Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlastní strýc odepře mladému sirotkovi ze Skotska dědictví, na něž má nárok, a posílá jej za oceán do nového světa, kde má být prodán do otroctví. Tato adaptace slavného románu Roberta Louise Stevensona se na rozdíl od předchozích hollywoodských zpracování vyhýbá přílišným úpravám a spíše se řídí příběhem samotným. Skotský sirotek David Balfour (Lawrence Douglas) je podveden vlastním strýcem Ebeneezerem (Donald Pleasance), jenž nechá Davida unést a prodat do otroctví, aby získal jeho dědictví. Chlapce zachrání Alan Breck (Michael Caine), skotský rebel bojující za nezávislost Skotska proti Britům (děj filmu se odehrává na konci 18. století), a oba se spřátelí. David i Alan musí projít nejedním nebezpečím, později si však Alan uvědomuje, že revoluce byla odsouzena k nezdaru od samého začátku a Davidovi se podaří zmařit chamtivé plány svého strýce. Snímek patřil k několika "klasickým" adaptacím, které na začátku 70. let uvedla do kin produkční společnost American International Pictures. Všechny tyto klasické snímky jsou považovány za velmi zdařilé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo aj taky laik -nedouk ako ja, ktory je navyse v permanentnom konflikte s kadejakym miestnym sexualne dezorientovanym filmovym teoretikom -elitarom - vie, kto bol Robert Styvnson a ze roku 1960 natocil film Unos. Tento rymejk ma ale oslovil. Hlavne tym, ze tu bol moj oblubeny Ernst Stavros Blofeld, teda zase pardon, Donald Pleasence /Jestli se rozzlobime, budeme zli, Race for the Yankee Zephyr/, a samozrejme aj Maurice Micklewhite, ktory sa stihol len tak mimochodom premenovat na Michaela Caine-a /Play Dirty, Italian Job 1969/. Ako to v 18. storoce bezne chodilo, nechybal predaj mladeho typka do otroctva a jeho zachrana. Film do kin uviedla spolocnost American International Pictures, a ja jakozto laik -nedouk to proste musim nadhodnotit . 70 % ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tento film spojil v sobě náměty dvou Stevensonových románů - Únos a Katriona. Bohužel oproti svým předlohám vyšel tento film až příliš vstříc dobovému vkusu, takže Alana Brecka hraje švihák Michael Caine, který romanovému popisu Alanovu, kde je vypodobněn jako menší ale sporé postavy s tváří poznamenou neštovicemi, pravda moc neodpovídá. A ani povahově se románové předloze příliš neblíží. Však taky nominálně hlavního hrdinu Davida Balfoura odsunul do vedlejší role. Přitom je ten román hlavně o Davidovi a jeho mravním i citovém dozrávání při pouti drsnou a nebezpečnou Vysočinou a následně v ještě nebezpečnějších vírech dobové politiky. Toto není špatný dobrodružný film, ale s předlohami se dost míjí. ()

Reklama

MrJoda 

všechny recenze uživatele

Mně se to teda moc líbilo!! Romantické hrdinské drama jedna báseň, vivat Zorro, Černý korzár a Alan Breck! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Srovnáme-li tento film s walt disneyovskou verzí Roberta Stevensona z roku 1960, zjistíme, že o jedenáct let "starší bráška" byl opravdu primárně určen dětem, žánrové zařazení drama jaksi není na místě a hodí se mnohem víc k této mladší verzi Delberta Manna. Děj je více provázán s politikou, zabíjení je tu explicitnější, dostává se i na romanticko-milostnou zápletku mladého Davida. Hudebně velmi, velmi podařený film, který však ve druhé polovině dějově ztrácí dech, z tohoto pohledu je vzpomínaná verze Walta Disneye o něco lepší. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama