Larry, kroť se (TV seriál)

Curb Your Enthusiasm

Komedie

USA, 2000, 30 min

Hrají:

Larry David, Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman, Jerry Seinfeld, Carla Jeffrey, Matt DeCaro, Jorge Garcia, Steve Skrovan, Bob Odenkirk, Wanda Sykes, Chris Williams, Alan Blumenfeld, Lydia Blanco, Aisha Tyler, Stephen Tobolowsky, Zachary Levi, Judah Friedlander, Rob Corddry, Russ Russo, Kaitlin Olson, Andrea Piedimonte, Kathryn Joosten, Robert B. Weide, Yvette Nicole Brown, Wallace Langham, Markus Redmond, Deanne Bray, Merrin Dungey, Bobbi Sue Luther, Holly Madison, Bridget Marquardt, Emily Kuroda, Kendra Wilkinson, Hugh M. Hefner, Jamie Elle Mann, George Lopez, Karl T. Wright, Kevin P. Farley, Scott Adsit, Eric Millegan, Michael Naughton, Jackie Hoffman, Ben Stiller, Alice Evans, Thom Barry, Craig Robinson, Tia Carrere, Cheri Oteri, Mindy Sterling, Tim Meadows, John Legend, Tessie Santiago, Ken Jeong, Allan Arbus, Taylor Negron, William Ragsdale, Rachael Harris, Tom Dugan, Richard Lewis, Lisa Ann Walter, Anthony Griffith, Buck Kartalian, Ann Morgan Guilbert, Nora Dunn, Tracy Howe, Rudy De Luca, Aki Aleong, Paul Sand, Joseph P. Reidy, Kevin Heffernan, Erik Stolhanske, Anita Barone, Michele Maika, Mike Hagerty, Carol Leifer, Bobby Lee, Mayim Bialik, Isabella Hofmann, Rachel Boston, Morgan Lily, Teresa DePriest, Bea Arthur, Mark Lotito, Crista Flanagan, Jamie Elman, Sofia Milos, Jesse Heiman, Cheyenne Jackson, Odeya Rush, Christopher Thornton, Barbara Jean Barrielle, John Ross Bowie, Toshi Toda, Meg Ryan, Jake M. Johnson, Christopher Kriesa, Kevin G. Schmidt, Joan Rivers, Betsy Zajko, Adrienne Rusk, Josh Cooke, Peter Steinfeld, Kaitlyn Dever, Gary Carlos Cervantes, Fred Melamed, Jason Alexander, Mindy Kaling, Kate Flannery, Oscar Nuñez, Jessica St. Clair

Kdybych viděl jedinou epizodu a nevěděl, že je valná část dialogů improvizovaná, hledám za hodnocením na IMDb (9.4) komplot Davidovic rodiny (se zapojením prastrýce z druhého kolena). Ale s každým dalším dílem mi Larryho trapné příhody přišly úsměvnější a nenápadný humor, jimž je obaluje, srozumitelnější. Některé momenty jsou vtipné okamžitě, jiné až poté, co jim je dodaná pointa. Trapnost naplňující ty prodlevy činí seriál ještě ležérnějším a vtipným jaksi mimoděk. Jen o málo víc, než je život váš nebo můj. (Pakliže ve svém každodenním životě nenacházíte mnoho důvodu ke smíchu, omlouvám se za mystifikaci.) Experiment, který vyšel, ale žádá si pozorovatelovu trpělivost vůči pozorovanému. 80%(17.1.2009)

Curb Your Enthusiasm: kompletná 7.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $1,692,900 //počet predaných kusov 57,367 (18.1.2011)

Takze sem se konecně dostal přes první sérii (a ufff, ještě 6 dalších) a sem fanoušek! CURB YOUR ENTHUSIASM je přesně můj šálek kafe. Pomalej, suchej a nenápadnej humor pomalu gradující celou epizodou. Prvních pár dílů mi trvalo se do toho dostat, a skutečně, nečekejte žádnou řachandu servírující jeden vtip za druhým minutu po minutě, CYE si pomalu buduje prostředí a vybalí karty až v závěru. Doporučuju pokud máte rádi trochu jiný "humor".(7.8.2011)

• LIVINGDEAD

Stupidní nudná hovadina o senilním dědkovi(28.10.2008)

Zpočátku rozpačité dojmy z jaksi na koleně spíchnutých, až poloamatérských epizodek ze života jednoho "příliš entuziastického" chlápka, nahradilo nefalšované pobavení a potěšení z výstředních trapasů a na první pohled obyčejných životních situací, které se vždy nějak neobyčejně zamotají a nakonec skvěle vyvrcholí. Larry má trochu jinou morálku, ale přitom je velmi racionální a "správný", nikomu nechce ublížit, je pouze nekonečnou obětí společenských situací, pravidel a nešťastných náhod. Styl humoru je tedy trošku odlišný než v sitcomech bývá zvykem, a proto jej asi ne každý ocení, ale hravost i trefnost co se týče společenských klišé seriálu upřít nelze. Spokojenost určitě, ale po druhé bych si to už nedal. 7/10(13.9.2009)

Člověk si musí k tomuto seriálu najít cestu. S každým dílem jsem si Larryho Davida a jeho příhod užíval čím dál více. Některé díly jsou přímo geniální (Crazy Eyez Killah). Velmi originální sit-com. Tvůrcům v čele s Davidem tleskám.(19.7.2010)

• danecek24

Zlatý Glóbus - cena (1) - 60. ročník (za rok) 2002 - *Nejlepší seriál (komedie / muzikál) + nominace (4) - 60. ročník 2002, 62. ročník 2004 - Nejlepší herec v seriálu (komedie / muzikál) - Larry David, 63. ročník 2005 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herec v seriálu (komedie / muzikál) - Larry David(12.3.2009)

1.sezóna: 5*, 3.sezóna: 4*, 4.sezóna: 5*, 5.sezóna: 4*, 6.sezóna: 4*, 7.sezóna: 5*, 8.sezóna: 3*(3.8.2011)

Úplně jinak pojatý sitcom, při jeho sledování se vám vybaví vaše trapasy (i když jsou třeba z úplně jiné oblasti života) a prostě se úchvatně pobavíte. Zvedám palec nahoru, zatím dávám čtyři hvězdy s tím, že jsem seriál viděl pouze s dabingem a další série shlédnu v originálním znění, tak se to třeba ještě hejbne nahoru. UP: Po shlédnutí celého maratonu na HBO zvedám na velmi slušných 5 hvězd. Opravdu vyjímečná show ! UP: Po shlédnutí dalších dílů z předchozích sérií snižuji na stálé velice slušné 4 hvězdičky. Jediná nevýhoda seriálu je to, že v některých dílech najdeme jen jednu opravdu vtipnou pointu, ke které se kráčí celých 30 minut a místy může i nudit. (80%)(29.8.2009)

• Jaccobos

Rád bych věřil Mattyho komentáři, ale další díl si už nepustím :)(10.8.2011)

Larry David, rozplocený mezi svými potřebami a touhou poslat všechny do háje, navěky uvězněný ve svém do nekonečna se opakujícím karmickém pekle.(5.4.2008)

Larry David, mozek stojící za jedním z nejúspěšnějších amerických sitcomů všech dob (Seinfeld) zde hraje "twisted" verzi sám sebe, snaží se přežít společenské konvence a etikety a nezbláznit se z toho. Žánrově se jedná o sitcom, ale díky absenci předtočeného smíchu a klasického sitcomového humoru to působí mnohem reálněji. A přestože se jedná v podstatě o sitcom "o ničem" (stejně jako Seinfeld), tak má každá sezóna kromě té první nějaký příběhový oblouk - aby se z toho vyklubalo, že místo o ničem je tahle show o všem. Season Finale třetí, čtvrté a páté řady jsou tak úžasná, že nenalézají konkurenci.Obrovská spousta slavných lidí, jež hrají sami sebe (Stiller, Heffner, Brooks, Scorsese....) jsou jen vrcholkem neuvěřitelně zábavného ledovce.EDIT - ignorovat prosím ten duševní zvratek od LIVINGDEAD, neví o čem bleje.EDIT po dokoukání sedmé sezóny - Prostě dokonalost.Propojení se Seinfeldem byl prostě skvělý nápad a zpracovali to brilantně : ).(21.9.2008)

7/10 Tomuhle říkám originální přístup k sitcomu. Jsem rád, že se stále najde někdo, kdo vystoupí ze zajetých kolejí. CYE je postavený na nenuceném předkládání všedních situací, se kterými se potýká hlavní aktér Larry. Komedie tady není postavena na nucených vtipech, které jsou klíněny pokud možno do každé scény (jak jsme zvyklí u Friends, HIMYM apod.), ale plyne přirozeně. Samozřejmě, že si autor pomáhá mírnou deformací hlavního hrdiny, který svým sociopatickým chováním vpodstatě zápletky tvoří, ale stále je zachována velmi obstojná iluze v podstatě dokumentu o běžném životě Larry Davida :) Tohle ovšem nemůže dobře fungovat, pokud nepřijdete na chuť Larryho svéráznému výrazu, mimice... prostě pokud vás bude bavit se na ten jeho ksicht dívat, tak je to hold "pretty, pretty, pretty, pretty good".(25.1.2009)

Není to špatný, ale ani ani bůhví jak dobrý. Sice to je trošku originální a prostředí je zajímavý, ale britcomům to nesahá ani po kotníky, takže mi zcela uniká tak vysoké hodnocení na IMBD. Podtrženo sečteno 65% jak vyšitých, prostě dá se na to koukat ale znovu bych si nepustil ani jeden díl.(29.8.2009)

To je tak absurdní, až je to blbé.(26.2.2010)

• KKain

nemohu si pomoct, ale těch pár dílů, které jsem viděl, mi nepřišlo ani vtipných, ani inteligentních, ani hodných sledování. prozatím odpad, třeba někdy budu "osvícen".(22.2.2009)

• Šípek

Tohle fuck vidět nemusím.(24.4.2009)

Prettt-tty, pretty, pretty good!(4.11.2011)

Výborný sitcom s originálním nápadem, kdy jsou všichni okolo "normální", ale jen hlavní hrdina je skutečně zdravě myslící člověk, který je akorát často až moc upřímný. Většina epizod je mistrně vygradována a obsahuje jen minimum slabých míst.(23.9.2010)

Tento seriál vypráví o každodenních starostech lechce psychotického tvůrce populárního seriálu Seinfeld Larryho Davida, jenž prožívá zdánlivě bezstarostný blahobytný život v obklopení přátel a kolegů ze showbusinessu. Po shlédnutí prvních dílů se vám to možná bude jevit jako "stupidní nudná hovadina o senilním dědkovi", jak zde napsal jeden z komentátorů. Nenechte se však mýlit a pokračujte ve sledování. Až příjdete na kloub poněkud nevšednímu, ale o to vtipnějšímu humoru, senilního dědka si zamilujete i s jeho obscedantně kompulzivní poruchou, misantropstvím, svérázným pojetím etikety a obrovským "štěstím" na ty nejtrapnější chvilky, které se jen dokážete představit. Pokud jste sledovali americké sitcomy devadesátých let (Seinfeld, Cheers), oceníte i nejrůznější narážky a populární tváře z těchto seriálů.(6.7.2011)