Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

POMO 

všechny recenze uživatele

Žiadne gotické budovy, točivé zábery na titulky novín, vtipy a pozitívne emócie, digitálne eye-candy efekty alebo chytľavý soundtrack. Batman Begins nie je žiadne rozprávkové fantasy. Je to Insomnia s Batmanom - ponurá dráma o reálnom človekovi, pôsobiacom v kulisách reálneho sveta. Čo robí film unikátnym, je váha hlavnej i ostatných postáv a ich zakomponovanie do dramaticky hutného, emocionálne angažujúceho a inteligentne vyrozprávaného príbehu. Všetko vo filme je fyzicky hmatateľné, psychológia postáv premakaná a charakteristika Brucea Waynea je doslova pitvou rozvoja jeho osobnosti, objasnením dôvodov, prečo sa stal tým, kým je. Christian Bale čoby skutočný charakterový herec redefinuje kult mena svojej postavy. Jeho Batman nie je žiadny vzorový hrdina, je mimoriadne naštvaný a rád si užíva povrchných nerestí, ktoré mu poskytuje jeho bohatstvo. Bombastické herecké obsadenie nie je samoúčelné a film povyšuje na veľkolepú oslavu komiksového žánru. Akcia je skvelá, hoci nie až tak ako v Spider-Manovi. Ale vadí to niekomu? Je mi trápne nedať 5*, no ako večnému idealistovi mi v druhej, komiksovými pravidlami riadenej polovici, chýbalo viacej zápletkovej inovácie. Prvá polovica je za 6*. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Dlouhých komentářů je tu až až, takže jenom stručně napíšu, že se tvůrcům podařilo nejen dotáhnout, ale i předběhnout dosud nejlepší zpracování Batmana od TIma Burtona. Film má skvěle vybudovanou atmosféru, zatraceně dobrý scénář a hlavně uvěřitelné a perfektně zahrané postavy. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Diametrálně odlišné poloviny. Zatímco ta první svými hledáními modrých květů a diskuzemi o pop kultuře (mýtus – logo – značka) nudí, ta druhá svou nadprůměrně zvládnutou akcí nakopává ze sedaček. V nerozumném kompromisu se tak ukazuje, že primitivismus a jednoduchost mají větší sílu, než podrobná psychologizace a takřka strojová analýza. Škoda té absence, alespoň jediného momentu, který by dokázal zapůsobit trvalejším dojmem. Pro novou generaci zřejmě vrchol, pro ty co vyrůstali na prvních dvou snímcích jen solidní letní zábava se značkou „po použití možno recyklovat“. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nolan mocný, Nolan velkolepý, Nolan neselhávající. Série brilantních filmů tohoto režiséra pokračuje skvělým zpracováním gothamské legendy. Nevěřil bych, že po mém zamilovaném novogotickém Burtonově díle přijmu "nového" Batmana tak nadšeně a bez námitek k provedení. Pryč je ona temně comicsová fasáda, kterou nás velký pohádkář Tim Burton častoval počátkem let devadesátých, David S. Goyer a Christopher Nolan podávají celou věc naprosto jinak... tak nějak současněji a uvěřitelněji, a to jak to dělají, je božská podívaná - pochopitelně také zásluhou výborně zvolených hlavních představitelů. Christian Bale skutečně je nejlepší Batman filmového plátna. Typově se hodí k novému pojetí jako minisukně k létu a v neposlední řadě je to doslova kurevsky dobrý herec. Věříte mu každou emoci, každou pohnutku, každou vzpomínku, zkrátka je to on, Temný Rytíř těsně po začátku své dlouhé pouti. A věřte že ani hledání toho začátku nebylo lehké. Věrný Alfréd Michael Caine nemá chybu (a jeho hlášky jsou nejlepší v celém filmu;)). Aby taky měl, při jeho zkušenostech a schopnostech. Úžasně civilní a kladný seržant Gordon je dalším důkazem všestrannosti a umění Garyho Oldmana, zatímco Cillian Murphy je záporák až ukrutně průzračný. Člověk na svém místě. Příjemné hostování Rutgera Hauera a Morgana Freemana neurazí ani nijak neohromí, narozdíl od Liama Neesona. Jeho výkon je totiž naprosto strhující - jeho scény s Brucem Waynem, podbarvené skvělou hudbou poprvé v historii kooperujícího dua Newton Howard - Zimmer, jsou jedny z nejskvělejších momentů celého filmu. Možná mě ovlivňuje moje mnonohovrstevnaté vědomí a živá představivost, ale OST je podle mě naprosto úžasný. Já prostě vidím Bruce Waynea lézt na ten ledovec, vidím lucernu v jeho ruce, zkrátka je to žvanec. Ve filmu působí naprosto stoprocentně, geniálně. I když místy slyšíte Hannibala nebo tu Tenkou Červenou;) Proč to tedy není tutovka za sto procent? Protože se pořád nemůžu rozloučit s mému srdci velmi blízkým burtonovským Gothamem a hlavně...protože scientologistická lobby (jinak nevím co to mělo znamenat) dotlačila do Batmana "divnou holku" Katie Holmes, která prostě vždycky vypadá hloupě, pokud se snaží vypadat mladší než je nebo starší než je. Nebo pokud nasadí svoji oblíbenou hereckou pózu "hele co umím s pravým koutkem", což máte na talíři skoro pořád když se slečna strašnězamilovaná objeví v záběru. Její postava prostě ve filmu přebývá a scény s ní (které působí dojmem dodatečného dopsání) jsou jediným vážným nedostatkem jinak brilantního eposu. Na co potřebujete holku, když máte pod palcem miliardy dolarů, neprůstřelnej oblek a káru jakou nikdo jinej nemá?;) Devadesát procent a míň ani ránu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sázka na větší realismus a výraznější inspiraci sociopolitickou realitou současného světa Nolanovi vyšla tak z poloviny. Prvnímu navléknutí netopýří masky předchází působivý dvojitý origin (paralelně sledujeme, jak se Bruce Wayne začal bát i jak svůj strach překonal): uvěřitelná psychologie postav, mnoho dialogů, místy vtipných, místy velmi trefně pojmenovávajících jisté nešvary naší přítomnosti a přesvědčujících nás o tom, že Batman není hrdina s nadpřirozenými schopnostmi, nýbrž pouze po spravedlnosti toužící miliardář s hromadou hi-tech hračiček. Jenže pak se objeví psychopat s ďábelským plánem, ve kterém dominuje halucinogenní plyn a obří mikrovlnka a z civilního hledání vnitřní stability se stává vysokodestrukční komiksová akce s dialogy, které polopaticky vysvětlují, o čem film vlastně je (o strachu, kdyby vás to zajímalo). Je pravda, že teprve spojením části, kde se věci víc řeší a části, kde se více koná, dochází k jakémusi dialektickému završení Nolanovy studie strachu. Přes množství postav, na něž jsou šikovně, bez vyloženě vatových scén, nabalovány postavy další, je film přes nadužívání střihu poměrně přehledný (líbí se mi Nolanova vyjadřovací úspornost, kdy například na vyřčenou otázku odpovídá patřičným obrazem, sdělujícím i dodatečné informace, aby se následně k opuštěnému dialogu vrátil). Kontaktní akční scény jdou s dobou a funguje i hororová atmosféra (děs je to přitom ambivalentní, neboť se často společně s padouchy bojíme ve tmě číhajícího temného rytíře). Z hlediska výpravy a vizuální nápaditosti se Batman začíná drží mnohem víc při zemi než Burtonovy extravagantní výpravy na stejné území, ale hereckými výkony (až na vykulenou Katie Holmes), semknutou vyprávěcí strukturou a srozumitelně motivovaným jednáním postav všechny předcházející batmanovské filmy snadno předčí. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Marigold, Adrian, kiddo, tron, gudaulin, Madison, mm13, Terminus, eye candy, PALINO, Andronikos, Petike, unclejack ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U čtyř hvězdiček jsem zůstal vlastně jenom kvůli první, dejme tomu třetině, kdy se s "budoucím Batmanem" jenom tak seznamujeme a on nastupuje na svou cestu. Díky hercům (Bale, Neeson), kteří nepřehrávají, je to dobré. Pak začíná ta část, která mě u superhrdinských filmů baví nejvíc. "Přerod." Pak to začalo. Ani humor nebyl špatný. Na konci jsem téměř vrněl blahem. Jen jedna zásadní připomínka - nejlepší herec jako představitel Batmana je pro mě Michael Keaton - zatím pořád... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Komiksová depka, aneb jak pohřbít Burtonovo divadýlko snadno a rychle. Škoda jen málo charismatických záporáků. 9/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když pominu některé rozdílné fakty filmů Batmana začíná a Batmana, jako je třeba vražda rodičů Bruce Wayna a pominu to samozřejmě rád, neb jak mě bylo řečeno je to především smastatný film, tak musím říci že tento film mě opravdu překvapil moc příjemně.134 minut jelo jak Waynův rychlovlak do Wayn Tower . "Vycvikový " začátek nasadil laťku hodně vysoko,lae film si ji držel , možná ještě zvedal i v "gothamovské části" a vyvrchli naprosto grandiozním finále. Když k tomu připočtu další skvělý hudbení zářez tentokrát dvojice Zimmer – Howard.Scénář, je velmi zdařilý, stejně tak jako gradovaná akce ve filmu.Jsem rád že Batman začal právě takto. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľká komiksovo-psychologická paráda... hoci ten Temný rytier je fakt o triedu lepší. Človek to spozná podľa toho, že keď si dnes BB pustíte, najlepšou scénou je záver, v ktorom Gordon ukáže Batmanovi žolíka. Hneď máte chuť pustiť si dvojku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Batman je mrtev, ať žije Batman! Hořká pachuť, jež zůstala na patrech po paskvilu, jež předchozí batmanovskou sérii (ano, toto je začátek nové série) doslova skopnul ze schodů až do kanálu je pryč. Konečně! Největší chybou, kterou by mohl divák u Batman začíná udělat je srovnávání. Ne tak srovnávání se zmíněnou hrůzostrašnou parodií sebe sama, ale srovnávání s povedenějšími díly předchozí série, tedy s díly v režii Tima Burtona. Burton vdechl Gothamu specifickou atmosféru a udělal z něj město, které jako by ani neznalo den, zatímco Gotham současnosti je přeci jen světlejší a barevnější. Nicméně stejně prohnilý. (A sakra, už srovnávám... :-) ) Takže, mohu zodpovědně říci, že Christopher Nolan nasadil laťku vysoko, dost vysoko na to, aby stačila na 5 hvězdiček, nicméně ne tak vysoko, aby tam nezbyl žádný prostor pro její přeskočení. Je to tak, i na tomto filmu se dají najít chybičky. Ne, já o nich psát nebudu. Mě totiž velmi, ale opravdu velmi potěšilo, že při vyslovení jména Batman se mi opět asociuje výraz "komiksový hrdina" a ne "sračka v elasťákách" (a jsme zpátky u srovnávání...) No nic, prostě Batman začíná je super a myslím, že většina Bat-fanoušků si jej užije či užila víc než dobře. Howgh. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$150milionovTržby USA $206,852,432Tržby Celosvetovo $374,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,470,789Tržby za predaj DVD v USA $167,000,000 //počet predaných kusov 6,800,000║ __ " Prvá hodinka filmu je dokonalá dráma ale už v tej ďalšej sa to zvrhne na akčnú jazdu, čo mierne uberie na výbornom príbehu ale aj tak sme svedkami jednej z najvydarenejších comicsových adaptácií. " Hlavnými strojcami úspechu a vzkriesenia sú scenárista David S. Goyer a režisér Christopher Nolan - začali pekne od začiatku a v príbehu opisujú úplný zrod Temného Rytiera Batmana. A podarilo sa im to priam skvostne, málo kto čakal od comicsového hrdinu, pred tým takmer čisto "popcornového" prerod v príbeh do takmer reálnej roviny bez nejakých neúnosných fantasy postáv ako bolo zvykom v predošlých Batmanovkách. Postavy ako Ras Al Ghula, Scareface - Jonathana Crane a mafiána Falconeho sú len obyčajný ľudia využívajúci svoju vodcovskú moc nad podsvetím, žiadne zdeformované tváre ako Joker, Pingui, TwoFace, ... . Čo, ho radí skôr do dramatickejšieho poňatia ako skôr do nejakej akčnej bezduchej mlátanice. Herecké obsadenie - v prvom rade spomeniem čo raz známejšieho herca ako je Christian Bale (Batman/Bruce Wayne) v ňom sa črtá veľká herecká budúcnosť , predviedol do postavy Netopiéreho muža maximálnu dramatickosť a vnútornú temnotu a ten hrubý hlas keď je navlečený v netopierom obleku je proste "mrazivý" temný, z neho sa stal hlavný ťahúň tohto hrdinského dramatu a okolo neho sa zišlo obrovské plénum hercov, ktoré len doladilo film do maximálnej dokonalosti. Takže ďalšími významnými úlohami sa tu zaskveli herci ako Morgan Freeman ako Lucius Fox hrá zas zo svojou fantastickou charizmou aj keď moc miesta vo filme nedostáva, jeho každý výstup je fakt skvostný, Michael Caine ako sluha Alfred starajúci sa o rany a neduhy dobitého Bruca, jediný priamy Batmanov pomocník v boji proti zločincom je v podaní herca Garyho Oldmana ako komisára Gordona, Liam Neeson ako vodca Ligy tieňov nepôsobí zrovna démonicky ale skôr ako človek čo už nevidí pred sebou iné priaznivejšie možnosti a tak všetko rieši zo stojickým pokojom, vnútorného démona tu predvádza jednoznačne Cillian Murphy ako Scarecrow , Tom Wilkinson to všetko ladí ako z partesu na malú škodu je len postava Kena Watanabeho ako Ras Al Ghula , použitá len v malom priestore filmu a Katie Holmes je také pekné pozadie, aj keď herecky najmenej výrazná ale zas dojem až tak moc nekazí. Hudba je od skladateľov, ktorý sa dajú označiť ako absolútna špička vo svojom obore, presnejšie sú to Hans Zimmer a James Newton Howard, melódia po celý film je dosť temná a hlavná téma Batman Begins sa už teraz používa pri strhujúcich traileroch v akčných pasážach filmov práve uvádzaných do kín. /videl v kine 3x: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vizuální mág Burton stvořil legendu, mistr filmového narativu Christopher Nolan ji našel motivaci. Až tak jednoduše funguje prequel Batmana, komiksové legendy, která zapustila na filmovém plátně hodně hluboké kořeny. Na klasické první dva snímky se dvakrát pokoušeli navázat roztodivní matlalové, ale výsledkem je fakt, že Nolan zachraňuje hasnoucí legendu a nutno říci, že zachraňuje věru ve velkém. Jeho střízlivá, realistická, potemnělá a psychologizující jízda válcuje diváka především v první polovině režisérovými známými esy: skvěle utříděným vyprávěním, sugestivitou, pečlivě otesanými hereckými výkony (např. epizodní scéna v opeře je mistrovské dílo!). Druhá, o poznání akčnější polovina, ve které už je symbol stvořen a je čas boje, není tak oslnivá, protože tam, kde Burton vytahoval těžké vizuální kalibry, je Nolan přeci jen trochu neobratný (zejména akční scény v jeho podání trpí až přílišnou zmatečností). Jenže: Netopýří muž vychází při závěrečných titulcích jako vítěz a jeho režisér s ním. Prostě proto, že pod hlavním proudem omletého komiksového klišé boje dobra proti zlu zurčí skvěle regulovaný spodní proud, který má svou hloubku. Je to psychologie hrdiny, anatomie strachu a zla, které chce konat pochybné dobro. Nástrojem spodního proudu jsou jak skvostná rytmizace záběrů a gradace nenápadného napětí, tak výborné herecké provedení. Christian Bale je skutečně nejlepším muže v černé masce, Michael Caine je se svým suchým cynismem vpravdě neodolatelný, Liam Neeson "pouze" přesvědčivý a Gary Oldman k nepoznání jiný... Zamrzí hodně křečovitá Katie Holmes, ale to se bezpečně ztrácí. Otázku, zda Nolan překonal Burtona, bych vůbec neotevíral. Jeho Batman je jiný. Má zcela svébytnou atmosféru a zcela svojský styl. Raději se dívá do tváře než na divoké přestřelky. To je sice moc dobře, ale přeci jen, vnáší to do filmu určitý a pochopitelný vnitřní rozpor, jehož nositelem je poněkud rozervaná režie. Mezi komiksovými filmy však potvrzuje Netopýří muž pozici skutečného šlechtice a Nolan zase, že "ex-nezávislákům" se daří věc nemožná – točit inteligentní a neprefabrikované špektákly za těžkou hollywoodskou vatu. ___ po druhém shlédnutí jednoznačně horuji pro plný počet hvězdiček. Veškeré námitky platí, avšak ne natolik, abych si nevšiml, že při dalším sledování film neztrácí, ale získává... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Batman začíná a je to úplně nová jízda než kdy dřív. Film sleduje Batmana a jeho putovaní za pomstou s mnoha flashbacky a pár záporáky. Podrobný příběh vynechám, ten je popsán jinde. Záporáci Ra's Al Ghul, Ducard a Scarecrow, jsou Batmanovi silnými protivníky, ale jeho táhne hněv, pomsta a strach. Po dvou Burtonech a dvou Schumacherech (zabte ho!!) vzal tuto komiksovou adaptaci do svých rukou Christopher Nolan. Režisér dokonalého Mementa a Insomnie. To, že scénaristou bude Goyer, který tak trochu může za úpadek filmů s Bladem (psal scénáře a poslední i natočil), mě lehce zneklidnilo, ale vše je nakonec v pořádku. Gotham už není komiksový ani neonový svět se svými záporáky, ale je to město podobné dnešním, které se v noci mění v tajemný noční les mrakodrapů a uliček. Christian Bale je nejlepší Batman z celé pentalogie a Michael Caince zase nejlepší Alfred (oslovenina Alfie mi připomíná ...). Herci jako Gary Oldman(ano on je kladná postava!), Morgan Freeman a nebo Liam Neelsen hodně překvapili a jsou skvělí. Celkově vzato jednoznačně nejlepší nový začátek jaký si mohl netopejr (vid hádankáři :) přát. Těším se na pokračování. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David S. Goyer, Christopher Nolan, Bob Kane .. Řádně temný, poctivě atmosferický a velice realistický prequel .. Batman začal. A začal opravdu výborně. První polovina je více než výtečně zpracovaná a mé všeobecné nadšení začalo pokulhávat až v prvních akčních scénách - velice chaotických, špatně snímaných a ještě hůře sestříhaných, tedy pokud nebyl záměr udělat je minimálně velmi nepřehledné! Jinak je zručné režisérovo pojetí, kromě již zmiňovaných akčních scén, velmi dobré. Jsem zvědav na případné pokračování pod jeho taktovkou. Herecké obsazení je jedním slovem úžasné. A psychologie jejich postav je výtečná. Zejména rozvoj postavy samotného Bruce Wayne je promakán skutečně dopodrobna. Spokojen jsem ovšem se všemi a zejména Michael Caine znovu na plátně mě potěšil. Hudební složku stvořili mistři oboru Hans Zimmer & James Newton Howard a zejména ústřední motiv se mi velmi líbil. Na závěr jen dodám, že jsem během vzniku k filmu přistupoval s odstupem a spousta fotek z průběhu natáčení či snímek Batmobilu mě nebral. Poutavé bylo jen to obsazení, včetně postu režiséra. Po výborných filmech od Tim Burton a po propadácích které servíroval Joel Schumacher jsem ale zázraky nečekal .. přesto výsledek potěšil. 85%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o zrození legendy začíná Nolan celkem dost zeširoka. Právě první část filmu, v které se autoři zabývají výcvikem Bruce Waynea mi přišla poněkud zdlouhavá. Navíc Wayneova motivace pro to, aby "zkoumal" svět podsvětí a dostal se do vězení mi trochu uniká. Zajímavé naopak byly retrospektivy z dětství. Vrcholem ovšem jsou části, kdy se Wayne postupně proměňuje v Batmana a hlavně když pak coby Batman předvede co umí. Na filmu zaujme na komiks nezvyklá (a pro někoho možná až nepatřičná) snaha o realističnost. Podle mého názoru čistě komiksový Gotham Tima Burtona vypadal zajímavěji. V novém Batmanovi velmi potěší herci, Christian Bale svůj talent prokázal již mnohokrát a jeho ztvárnění netopýřího hrdiny se mi líbilo ze všech předchozích představitelů nejvíc. Herecké obsazení je ovšem velmi "vychytané" i ve vedlejších rolích: malý prostor získávají Ken Watanabe a Rutger Hauer naopak velmi potěšili Michael Caine nebo Gary Oldman. Překvapující a potěšující bylo i množství "hlášek" a humorných narážek v druhé části filmu. Co se akčních scén týče, měl jsem značný problém orientovat se v kontaktních soubojích - jsou natočeny poněkud nepřehledně, naopak strhující je honička za "tankem". Poslední slovo patří hudbě: Poprvé spojili své síly dlouholetí přátelé a výrazné osobnosti filmové hudby James Newton Howard a Hans Zimmer - výsledek jejich práce je ovšem značně průměrný. Daleko více je slyšet Zimmer než Howard a je to ten klasický Zimmer - hřmotný, hlasitý, v některých scénách příjemně rytmický, ale bez jediného výraznějšího motivu. Kde jsou skvělé motivy Elfmana nebo i Goldenthala! Když se objevila Batmanova silueta Elfmanův motiv mi hodně chyběl (anebo i nějaký nový originální). ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Batman, ako jedna z veľkého množstva postáv komiksového univerza ma nikdy nezaujala (podobne ako ďalší velikán nakladateľstva DC - Superman). Preto si veľmi cením toho, ako si ma film dokázal získať už od úvodných minút. Najväčšia sila Batman Begins spočíva - podobne ako v X-men (hlavne v jeho druhom dejstve) v doslova až pitevnom psychologickom rozbore charakteru hlavnej postavy. Nolan mal oproti Singerovi navyše ešte veľkú výhodu v tom, že sa nemusel orientovať na skupinu postáv, ale iba na jednu hlavnú a zopár vedľajších. Sústredenie na motívy konania, ako i udalosti formujúce osobnosť, rodinné pozadie i okolnosti, ktoré viedli k vzniku "legendy" - to všetko vo filme funguje veľmi dobre a kompaktne (možno až príliš, pretože v tomto smere paradoxne prichádza aj moja prvá maličká výčitka - snaha o skĺbenie viacerých dejových vetiev do jednej pred akčným finále bola imho už mierne prekombinovaná). Vďaka tomu máme na plátne po charakterovej stránke plnohodnotne vykresleného hrdinu, ktorého reakcie chápeme a rozumieme im. Je potešujúce vidieť, že poväčšinou čiernobiely svet hrdinov v intenciách "dobro-zlo" dokáže mať aj dospelejšiu tvár, kde striktne dichotomické delenie bolo nahradené rozostrením hraníc medzi dobrom a zlom, resp. jeho vzájomným prelínaním (špecialita hlavne ázijskej kinematografie). K ďalším kladom filmu si ešte pridajte výborný soundtrack a celkovo zvuk (podtrhnutie netopierej orientácie), presvedčivého Balea (u mňa zďaleka - samozrejme aj vďaka scenáru, najpresvedčivejší Bruce Wayne) a do "realistického" tónu zahalenú výtvarnú stránku. Na druhej strane, slabinou (malým škrabancom) je pre mňa strih bojových sekvencií, resp. kontaktných súbojov, ktoré sú obrazovo komponované takmer výhradne iba polocelkami až detailami, čím výrazne trpí vaša orientácia počas ich sledovania (i keď uznávam, že znázorniť "neviditeľného" bojovníka je vec ťažká...). Výsledok? Jedna z najlepších komiksových adaptácii. P.S.: Povestnou čerešničkou na torte bol vydarený spôsob naviazania na Burtonovho Batmana ako i jeden konkrétny prvok v deji odkazujúci k Stokerovmu Draculovi (resp. jeho filmovým verziám, počnúc Murnauovou). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to sice nejlepší Nolan, ale je to nejlepší Batman, potažmo komiksový film vůbec (Vyvoleného neberu zase až tak jako film spadající do tohoto žánru). ♫ Hodnocení OST: 5/5 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to moc nepřesvědčovalo, líbilo se mi to jako film ale ne jako Batman, až když nastaly události v retrospektivě a Gotham tak to začal bejt ten pravej nářez. Všechno do sebe zapadlo a nezbejvá než konstatovat, že David S. Goyer a Christopher Nolan jsou špička. Herecké obsazení super, Christian Bale si roli dává nehoráznym způsobem (příhoda s Evropankama a bazénkem rulezz) a matadoři Caine, Oldman, Neeson, Hauer a Freeman také. Ken Watanabe se jen mihne (škoda) ale kdo vám na 100% utkví je Cillian Murphy protože je to jeden z nejlepších hajzlů co jsem kdy viděl (a to ani nemusí mít ten pytel na hlavě). Vše podtrženo hudbou Hanse Zimmera cool efektama a coolózním Batmobilem. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příliš patosu a trapných keců/scén/sekvencí (vycvičíme si pejska/netopejra a on nás pak kousne, tak se mu budem muset jít podívat na zoubek - kolikrát už to tu bylo), málo zábavy, hrozná Katie Psí-oči Holmes a "realistický" Gotham, který mně osobně prostě nesedne. Třetí hvězdu zachraňuje geniální Cillian. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama