Pod kamenným nebem

Under a Stone Sky

Drama / Válečný

Norsko / Sovětský svaz, 1974, 84 min

• Malarkey

Obyčejný válečný film, mapující část války, o které se příliš neví, klasickým nudným způsobem, s nudou, nijakou režií a kupodivu faktem, že v dnešní době se toho po trafikách válí mraky a je to vlastně o ničem. Stejně jako tento a desítky dalších filmů s podobnou tématikou.(26.9.2008)

Celkem koukatelně zpracovaná epizoda z bojů na méně známé frontě Druhé světové války. Hlavní zápornou roli německého plukovníka si tu zahrál Tarkovského dvorní herec Anatolij Solonicyn (podobnou postavu zlého nacisty ztvárnil například i ve snímku L. Šepiťkové "Vzestup"). Dojem ze sledování této kuriózní norsko-sovětské koprodukce kazí mizerná úroveň dabingu, s kterým u nás film vyšel na DVD.(20.9.2008)

Průměrný válečný film ke konci války z obsazeného Norska, kde si réžie nemohla moc vymýšlet, neboť se jedná o skutečnou epizódu z bojů o území Norska zvaného Finmark. Trochu ukázka lidských charakterů ve vypjaté situaci v době války. Dva zkušení ruští herci Oleg JANKOVSKIJ a Anatolij SOLONICYN tomu dodali kapánek tolik potřebné šťávy.(29.10.2008)

Pravděpodobně jediný film s hrdinným rudoarmějcem - cikánským vrhačem nožů. Film také doprovází zajímavý hudební podkres a scéna s přepadem německého povozu má takřka westernové aranžmá. Závěrečný happy end by se mohl postavit na piedestal norsko-sovětského přátelství ;-)(17.9.2008)

• karlos-rio

Řitka video v kombinaci s Ruským válečným filmem, rovná se vražedná dvojka, další nudný film kdy tlačíte čas, hlavně ať máte film za sebou, předem jasné jak film dopadne, žádný nápad, a zase ta ruská propaganda(9.3.2010)