Ohnivé oči
Thriller / Sci-Fi
USA, 1984, 114 min
Mark L. LesterHudba:
Tangerine DreamPlakáty
Rodiče malé Charlene (Drew Barrymore) byli v mládí dobrovolníky při experimentu s pochybnou látkou L6, který se uskutečnil pod záštitou tajné organizace The Shop. Od té doby na sobě mladý pár pozoruje jisté telepatické schopnosti, ale to jim nebrání žít v celku obyčejný život a vychovávat dcerku, u které se začíná projevovat schopnost zapalovat věci pouhou myšlenkou. Jednoho dne se Alan vrátí z práce, svou ženu najde mrtvou a přistihne dva chlapy v kvádrech jak táhnou Charlene pryč - agenty zneškodní, popadne dcerku a začíná útěk před organizací, před kterou se nelze skrýt... (cubajz)
║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $17,080,167║Tržby Celosvetovo $-║(24.4.2009)
tron
„Idem pre guľovnicu...“ – „Nebude treba.“ Román „Podpaľačka“ je ďalší príspevok Stephena Kinga do jeho „paranormálnej série“ (jasnovidectvo v MŔTVEJ ZÓNE, telekynéza v CARRIE, „videnie vecí“ v OSVIETENÍ). Filmovú adaptáciu si zobral na starosti budúci režisér KOMANDA a do hlavnej detskej úlohy obsadil Drew Barrymoreovú, ktorá si neskôr Kinga zopakovala ešte v poviedkovom MAČACOM OKU, pričom zasa zápornú rolu hrá Martin Sheen (hral ju už v MŔTVEJ ZÓNE). Do snímky sa veľa vecí z románu neprepálilo (Indiánova posadnutosť obuvou) a zostal nadprirodzený útekový triler do prvej polovice. Od druhej sa tempo upokojí a dôjde k dialógom, vzťahom a pointy (aj keď David Keith a Barrymoreová sú i naďalej otravní). Nie je to zázrak ako OSVIETENIE, ale ani malér ako CREEPSHOW 2. Skôr uchádzajúci poctivý priemer typu CUJA či STRIEBORNEJ GUĽKY. Snímke jednoznačne pomáha psychopat George C. Scott (ducharina THE CHANGELING) a niekoľko pôsobivých scén (zastavenie guľky, „Ukáž im, že je to vojna.“).(28.5.2011)
choze
Tuhle kingovku jsem nečetl, ale film je dost slabý, i od pyrotechnického finále jsem čekal víc, byť roztavující se vystřelené kulky byly fajn. Ovšem charizmatický George C. Scott (HINDENBURG, HARDCORE) v roli úchylného vládního hajzla na špinavé práce je výborný jako vždy.(21.2.2009)
Ingrid
Sám román Žhářka nepatří do mých nejoblíbenějších od SK, nezanechal ve mně mnoho dojmů, krom pěkných míst se zapalováním si člověk zapamatoval jen jakési putování otce a dcery z místa na místo. Možná právě proto mi tato adaptace připadá jako jedna z lepších, bez mučení přiznávám, že mi vyhovuje Lesterova režie (možná točí jednoduše, ale rozhodně zábavně) a že se mi film v podstatě líbil stejně jako kniha, prostě mi nedal více ani méně. Scény, kdy si Charlie "hraje" s ohněm jsou dokonalé, jako vystřižené z knihy a běhá z nich mráz po zádech. Vládní agenti jsou tu tak slizcí, že si celou dobu říkáte "Tak už shoř." O celkový příjemný dojem se nemalou měrou zasloužila malá Drew Barrymore, kouzelný dětský herecký výkon.(1.5.2008)
oli.G
Z fantastickej predlohy sa prebral len storyboard a skvelo napísané postavy, dychberúce napätie, podmanivá atmosféra a samotný "kingovský feeling" (ktorý dokonca mal aj filmový PET SEMATARY) scenárista nejako zabudol pribaliť. Je otázne, do akej miery za to môže Lester, ktorý si len odviedol svoju robotu (a reči o tom, ako má rád knihu - ktoré nepochybne trúsi na DVD bonusoch - si môže niekam strčiť), no fakt, že King sa točí ťažko, ho neospravedlňuje. Nemal sa do toho púšťať. Keď Andy (v knihe) opäť prišiel k sebe a začal vymýšľať plán (nie som konkrétnejší, aby som nespoileroval), prežíval som niečo podobné (aj ked zďaleka nie rovnako intenzívne), ako keď vrcholil Shawsahnk Redemption. Vo filme to samozrejme nefungovalo, keďže sme ani nemali možnosť zistiť, aké vnútorné problémy prežíva hrdina v sídle Firmy. Kontrast medzi chvíľami zbesilej naháňačky o vlastný život s dňami zaslúženého pokoja (počas ktorých sa spolu s hrdinami v kútiku duše cítime bezpečne, no uvedomujeme si, že to nebude trvať večne a jedného dňa sa určite objavia) sa vo filme nekoná, dej sa len nezáživne odsýpa dopredu a do toho všetkého hraje príšerne béčková hudba, pri ktorej si nezasvätený divák určite nedokáže predstaviť, aké skvelé to pôvodne bolo (a mohlo byť - v rukách správneho režiséra). Vyhnite sa tomu - a zožeňte si knižku.(7.1.2005)
MM_Ramone
"Spaľovať bolo rozkošou" - tento krátky citát z knihy "451° Fahrenheita" od kultového sci-fi autora Raya Bradburyho, si zvolil Stephen King ako motto ku románu "Podpaľačka". Výborne to ku nemu pasuje, rovnako ako aj ku filmovej verzii, ktorú v roku 1984 natočil režisér Mark L.Lester. Film verne kopíruje literárnu predlohu a veľmi dobre sa mu darí navodiť požadovanú atmosféru. Je tomu tak aj vďaka výborným hereckým výkonom. Dvaja charizmatickí záporáci v podaní George J. Scotta a Martina Sheena a proti nim skvelá, iba deväť ročná, Drew Barrymore ako nebezpečne výbušná Charlie McGee – malé, psychicky labilné dieťa s darom extrémnej pyrokinézy - "Podpaľačka". ****(10.4.2011)
zelvopyr
Schématická klišovitá nuda. Zřejmě totálně zvoraný scénář... Nejméně dvě hvězdičky (ano, počítat umím) dávám za razanci, s jakou jim ta roztomilá holčička nakopala pr***e. Ale to je tak všechno.(7.2.2007)
petero
Opäť solídne spracovanie Kingovej predlohy ktorá kombinuje Cronenbergove Scanners a De Palmovu Carrie no Mark L. Lester bol vždy len priemerný režisér ktorého vrcholom bolo o rok mladšie Commando. Hm, nečakal som že tu budem vidieť vystrelený náboj z hlavne v spomalenom zábere. Ktovie v akom filme to bolo prvýkrát použité.(3.7.2007)
paascha
Malinká drew coby Anděl s ohněm v hlavě. Typický film z osmdesátých let, silně ovlivněný Cronenbergerem, natočený podle výtečné předlohy. Mńam, mňam(11.1.2008)
Jordan
tak čo ja viem - drew barrymore mám asi radšej v Allenovom Everybody Says a McG-ho Charlieho Anjeloch, slabší odvar Carrie (telekinézu vystriedala pyrokinéza) je akýsi . . . zbytočný . . . akoby celý film bol len nasilu natiahnutý prológ alebo predohra k ohnivému finále, ktoré v podaní ofukovanej, spotenej deväťročnej drew vo vytŕžení pôsobí mierne pedofilne zvrhlo, keby s vetrom vo vlasoch vyletovali ohnivé gule s potom orosenej (napr.) jessicy alba alebo carmen electry, asi by to bolo pozerateľné . . .(7.1.2009)
matestlust
Moc pěkný počin od mistra akčních béček Marka L.Lestera.Přepis Kingovi knihy,kterou jsem bohužel nečetl,takže nemužu porovnat.Malá Drew Barrymore je k sežrání a už od tak útlého věku vážně šikovná.Od začátku filmu až do konce je atmosfera příjemně mrazivá.Škoda několika hluchých míst hlavně v druhé polovině filmu.Závěrečná čtvrthodinka je pastva pro oči .3.5*(13.9.2009)
balba
Firestarter - v překladu Žhářka 1: Rodiče se zúčasnili pokusu jedné Společnosti,která jim aplikovala séra po kterých získají telepatické schopnosti.Narodila se jim holčička jménem Charlie , který je osm let a umí myšlenkami zapalovat předměty.Maminku daná Společnost zabije a otec musí s dcerou před Společností utéct.Nakonec Charlii dostanou,ale ta svou myšlenkou zapálí celou Společnost.Její otec je smrtelně zraněn a umírá.Charlie je jediná ,která přežije. Na VHS to vyšlo jako Ohnivé oči.(26.9.2006)
Karamanlis
Počas videoéry v 90tich rokoch som dosť hltal Scannerov a odvtedy milujem snímky zaoberajúce sa telepatiou, psychokinézou či iným paranormálnymi duševnými schopnosťami. Firestarter je na svoju dobu exkluzívna záležitosť z tohto súdka, ktorá sa kvalitou vyrovná aj omnoho známejším Scannerom, Dotyku Medúzy, The Fury či Carrie.(12.8.2010)
deepend
Tak jo, Ohnivé oči jsou o malé holčičce, která když se naštve tak podpaluje myslí vše kolem sebe. Námět trochu připomíná Carrie, ale jenom trochu. Určitě to není ta nejlepší adaptace Kingovy knížky, za vidění ale určitě stojí, už kvůli George C.Scotta v roli likvidátora(a taky pěkného úchyla).(12.12.2006)
cubajz
povedená Kingovská adaptace, která knihu kopíruje skoro slovo od slova. Když překousnete takový ten osmdesátkový look (trvalá až ke stropu a "šíleně akční" disco soundtrack), tak se jedná o napínavý sci-fi thriller s prťavou Drew Barrymore v hlavní roli - doporučuji shlédnou už jen kvůli tomu, že buclatou holčičku metající firebally a zapalující záporáky pouhým pohledem v mnoha dalších filmech neuvidíte:)(30.10.2008)
Terva
Kniha dobrá, film nedostačující. Pyrotechnické efekty jsou odfláknuté a to je zakopaný pes.(30.3.2009)
Tryskomyš
Film je sice trochu rozvláčný. Ale když vezmeme v úvahu že je 26 let starý, tak je dost dobrý.(31.10.2010)
Fox Mulder
Ve Firestarter se pro mě hlavně stala nezapomenutelná scéna, kdy malá Charlie v podání začínající Drew Barrymore, hází na tajné agenty ohnivé koule.(17.5.2007)
shantim
Paradni beckarina, ktera nema chybu. Ta pomsta byla ale nakonec sladka. 65% hvezdicek(5.10.2009)
Pavlík
08. 04. 2009 (112.); Charlie smrt tatínka vyřešila svými schopnostmi(12.4.2009)