Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

mosem 

všechny recenze uživatele

Jen těžko lze hodnotit tento snímek z dob filmového pravěku. A posuzovat jej z dnešního hlediska je nesmysl.  Jiná technika, jiná mentalita, nulová zkušenost a nulová možnost inspirace. Každopádně přinášel něco nového - děj. Na rozdíl od statické fotografie nebo obrazu přinášel pohyb a přinášel nápad.  A jsem přesvědčen o tom, že diváci se na něj dívali fascinovaně, protože přinášel něco naprosto nevídaného. ()

pytlik...

všechny recenze uživatele

Velice úspěšná komedie, která se hned následující rok dočkala neméně zdařilého remaku. Délka filmu není daná tím, že by delší Lumiér neuměl nebo že by neměl nápady, ale vzhledem k minimálnímu počtu kin bylo nutno zajistit průtokové střídání obecenstva, aby se na každého dostalo. Bohužel s rozvojem televizí došlo k výraznému prodloužení filmů, neboť čtyřicetisekundový snímek se dal přerušit reklamou maximálně dvakrát třikrát. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film mě pobavil, ten neskutečně starej gag pořád ještě dokáže zapůsobit:) Je to také důkaz, že Lumierové nenatáčeli jen dokumenty, jak si možná někteří lidé myslí. Dalo by se říct, že je to jeden ze základů narativního filmu. Tady už se dá hodnotit. PS: Samozřejmě i tohoto filmu existuje množství verzí, takže je mi jasný, že tady každej hodnotí něco jinýho. Ono je to ale ve výsledku jedno. V jedné z verzí, které jsem viděl, ten uličník nebyl žádnej malej kluk, ale dospělej chlap (což na tom bylo to nejzábavnější). ()

Wencek

všechny recenze uživatele

Hm...Tak to je mazec. Bravurní herecké výkony a skvělá hudba navozují atmosféru, která je tak hustá že by se dala krájet. Jistě to bylo ve své době to nejlepší (a není divu když filmů bylo asi méně než prstů na ruce) co bylo natočeno. Ale jak už jsem psal u příjezdu vlaku z téže doby. Nepřísluší se mi hodnotit něco co má méně než 1 minutu a je to starší než všechno co znám. a proto opět 1 000 000* za klasiku a za průlom v technologii lidstva. ()

codeas 

všechny recenze uživatele

První filmová groteska, prvně se objevuje rychlý "dostih" dotčeného a zákeřeného. Lumierove se nechali inspirovat kresleným příběhem o 9 obrazích, kdy kluk zašlápne hadic, neteče tedy voda, pak ji však uvolní a zahradníka pokropí. Můžeme zde hovořit o prvním námětu, prvním scénáři, kdy je už dopředu rozkresleno jak celkové dílo bude asi vypada. Kompozice je však neřehledná, špatné zarámování, na zemi je moc listí. Na druhou stranu první gag ve filmu... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • K tomuto filmu vznikl také první filmový plakát. Ty sice existovaly již dříve, nikoliv však pro samostatný film. (Mr.Ocek)
  • Film sa považuje za prvú komédiu. (ČSFD)
  • Stejného gagu použil v roce 1957 režisér François Truffaut ve svém krátkém filmu Uličníci (1957). (SeanBean)

Reklama

Reklama