Reklama

Reklama

Ruiny

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(více)

Recenze (473)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Mladý páreček na druhou si chce zpříjemnit konec dovolené něčím víc, než jen valením se na lehátkách u bazénu a popíjením drinků. Když potkají Mathiase, bratra Henricha, který se ještě nevrátil z vykopávek v Mayské džungli, rozhodnou se společně s ním vydat po jeho stopách a zažít tak nějaké to dobrodružství navíc. Jak už to tak ale u těchto filmů bývá, místním obyvatelům, v tomto případě tamnímu krvežíznivému vínu obléhajícím pyramidu, se to moc nelíbí, a také jim to dá patřičně najevo. Jedná se o decentní vyvražďovačku pomalého tempa s dobře navozenou atmosférou. Zamlouvala se mi také práce s kamerou a v unrated verzi si občasná brutalita záběrů viz amputace nohou nebere žádné servítky. Co mě naopak pobavilo, byla zvuková imitace, (zajímalo by mě, jak by si rostlina poradila s mp3 vyzváněním). Na to, že se vlastně jedná o inteligentní "trávu", je pěkně hloupá, když nechává naše protagonisty mezi sebou v klidu chodit a hraje si přitom na hodnou rostlinku vyhřejvající se jen na sluníčku. Vývoj příběhu i konec samotný je celkem předvídatelný a žádné překvapení se i přes dvojitý konec nekoná. Slušně natočené, dobře zahrané, i díky kratší stopáži film rychle uběhne, a lze tak s klidným svědomím prohlásit tento snímek za lehce nadprůměrný se špetkou originality navrch. (6/10) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po ne zrovna nejvyvedenějším traileru je pro mne film příjemným překvapením. Očekával jsem další stupidní teenagerský horor se zběsilým střihem, odehrávající se v útrobách pyramidy, kde na hrdiny každou chvíli něco "strašidelně" bafne. No a dostal jsem úplně jiný typ filmu, sázející především na uvěřitelné postavy a jejich logické (v rámci žánru) jednání. Zajímavé je, že scény, které v upoutávce tragicky nefungovali, jsou těmi nejlepšími z celého filmu a fungují bez problémů. Výrazně bych vytkl jen jednu věc, a to poslední záběr - to už by se dnes přeci dělat nemělo. 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Adéla sa nám konečne navečerala. A aj naraňajkovala a naobedovala. Príjemné prekvapenie. Zo začiatku sa to potáca cestou schémy tradičného "turistického hororu", ale zhruba v dvadsiatej minúte exploduje prvá hlava a začne celkom slušná a vzhľadom na hlavného zabijaka aj originálna jazda plná fajn nápadov a nekompromisnej brutality (amputácia nohy je ako z talianskeho mondo hororu z roku 80). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tradiční rozjezd ve stylu ‚mladí, nadržení a znudění se vydají za dobrodružstvím‘ se po chvilce mění v napínák, který sice stojí na primitivní zápletce, ale sympatičtí, racionálně uvažující hrdinové, plíživá kamera, zlověstná hudba a hlavně režisérův cit, vytvářejí z tohoto nenápadně vyhlížejícího snímku velkolepé divadlo, které má atmosférou nejblíže k Pádu do tmy a mírou brutality zase k tomu nejlepšímu ze současné francouzské provenience. Australané jsou holt lišky podšité, které vědí jak na to. Nezazlívám jim to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $17,432,844Tržby Celosvetovo $22,728,043Tržby za predaj DVD v USA $10,524,613 //počet predaných kusov 515,556/40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Hollywood vs. naštvané kytky, kolo druhé. Nulový rozpočet, slibní herci (každého jste nikde viděli, ale žádného tu nepoznáte) a poctivá atmosféra, která čerpá z nekompromisní knižní předlohy. Film je o dost učesanější, ale protože musí vyrábět šokovou terapii a brutální likvidace skoro zadarmo, je značně vynalézavý a oldschoolově spolehá na vypjaté dialogy a situace. Rozhodně víc než na digitální břečťan a kryptické naznačování. V druhé půlce si možná začnete uvědomovat, že tohle béčko nespasí svět a že byste možná tlačili na pilu ještě trochu víc, ale dobrý pocit z filmu, který utekl PG-13 pákám a chce toho využít, převládne až do posledního celuloidového políčka. Smithe autora a Smithe (jiného) režiséra je třeba sem tam zkontrolovat. Možná zase něco vyvedou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem očekával zajímavěji podanou klasiku, tentokrát situovanou do mexického pralesa, kde skupinka Američanů našla starodávné Mayské ruiny. Nikoho nepřekvapivý průběh filmu, ale potěší alespoň pár zajímavých scén, v kterých opět nějaká ta kráska ukáže, jak se má zachovat správná kamarádka(ano, bude křičet: "Všichni tady umřeme"). Nejhorší však je, že většinu času se jedná spíše o přírodovědný seminář s trochou historie než o krvavý horor, který vyvolává hrůzu. Hororových scén tu je velmi málo, za to atmosféra je chvílemi opravdu nepříjemná (což znamená velmi dobrá) a snaží se všechny nešvary filmu vynahrazovat, což se nepovede úplně, ale i tak dobré. Jako prvotina neznámého režiséra celkem slušné.... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott B. Smith .. Příroda je mocná, krásná i krutá. Nejlepší hororový počin roku 2008. A že těch žánrových hrůz vzniklo tradičně dost. Jednooký v džungli králem. Režie značně stylová, hudba a zejména postavy na vysoké úrovni. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Opravdu musely být Ruiny obdařeny zrovna tak neuvěřitelně nezajímavou úvodní hodinou? Že by to šlo výrazně lépe dokazuje, mimo jiné, i vynikající závěrečná třicetiminutovka. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ruiny, to je žánrová romantika s náběhem do soft-porna umístěná do eko-hororu. V čem je problém? Zatímco v romantický první části má film dostatek alibi, aby sváděl postavy dohromady s jinými postavami a poté všechny postavy poslal kamsi do hrůzyplného prostoru, v momentě druhý hororový půlky se tyhle konstrukty stávají moc okatými a nepoužitelnými, jenže film se jich nadále drží. Tudíž tak jako se postavy mění v nelidské a zhuntované figury, mění se v podobně nelidsky ne-sledovatelnou podívanou i celý film. ____ Uznání patří za vykreslení hrdinů, vedoucí k jejich jasné rozeznatelnosti (pozor, nezaměňovat s mnohovrstevnatostí, protože všichni v Ruinách mají identické povahové vlastnosti). Třeba v Pádu do tmy Marshallovi všechny ty holky splývaly. A fakt není výmluva, že je profilace a psychologizace postavy zbytečná, poněvadž v dalším záběru nedobrovolně zařvou. To v Ruinách potřeboval Carter Smith na čitelné představení a rozlišení všech pěti teenagerů pouze prvních deset minut. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý mayský chrám skýtá více než jen trochu kultury… Začíná to jako obyčejný horor. 4+2 mladí lidé vyráží na neznámé místo. Zde je to ,,vyšperkováno“ Mexikem, Mayi , pralesem a že mládeže nebude přibývat je jasný i těm, kteří v Mexiku nikdy nebyli. Pak se z toho vyklube více než obyčejný horor, ve kterém se místo vražd dost operuje, což mi připadá smysluplnější. A hlavně je tu minimum nelogického chování! Sice se nejedná o nic extra strašidelnýho, ale je to zase něco jinýho a s příjemnou stopáží. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? (p)RUJMY! Tentokrát se z toho posereme!! ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem film viděl. Tak dlouho jsem se na něho těšil. Takže, nejdřív musím pochválit přírodu - krása, pak barvy filmu - excelentní, herecké obsazení - O.K., obsah filmu - perfektní. Už dlouho jsem neviděl film o požírající rostlině, snad naposled Den Triffidů. Takových filmů by mohlo být více, protože těch japonských a thajských filmů s duchy už mám plné zuby. Trošku mi na filmu The Ruins vadí, že nevysvětlili: Proč tam byla ta rostlina? Odkud se tam vzala? Co o tom věděli ti domorodci? ....tohle mi tam chybělo k dokonalosti. Ale i tak jsem se náramně pobavil. A na řezání nohou nikdy nezapomenu.... :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Skvelá kniha, skvelý film. Knihu mimochodom napísal autor Jednoduchého plánu, ktorý svojho času pekne mrazivo sfilmoval Sam Raimi, takže ak o ňom niekto chce vravieť ako o béčkarskom, nech sa nad tým radšej najskôr zamyslí. Ruiny film, ako i Ruiny kniha, majú spoločnú jednu podstatnú vec: je to neambiciózny, "len" zručne napísaný/natočený trilerovo-hororový survival. Ale vôbec sa za to nehanbia a idú do toho tak naplno, ako keby cítili  oscarový potenciál. Samozrejme, nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je práveže strašne ťažké napísať/natočiť niečo, čo zápletkou pripomína béčko, ale béčko to nie je. Film aj kniha vynikajú nepredvídateľným dejom, ako i nečakaným záporákom (ku ktorému sa následne prekvapivo pridajú ešte ďalší nečakaní záporáci, aj keď ak sa vcítime do ich kože, tak ich istým spôsobom prestaneme vnímať negatívne), netradičný (vreskotovský?) bodycount, explicitné gore (ktoré by ste od filmu z produkcie Bena Stillera ozaj nečakali) a geniálne prostredie zabudnutej prastarej pyramídy, o ktorej vedia len miestni a tí to nikomu nepovedia. Parádna tiesnivá atmosféra starých mayských ruín uprostred džungle. "Prírodný" nepriateľ je originálny, ak by bol režisér slabý, tak by ho poňal trápne a nechcene smiešne, ale keďže režisér bol macher, tak je desivý, strašný a desivo nemilosrdný. Tak, ako sama príroda. Ktorej súčasťou ostatne je. Oceňujem postavy, ktoré sú na jednej strane neoriginálne, no vďaka hercom sympatické a keď postupne začnú umierať (bolestivou smrťou), je vám to ľúto a ste šokovaní. Najviac oceňujem Jonathana Tuckera v úlohe Jeffa, pritom Jonathan bol v remaku Texaského masakru motorovou pílou presným opakom tejto postavy. Koniec je zmenený oproti brutálnemu záveru literárnej predlohy, ale treba dodať, že aj samotný film má v podstate dve finále (jedno oficiálny a jedno alternatívne, lež vystrihnuté, nájdete ho na YouTube, mne osobne ale filmový aj knižný koniec pripadajú na jedno brdo, hoc sú veľmi odlišné). Áno, občas Ruiny skĺznu do monotónnosti, ale ako hororový fanúšik musím dať 4*. Filozofická otázka: dá sa u človeka, ktorému robíte amputáciu končatín kameňom, pokladať za plus, že je od pása dole ochrnutý a tak to necíti? Celosvetová tržba 22 miliónov nie je nič, z čoho by producenti mohli jasať, ale zas so skromným rozpočtom 8 miliónov to nie je zlé. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tak bych nevěřil, že ještě dneska může někdo natočit horor o zabijáckých kytkách a myslet to vážně. Ale stalo se a dokonce to není žádný průser. První polovinu jsem tak nějak nevěděl, co od toho očekávat, ale nakonec... Zasloužená slabší čtyřka. Four Americans on a vacation DON'T just disappear! (screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, do čeho jdu, když jsem po tomto filmu sahal ve videopůjčovně. Celé mi to přišlo tradiční a v poslední době přesycen svým oblíbeným horrorovým subžánrem "explotation", jsem pomalu ale jistě nabýval dojmu, že buď půjde o nějaký slasher (podezřelý mi byl němec připojívši se k partičce dvou párů na začátku), nebo teenageři masakrování domorodci, tedy hixplotation. A vše tomu i naznačovalo, konfrontace pod starou indiánskou stavbou s místními domorodci byla jako vytržená z mnoha dalších horrorů poslední doby a nebo klasiky "Deliverance". Jenže ono ne a postupně se vyjevilo opravdové tajemství, bizardnost a původ zla. A musím uznat stejně jako většina tady komentujících uživatelů, že nápad to byl výborný a opravdu originální ... Navíc i když to vypadá jako totální kravina, o světových záhadách mám něco načteno a zprávy o masožravých rostlinách a stromech, které jsou schopny pojíst - zabít i psa, nebo člověka, skutečně existují. Jestli se zakládají na skutečnosti je asi tak pravděpodobné, jako výskyt Yetiho nebo mimozešťanů ... Čert ví, ale prostě nápad super. Situace, která se na hoře postupně rozvíjí je neuvěřitelně beznadějná a sevření hrdinů filmu mezi "zlo" a strážící domorodce dole, byla fakt vypjaté. Brutalita a gore na výbornou, tomu nemám co vytknout. Stará dobrá škola, žádné digiefekty. Horší už to ale je s celým zbytkem filmu. Prostě řada věcí mi zde nesedla. Digitálně rozhýbané "zlo" mi nesedělo, herci mi naprosto neseděli a jejich výkony, utrpení a beznaděj by snad lépe zahráli děti ve školce (kdyby je člověk před tím trochu vystaršil bubákem ...)(nemůžu nesrovnat s o den dříve shlédnutým "Frontier(s), kde se opravdu hrálo s velkým H...). Prostě herecké obsazení hrůza, kromě výborného Jonathana Tuckera, který projevil své vynikající herecké schopnosti již v remaku "Texasského masakru". Ostatní mi pocit z filmu vyloženě kazili. Dalším nešvarem je jaksi podivně nedotažená atmosféra. Film není ani příliš syrový a reálný, aby vzbudil odpor, ale ani temný a dostatečné záhadný či řekněme mysteriozní, aby vzbudil tyto tajemné pocity z neznáma. Musím uznat, že kamerové pohledy na stavbu porostlou "břečťanem" úchvatné byly, ale příroda a všechno bylo jinak tak nějak moc optimistické ... Proto ve mě film vzbudil spíše rozporuplné pocity. Byl rozhodně zajímavý a konečně také originální, dostatečně brutální ... ale jako celek dosti nevýrazný. Z takového tématu se dalo vytěžit mnohem, mnohem více!! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Začínáme obdobně jako u Turistas. Nejdřív kalba na pláži, pak trochu postelových radovánek. A nakonec... plná penze s Adélou na mayském pahorku... A co že se servíruje?? K snídani postačí zlomená páteř s rodrceným kolenem, oběd obstarají přeražené stehenní kosti a pod kolenem uříznuté nohy v podobě desertu a večeře musí být lehká, takže snad jenom kuchání do těla zaživa. Každý chod doplňují mrskající se výhonky masožravky coby rostlinná obloha. Drsné?? Určitě. Nechutné?? Místy. Příběh?? Klišovitý. Postavy?? Žánrově průměrné. Smrtonosný element?? Netradiční. Závěr?? Žánrově typický, očekávaný. Resumé?? Ždibec nad průměrem. 25 miliónů dolarů(rozpočet)/21,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Originální námět Ruinám jistě nelze upřít a i když to asi není zrovna o strachu, je to alespoň dostatečně krvavé a myslím, že i dost zábavné. Oproti knize je tam pár úprav, ale celkem zajímavých a kompletně předělaný konec. ()

Reklama

Reklama