Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

mosem 

všechny recenze uživatele

Jen těžko lze hodnotit tento snímek z dob filmového pravěku. A posuzovat jej z dnešního hlediska je nesmysl.  Jiná technika, jiná mentalita, nulová zkušenost a nulová možnost inspirace. Každopádně přinášel něco nového - děj. Na rozdíl od statické fotografie nebo obrazu přinášel pohyb a přinášel nápad.  A jsem přesvědčen o tom, že diváci se na něj dívali fascinovaně, protože přinášel něco naprosto nevídaného. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Zde http://www.youtube.com/watch?v=Ei6nJfXAuHQ . _______ REVOLUCE? _______ Výstřik obří hadicí (přímo do pusinky, mňam) a naplácání po zadečku (na který také s výstřikem dojde, určitě) ... mmmm .... krásná oslava mužské lásky. Počkat to byl chlapec ten druhý? Hohoho, film co takto nepřímo oslavuje lásku k dítěti postiženém navíc Progerií http://en.wikipedia.org/wiki/Progeria - nemocí tak řídkou? Jakého vola s nálepkami napadlo že tehdy nebyla Renesance? To je filmová a společenská REVOLUCE!!! ______ TED VAZNE ______ Není to vtipné, příliš - kdo někdy kropil hadicí tak se mu to nesjpíš stalo (místy i kvůli nějakému záškodníkovi). Tak jako Avatar je to hezké technologické demo ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tech_demo ) , nic víc ... Ok, pár lidí se toho chytne a udělá s tou technikou něco dalšího, často i lepšího, ale to nic nemění na tom že ty prvotiny bývají strašné sračky. Jako ilustrativní případ uvádím, že i některé malé děti berou hovna do ruky a hrají si s nimi, často z nich pak bývají stavitelé ... či filmoví fanoušci. ______ KDO CHCE PSA MIT ... ______ Pokud tohle je jedno ze "zabijáckých využití" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Killer_application ) pro film, tak to mě teda poser (třeba se pak něco postaví) ... Nejsem si jistý, zdali má smysl o "zabijáckém využítí" hovořit, protože něco takového tehdy snad ani nemohlo mít soupeře (konkurenci) ... Porovnám-li to s důmyslnými věcmi jako VisiCalc (Apple) ,DOS (IBM, Microsoft), Photoshop (Macintosh), Space Invaders (Atari), Quake (3Dfx), Tetris (GameBoy), není divu, že se podobné (humanistické příp. společenskovědní!) dílo musí obhajovat Freudem, dobou (příp. historičností), prvenstvím, revolučností (příp. přelomovostí), učebnicovostí (příp. "bylo to ve skriptech"), přínosem, zásluhou, cutenessností (příp. roztomilostí), neuvěřiteností, latinskými slovíčky, poviností, fanouškovstvím, synekdochováním, pointou, úctou ... _____ .. lidé jsou stádo ... prasat, co se válí ve vlastních výkalech - říkají tomu umění a fastfood, obojí po použití zahodit příp. vyblít - ... budovatelských prasat, co často kálejí na ty kteří něco vybudovali (taggeři ...) ... vybudovaných prasat - http://images.google.com/images?q=bodybuilding - radši skončím než mě nějaký ten kaňour zabije (i když, kde na to sportování berou čas při sledování tolika filmů mi uniká) ... ______ (pozn. přínos tu sice byl, ale jak jsem řekl i děti si hrají s výkaly) ______ (pozn. nejsem si jistý jak je to vtipné, ale v porovnání s Kropičem, filmem, který jako správný budovatel káli na ty co se ještě nenarodili aby měli s čím si hrát (a na čem budovat - mluvíme tu o umění, nezapomeň) ... je to aspoň trochu nebudovatelské - hovnoidní či fanouškovské --- vyber si, kanče -) ______ Dostal jsem chuť na koprovou polévku ... mám ji rád. ______ DOPORUCENO _____ Kdo chce vidět opravdové revoluční demo viz http://sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html . ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že tady nadhodnocuji proti svému dojmu, ta hvězda navíc je ne za zjištění, o čem tenhle film, o kterém jsem slýchala od základky, vlastně je, ale za zjištění, že puberťáci už v roce 1895 byli stejní parchanti, jako jsme byli my a jací jsou konec konců i dnes. Ano, my jsme ti lidé, před kterými nás naše matky varovaly. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bratia Auguste Marie Louis Nicolas Lumiére a Louis Jean Lumiére sú rešpektovanými priekopníkmi kreatívnej kinematografie. Dalo by sa povedať, že práve títo dvaja Francúzi stáli na počiatku obrovského filmového biznisu. Začínali s jednoduchými snímkami. Krátkymi zábermi bežného života. Časom skúšali svoju prácu s kamerou obohacovať aj dejom. Ich titul „L´Arroseur arrosé“ z roku 1895 patrí ku prvým filmom, kde bol použitý nejaký ten scenár. Čo bol v tej dobe velmi progresívny krok v oblasti vývoja filmovej tvorby. *** ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Pokropený kropič je jeden z těch lepších a zaručeně vtipnějších krátkých filmů bratří Lumièrů. Člověk se aspoň krapítek zasměje a může si říct, že to dává smysl a stává se i dnes. Kdo z nás se nekoukl do hrdla hadice, když přestala stříkat, a nedostal spršku do obličeje? Ale dneska vlastně jen málo lidí má zahrádku. Ti, kteří nemají, zřejmě dají horší hodnocení. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Do role zahradníka obsadil Louis Lumière svého vlastního. (Mr.Ocek)
  • Film je považován v celé filmové historii za zcela první hraný snímek se skutečným dějem. (Ragdoll)
  • Již v roce 1896 se filmem nechal inspirovat přímý účastník prvního veřejného promítání Georges Méliès a natočil svou verzi komického skeče, který uvedl pod názvem L'Arroseur (1896). (SeanBean)

Reklama

Reklama