Reklama

Reklama

Love Story

Trailer

Obsahy(1)

Snímek Love Story z roku 1970 proslavila u nás nejprve jeho ústřední hudební melodie. Až teprve dvacet let po svém vzniku byl tento filmový bestseller poprvé nabídnut i našim televizním divákům. Podle původního scénáře Ericha Segala, knižně vydaného až po jeho zfilmování, jej natočil režisér Arthur Hiller. Za hudbu, která obletěla celý svět, obdržel Francis Lai Oscara. V rolích zamilované dvojice studentů, později milenců a manželů, uvidíme dvě zajímavé postavy amerického filmu: Ali MacGrawovou v roli Jenny a Ryana O'Neala v roli Olivera. Oliver studuje práva na Harvardu (jako jeho úctyhodní předkové) a Jenny zase hudbu na sousední Radcliffe College. Milenci procházejí těžkým obdobím, neboť vztah mladíka z prestižní rodiny a prosté italoamerické dívky se nesetkává s pochopením Oliverova přísného otce. Oba raději volí život bez peněz, ale ještě netuší, že přijde další zkouška v podobě Jennyiny nemoci. O několik let později bylo natočeno volné pokračování filmu s názvem Oliverův příběh. (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Hudba + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Ryan O'Neal, Herec VR - John Marley, Herečka HR - Ali MacGraw, Scénář ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Úžasně dojemná věc, jedna z těch, u kterých od začátku víte, jak musí skončit, ale tak nějak se s tím stejně nedokážete smířit. Silná a sarkastická Jennifer a odvážný a milující Oliver, každý z naprosto odlišných poměrů, se potkají na univerzitě, bláznivě se do sebe zamilují, ale jejich láska ma samozřejmě hodně nástrah... Po chvíli s nimi začnete cítit každý jejich problém, radovat se z každé maličkosti a nakonec i truchlit pro stejnou věc. Natočit romantický film tak, aby to nebyl kýč, aby to nebylo trapné a dalo se tomu věřit musí dát strašně moc práce. Arthur Hiller to za pomoci zdatného scénáristy, skvělých herců a nádherné hudby dokázal u mě jednoznačně nejlíp. Opravdu nádhera, snad ještě nikdy mě žádný film takhle nevzal a nedojal... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Fakt to nebolí“ Je pozoruhodné, a vzhledem k doznívajícímu neklidu 60. let zároveň pochopitelné, o jak konzervativní melodrama projevili američtí diváci roku 1970 enormní zájem. Love Story představuje velmi opatrný návrat k jistotám. Spárováním dokonalých protikladů poukazuje na možnost překonání třídních rozdílů a následné obnovy ztracené rovnováhy. V 70. letech již poněkud archaický třídní rozdíl tvůrcům posloužil jako náhražka za palčivější společenské konflikty té doby – mezi různými etniky nebo příznivci odlišných politických směrů. Krásnou chudou dívku lze navíc snáze vydávat za bezchybný ideál. Jako křehké stvoření vybízí k opatrování, k vytváření pocitu finanční i jiné stability, kterou jí Oliver dokáže nabídnout. Ona ho na oplátku dostává od „zvířecí“ zábavy (hokej je ukázán jako dost agresivní hra) více mezi lidi. Vytvořením harmonického rodinného prostředí, které doma nenachází, Oliverovi poskytne podmínky pro nerušené studium. Sama přitom od sebe-zdokonalování upouští (už ostatně dokonalá je) a před kariérou dává přednost vidině rodinného života. City v jejím případě vítězí nad ambicemi, s nimiž ještě svést souboj Oliver. Jako v každém oidipovském dramatu, také zde je problematickou osobou otec – právě ten coby starý pragmatik syna nutí upřednostnit lepší společenské postavení před neziskovou láskou. Navzdory tušenému zvratu v poslední třetině je Love Story obdivuhodně bezbolestným filmem, měkkým, hebkým a voňavým jako čerstvě vyprané prádlo z televizní reklamy. Bez skutečně zlé postavy nebo negativní emoce je symptomem touhy po něčem čistém a nezkaženém, po nerealizovatelném návratu v čase (tuto nevratnost film také řeší). Ne v něm samotném, protože sám jakoukoli hloubku postrádá, ale v tom, co zosobňuje, spočívá opravdová tragičnost Hillerova filmu. 60% Zajímavé komentáře: Galadriel, DaViD´82, CheGuevara ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že si scénář psal Erich Segal sám. Drobné odchylky od knihy tam jsou, ale jak říkám, autor dal autor vzal :-) Je to dojemné...a také hluboké. Jsem zvědavý na Oliverův příběh. Ten má ještě o něco větší sociální náboj... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,2miliónaTržby USA $106,397,186Tržby Celosvetovo $136,397,186║ smutné /50%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Civilní, jednoduché, smutné, krásné, příjemné a romantické. Někdo bude nadávat na kýčovost a snahu o dojemnost, ale Love story přináší nejcivilnější romantiku, co jsem zatím viděl a nevydírá ani jinak nenutí diváka k ničemu. Vše je na něm a ten, kdo se nezamiluje do Ali MacGraw a jejich kouzelných hlášek, nemá city. Po dlouhé době jsem si zase jednou příjemně zabrečel... a ten nezapomenutelný hudební motiv ve mě bude vyvolávat pocity ještě pěkných pár let. Francis Lai a jeho zasloužený Oscar. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Erich Segal .. Civilní romantická story, dobře napsané i zahrané postavy. Výtečný hudební podkres převálcoval stavební kamen romantických filmů o několik tříd. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Film, který formoval žánrová pravidla tak, jak je známe. Love Story svým fenomenálním úspěchem protrhla přehradu romantických slzopudných dramat. A v té tsunami plagiátů se v průběhu let objevily i snímky, které nabídly to samé lépe zabalené. Přitom jde o film citlivě natočený, velmi dobře zahraný a nevydírající. Problémy, které z něj dělají tuctovou záležitost, jsou tři. Absence zapamatování hodných momentů, celý děj shrnutý v prvních pěti větách filmu a chybějící chemie mezi ústřední dvojicí. Zpočátku tam sice je, ale po skvělém úvodu se rychle vytrácí. A již se nevrátí. Paradoxně tak spíše zaujme tuctová vedlejší linka o vyhroceném vztahu otce a syna. Přesto se na Love Story nedá zapomenout. Proč? Kvůli hudbě Francise Laie. Ne. To není tak docela přesné. Hudba sama o sobě je celkem průměrná. To co je na ní geniální, je jeden z vůbec nejlepších filmových hlavních motivů. Když se totiž konečně přejde z teskných tónů melancholického klavíru a naplno se rozezní orchestr, tak mrazí až do morku kostí. A je zcela jedno co se zrovna na plátně zrovna (ne)děje. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Věřte, že nikdo se nedojme tak rád (a snadno) jako já, ale taky mám své hranice. Chutí snadno rozeznáte poctivou a nešizenou tureckou kávu od expressa. No a Love Story je vyloženě instantní film. 20% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zažité romantické schéma, přesto dva nesympatičtí hrdinové (ona víc) a nepříjemný slovní ping pong, kterému jsem nějak nevěřil ani slovo. To byl obrovský rozdíl např. od Linklaterovy romance Před úsvitem, kde na super napsaném krásně ukecaném sladce chutnajícím dialogu visí celá romance. Hudební trailer: http://www.youtube.com/watch?v=V7676EC06oc ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od první do poslední minuty přesně vypočítaná love story. Zcela šablonovitá romance, která by se mohla stát prototypem všech podobných filmů. Již po pár minutách mne to přestalo bavit. Ale vydržel jsem a trochu toho lituji. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Bylo to bolestivé, ale krásné. Příběh o jedné fatalní lásce, která ani jinak skončit nemohla. To, co mě nakonec vtáhlo do děje, nebyla nějaká klasická limonáda o nějakém osudovém vztahu, ale ony propracované postavy. Zpočátku jsem si myslel, že si mé sympatie nemohou nikdy získat, zejména co se týče Olího. Tenhle nadržený a zbohatlický floutek by mohl stěží ode mě získat trochu toho soucitu. Ach jak já se mýlil. Už po dvaceti minutách jsem prožíval každý jejich krok vedle, každou jejich hádku a každý jejich čin jako svůj vlastní. O to byl pro mě zdrcující závěr. Svého času obrovský divácký hit, jemuž pár vrásek na kráse nikterak neubírá. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je moje blbost, že se na to koukám, když tyhle romanticko-ubrečený filmy nemám vůbec rád. Ale zrovna jsem na to náhodou natrefil v televizi, tak jsem to zkouknul. Výhoda filmu je v tom, že hned v první větě je divákovi vyzrazeno, jak to dopadne, takže pokud vás tento typ filmů nebere, můžete to klidně hned po tom úvodnim monologu vypnout a cca 1,5 hod času si ušetřit. Jinak se jedná o celkem obyčejný romantický drama. On je bohatej, ona chudá, on ji chce, ona si myslí, že je blb, nakonec se daj dohromady a žijou spolu šťastně až do smrti. Akorát ta smrt přijde nečekaně rychle. Nejzajímavější z celýho filmu pro mě byl asi debutující Tommy Lee Jones. Jinak mě na tom vůbec nic nezaujalo. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Co čekat od filmu, u kterého už od začátku víte, jak skončí (úvodní monolog Olivera) a od prvního momentu víte, že jediné, co uvidíte, je zaláskovaný mladý pár plný ideálů? Nečekejte nic a tahle upřímná Love Story vás okouzlí. Právě svou jednoduchostí, křehkostí a lidskostí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ona to možná je citová vykrádačka, ovšem pokaždé, kdy v závěru Oliver sedí na opuštěném zasněženém stadionu, nestačím tahat kapesníky. 80%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Hned na zaciatku filmu sa dozviete, co sa stane a neskor som uz na to ani nejak nemyslel, pretoze prislo mnoho inych zivotnych nastrah oboch hrdinov, ze som takmer na to zabudol a cakal som len nejaku klasicku romanticku dramu, lenze zrazu prisiel sok. Cely film hrala krasna smutna melodia, ktora si Oscara za najlepsiu hudbu podla mna zasluzila. Film bol nominovany aj za najlepsi film roka, avsak najlepsim filmom sa stal GENERAL PATTON (1970). V kategorii najlepsia rezia to bolo podobne, sosku vyhral reziser filmu Generala Pattona Franklin J. Schaffner. V hereckych kategoriach boli nominovani Ryan O´Neal a Ali MacGraw za hlavne ulohy a John Marley za vedlajsiu ulohu, avsak ani jeden z nich nedokazal nominaciu premenit na Oscara. O´Neilovi vyfukol sosku George C. Scott za dramu GENERAL PATTON, Ali MacGraw zase Glenda Jackson za romanticku dramu ZAMILOVANE ZENY (1969) a Johnovi Marleyovi pre zmenu John Mills za romant. dramu RYAN´S DAUGHTER (1970). ________ Ali MacGraw - (Jennifer Cavalleri) +++ Ryan O'Neal - (Oliver Barrett IV) +++ John Marley - (Phil Cavalleri) +++ Ray Milland - (Oliver Barrett III) +++ Russell Nype - (Dean Thompson) +++ Tommy Lee Jones - (Hank Simpson) +++ ()

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama