Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • USA Flight of the Phoenix (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina zaměstnanců petrolejářské firmy pracuje na pokusném ropném vrtu uprostřed mongolské pouště. Pak ale náhle přichází příkaz práce zastavit a vrt opustit. Kelly Johnsonové se to vůbec nelíbí a stejně tak se jí nelíbí Frank Towns, kapitán letadla, které pro ně přiletělo. Přesto si ale všichni rychle sbalí a nastupují na palubu. Na poslední chvíli nastoupí i Elliott, mladík, který se tu ocitl s tím, že hledá po světě práci. Brzy po startu přijde prudká bouře, do které se letadlo dostane. Frank se tváří zasvěceně a prohlašuje, že ji obletí. Situace se ale stále zhoršuje a na palubě brzy zavládne panika. Už je jasné, že bude nutno někde nouzově přistát. Vzhledem k podmínkám a poškozenému letadlu se to podaří jen s velkou námahou. Ještě před tím ale z paluby otvorem vzniklým po kolizi vypadne jeden z cestujících. Další dva během ztroskotání zahynou. Zbylí pasažéři jsou celkem v pořádku, zjišťují ale, že se ocitli kdesi hluboko v poušti Gobi, možná už na čínském území, a že je dost pravděpodobné, že se firma, která je zaměstnává, ani příliš nebude snažit je najít...  Když jednou v noci z improvizovaného tábora odejde James Liddle, jeho přítel Rodney se ho vydá hledat, přestože mu to kapitán Frank vymlouvá. Nakonec se oba sejdou a najdou i tělo Kelyho, který vypadl z letadla. Zjistí přitom podivnou věc: chybí mu hodinky, které měl během letu na ruce, a všude na zemi jsou prázdné nábojnice. Zdá se, že daleko v poušti přece jen nejsou úplně sami… Kapitán Frank chce čekat, až je někdo začne hledat, ale mladý Elliott přijde s překvapivým návrhem: z dvoutrupového poničeného letadla by se dalo postavit jiné, které by mohlo létat. Všem se to zdá jako čirá utopie, Elliott ale tvrdí, že je povoláním letecký konstruktér. Možnost stavby letadla skupinu na jistou dobu rozdělí, zejména Frank není tomuto řešení vůbec nakloněn. Nakonec ale souhlasí i on, že je lepší se o něco pokusit než jen sedět a čekat na zázrak. Tím spíš, že zásoby vody se rychle tenčí a také jídla je pomálu. Ve dne je navíc nesnesitelné vedro… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (246)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu s havárií letadla je bezva a moc dobře se na to dívá. I následující minuty ubíhají celkem svižně, jenže ve chvíli, kdy film překročí první hodinu, vám pomalu začne napadat, že by to chtělo něco nového. Samozřejmě, že se pořád objevují další a další zápletky, sotva se jeden problém vyřeší, je tu další. A i když to funguje tu první polovinu, kdy vás ohromují krásný kamerový záběry na poušť, v druhý už si pomalu začínáte přát, aby taky sakra scénárista přišel s něčím novým. Což o to, Quaid je sympaťák a svojí roli nového Indiany Jonese zvládá skvěle, lehce záporácký Giovanni Ribisi tomu dodává šmrnc, jenže chtít po týhle dvojici, aby svým charismatem utáhla celý film, je přece jenom trochu málo. Závěr už je pak tak překombinovaný (a mimochodem, vypadá jako kopie úvodní scény ze Zlatého oka na poušti), že s radostí vítáte závěrečné titulky. 3* ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Počáteční havárie byla moc pěkně natočená. Osobně jsem se bál, že po ztroskotání v poušti se budu nudit, ale scénáristé oživili (kromě stavby letadla) nadcházející čas dalšími a dalšími napínavými zápletkami. Navíc bych pochválil kameru, prostředí pouště přímo svádí k nějakým těm krásným přírodním obrázkům. Původní film jsem neviděl, takže mi nic nebrání v tom, dát VNH. (Velmi nadprůměrné hodnocení :-) ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Logika na rozdíl od postav filmu o letadlo nepřišla, takže uletěla někam hodně daleko a rovněž dialogy občas ztrácejí mísu pod nohama, Let Fénixe mi každopádně i přes delší stopáž rychle utekl. Možná díky sympatickému obsazení, možná proto, že ačkoliv je celý poněkud nablblý, pořád se tam něco děje. Ne, že bych si na to za měsíc měl ještě vzpomenout... 5/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Let Fénixe je předělávkou filmu stejného názvu z roku 1965. Kapitán Frank Towns (Dennis Quaid) a pasažéři C-119tky vracející se domů poté, co Towns zavřel naftové pole v mongolské Gobi. Letadle je přetížené na to, aby mohlo letět příliš vysoko a pan Murphy je jako vždy nablízku a tentokrát sebou vzal pořádnou písečnou bouři. Letadlo se rázem ocitá okolo 400km mimo kurs a k tomu ještě uprostřed pouště. Frank musí udržovat pořádek a přidělovat nemnoho zásob jídla a vody mezi přeživší a vyčkávat záchranu. Jak tak čas plyne, všichni si uvědomí, že možnost jejich nalezení je nulová. Zvláštní muž jménem Elliott (Giovanni Ribisi), který cestuje s pasažéry stopem navrhne, že postaví nové letadlo z nepoškozených částí C-119ky. Všichni si myslí, že je blázen, ale co jiného můžou dělat. Za zkoušku nic nedají. Na Elliottův příkaz se začíná budovat letadlo, které ponese jméno Fénix. Jde o dobrý dobrodružný film, který ukazuje, co jsou lidé schopni udělat pro záchranu. Při sledování budete šťastní, že žijete na místě s množstvím vody a jídla. Konec, který odhalí Elliottovu skutečnou totožnost je velice legrační. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, a to bylo vše? Pořád jsem čekal, co se vyvrbí z těch čínských beduínů, co skrývá ten malej nácek, jestli tamten chlap skutečně neřekl před smrtí něco zajímavého... A celé je to vlastně jen o stavění letadýlka. Nikde žádné napětí, prostě ztroskotají, jsou v poušti. Vlastně ani netušíme, proč ztroskotali, co bylo chybou, proč se uvolnila v letadle lanka a proč najednou začal haprovat motor. Nebo proč se raději nevrátili na základnu, i když by neměli dost paliva, ale měli by tam zásoby a minimálně vysílačku? A jak mohli v poušti používat nástroje, které je jinak potřeba strčit do zásuvky? Kde furt brali baterie, třeba do rádia? Nebo když v noci zakopnete (o co se dá asi v písku zakopnout?) a skutálíte se, je fakt tak těžké zjistit, odkud jste se kutáleli a jít cestou zpět? Když má konečně pršet, proč nevytáhnou nádoby, aby vodu chytali? A když už dostavěli letadlo, na co kurnik čekali, proč neletěli hned? Aby je mohli obklíčit čínští pašeráci (co vypadají kdovíproč jak beduíni)? A proč běhají pašeráci stovky kilometrů od nějakého města? A když už vyhrajete nad pašeráky, proč si nevezmete jejich velbloudy a věci? Pár dobrých scén, zvláště katastrofy, dobré lokace, ale jinak to stálo za starou belu včetně hereckých výkonů, protože herci neměli moc co hrát. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Hugh Laurie se při nátáčení filmu ucházel o hlavní roli v seriálu Dr. House (od r. 2004). Jelikož ale nemohl být na castingu, nahrál v hotelovém pokoji v Namíbii na video několik replik a poslal je do studia. (SLOTH)
  • Natráčení doprovázalo mnoho nehod. Od potopení trajektu, přes převrácený vůz Jareda Padaleckiho, natržení boku letadla C-119G couvajícím kamionem a v neposlední řadě i zranení kameramana a jeho zástupce při nepovedené scéně s laminátovým modelem, který narazil do přístřešku kameramanů. (Terva)
  • Do Namibie byly dopraveny celkem tři trupy letadla C-119. S jedním z nich se potopil trajekt, který součásti převážel a všechny části musely být pracně vyzdviženy na pevninu. (Cheeker)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama