Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bratři Lumiérové byli až druzí, s prvním kinematografem totiž přišel již 20 let před nimi jistý Jaczek Wojvodowski z Polska. Jeho prvním filmem měl být příjezd vlaku na Dworzec Terespolski ve Varšavě, bohužel se však postavil se svým jediným prototypem kamery přímo na koleje a film, přístroj ani Jaczka se nepodařilo zachránit. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bratři Louis Lumière a Auguste Lumière byli – jsou a budou navždy legendami a průkopníky filmování a já se vždy rád podívám na jejich krátké snímky. Z pohledu dnešního diváka jsou to těžko docenitelné klenoty, ale tenhle kus historie má prostě v sobě kouzlo i po tolika letech. Viděl jsem obě verze příjezdu vlaku… ()

Reklama

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se o hodnocení filmů z hlediska historie kinematografie, a kde jinak lépe začít, a rozšířit si vědomosti, než u architektů filmografie, u francouzských legend - bratří Lumiérů. Jejich prvnímu filmu Pokropený kropič jsem musel dát jednoznačně pět hvězdiček, protože se zrodil můj koníček. U ostatních jsem se rozhodl pro dvojí možnost hodnocení - u takových těch nevypointovaných krátkých filmů dám klasické tři hvězdy, u těch s pointou čtyři. Přijezd vlaku ja doopravdy zkrátka jen o příjezdu vlaku. Ale má to atmošku dnešních dní, kdy i já si užívám prožitek příjezdů vlaků, které mě zavezou dál :) Je sice na první pohled těžké ohodnotit něco takového, ale je potřeba mít na paměti, že tito dva borci stvořili film. :) Respekt a díky za vše! ()

pytlik...

všechny recenze uživatele

Prostřední díl první filmové telenovely, zachycující příjezd dělníka na venkov. Ten znechucený životem ve městě jednou odejde z továrny , aby se už do ní nikdy nevrátil. Vstoupí do služeb místního šlechtice a stará se mu o zahradu. Jednoho dne ale do jeho tichého života brutálně zasáhne nevychovaný spratek, který mu jeho poklidné zaměstnání naprosto zoškliví. Znechucený zahradník se rozhodne emigrovat na Měsíc, do skutečného ráje, kde se rozhodně nepředře, protože ve zdejším úrodném prostředí rozkvetou i deštníky zapíchnuté do země, a místní spratkové se rozprsknou i po malé ráně. ()

Trancetino 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sú takéto fenomény úplne fascinujúce. Necelá minúta dokázala rozpútať všetko ohľadom obrazu, ktorý sa nám hýbe pred očami. Pre mňa je tento výtvor niečo, ako keď Karl Friedrich Benz zostrojil prvý motorový trojkolesový automobil na svete. Čítam kopec komentárov a vidím len samé dristy. Absolútne neporovnateľné s dnešnou dobou. Nechápem ako niekto dokáže napísať, že to ani nie je film. V tej dobe sa ešte nič netočilo. Absolútne nič. Vie si to tu vôbec niekto predstaviť? Samí chytráci, ktorí by ani nedokázali natočiť s mobilom vlastné padajúce hovno do záchodovej misy (myslím, že už som to tu niekde písal), lebo by im spadol telefón do hajzla, ktorý si kúpili v obchodíku. Oni takú úplne jednoduchulinkú možnosť nemali. Museli to vymyslieť sami. Som šťastný, že to neboli Američania, ale Európania. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Navzdory mýtům nebyl film promítán na slavnostní projekci 28. 12. 1895, nýbrž až v lednu následujícího roku. Alespoň by tomu nasvědčoval i dobový program projekce, kde mezi deseti filmy není tento zahrnut. (Mr.Ocek)
  • Spočiatku utŕžili Lumièrovci veľmi malé tržby, avšak keď začali premietať 20-krát denne, dosiahli príjem 2500 frankov. (Kub_ees)
  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)

Reklama

Reklama