ale nejdražší na tom muselo bejt vyčištění toho bordelu, co v poušti nadělali. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Povedené dobrodružné drama s hodně dobrými hereckými výkony. Dennis Quaid pořád ještě dokáže uhrát drsného týpka, Giovanni Ribisi šíleného blázna a Hugh Laurie jako kdyby si střihl přípravku na Doktora House. Nejpůsobivější scénou rozhodně byla noční přestřelka s čínskými pašeráky podbarvená Massive Attackem. ()

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama