Cherez ternii k zvyozdam
(neoficiální název) -
To the Stars by Hard Ways
(neoficiální název)
Sci-Fi
Sovětský svaz, 1981, 148 min (SE: 123 min)
Richard ViktorovPlakáty
Vesmírná patrola objeví vrak neznámé kosmické lodi. Na její palubě přežila pouze dívka Nia, ztratila ale paměť. Nia byla vyrobena jako android, fyziologicky je ale stejná jako člověk. Je přijata v pozemské rodině a nadále zkoumána, ale její stav se nemění. Teprve když na Zemi přiletí vyslanci planety Dessa, Nia jednoho z nich pozná a uvědomí si, jaké měla poslání. Dessa je na pokraji ekologické katastrofy a vyslanci přišli žádat o pomoc. Když je ze Země vyslána záchranná loď Astra, Nia se tajně ukryje na její palubě. Cesta k záchraně planety začíná. (mikulem)
Xeelee
Nádherný výpravný sci-fi. Na dobu a podmínky vzniku… Vážně smekám. Anu z filmu nečouhá komunistická ideologie. | ► Trnitá cesta ke hvězdám(9.1.2012)
Kosťa
Tenhle film jsem viděl kdysi dávno ještě za komančů jako malý kluk v kině ... nebo to bylo v televizi ?? Na tom už nesejde. Jisté je to, že kromě věčně omílaného Mrazíka mi z ruských filmů které jsem viděl v dětství mi v paměti utkvěl pouze tenhle. Kéž bych ho tak někdy mohl ještě vidět, ale některé filmy už asi nejdou sehnat. I při započítání možnosti, že se mi to mohlo líbit jenom jako klukovi, který neměl v té době přístup k něčemu lepšímu, musím dát čtyři hvězdičky. P.S.: existuje i velice zkrácená verze s anglickým dabingem, která ale podle všecho stojí za psí štěk a nemá s původním filmem vůbec nic společného.(6.3.2007)
mikulem
Pokud vím, dávali to rozdělené na 2 díly, ve čtvrtek po Magionu. Druhý díl se mi vryl do paměti jako něco dost neobvyklého na tu dobu, především silně ekologickým poselstvím. Planeta, kde i malé dítě musí nosit plynovou masku, je stále aktuální noční můra. Viděl jsem to teď po letech s obavami, že budu muset často zavírat oči před technickou stránkou nebo naivitou zpracování. Ale obavy se nenaplnily. Na tu dobu je to vyjímečně kvalitní sci-fi jak po obsahové, tak po vizuální stránce. --- S českými titulky od Xeelee nemám nic společného, od téhle práce se distancuji.(19.1.2009)
Mata
tohle mam jako ikonu, bylo to v televizi rozkouskovane tusim jako serial - nebo to snad bylo jen rozpůleno na dva díly? - jarní prázdníny na horách. Od té doby ho nemůžu sehnat, ale bna ty ruce, co se tam "vařily" v nějakém kotli nikdy nezapomenu. Shaním, sháním(18.1.2009)
krata
v česko-slovensku to běželo tuším pod názvem "Trnitá cesta ke hvězdám"(27.5.2009)
spawnxp
Sovětská kinematografie zde vrací úder (hlavně za Star Wars) - námět tvoří mix mnoha vykradenejch nápadů z dobový západní sci-fi produkce (kterou měl režisér nakoukanou celkem dobře) a několika knih I.Jefremova (některý scény jsou skoro citovaný - vykopávky ve stepi například). Celý je to zarámovaný jakýmsi ekologickým poselstvím - asi aby to schvalovací komis líp strávila. Film má i pár kladů: úvodní sekvence roztržený mimozemský lodi se vznášejícíma se mrtvolama vevnitř je celkem působivá, chobotnicovej kolega Prall je dost originální a hlavní záporňák ve formě vzteklýho šílenýho trpaslíka taky překvapí. Tohle a nepřeberný množství detailů jako třeba vzhled domácího robota (chlap v lesklým oblečku) nebo poměry v typický komunistický domácnosti vůbec (matka u plotny, otec Einstein, syn kosmonaut) a fakt, že tenkrát byl fanoušek sci-fi vděčněj za lecos, z filmu spolehlivě dělaj svýho druhu kultovku - viz, komentáře zde. Zábavný.(14.7.2011)