Reklama

Reklama

Mr. Sardonicus

Trailer

Obsahy(1)

Sir Robert Cargrave patří mezi nejlepší lékaře světa v oboru fyzioterapie. Jeho progresivní novátorské metody podložené vlastním vědeckým výzkumem dovedou navrátit zdraví i pacientům, kteří se již dávno vzdali naděje ve své vyléčení. Naléhavý dopis odeslaný jeho dávnou láskou Maude ho však rázem vytrhne od vší práce. Mladý doktor ve spěchu opouští Londýn a míří do Gorslavy kdesi ve střední Evropě, kde nyní Maude žije se svým manželem, bohatým baronem Sardonicem. Sardonicus však skrývá příšerné tajemství... (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Vysmáté jablko nepadá daleko od stromu. Tento lehce strašidelný lékařský příběh může divákovi způsobit zaseknutí sanice v pozici spokojený úsměv, jako se to stalo mně. Při závěrečném dotazu režiséra, jestli ukázat palec nahoru nebo dolů a tedy barona potrestat, jsem měla naprosto jasno. Kdo film viděl, lehce uhodne co jsem si vybrala. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Poznáte ten pocit, keď dostanete niečo čo Vám lahodí, v prostredí tešiacom zmysly, s príjemnou osobou a myšlienkami, zrazu prichádzajúcimi odnikiaľ a zovšadiaľ? Ten vzácny moment plný krásy, o ktorej (nielen) súfisti vypovedajú, že je zmyslom života. Nuž takýto pocit som mal v priebehu celého deja. Preniesol na mňa jemne kŕčovitý, no nie otravný úsmev na tvári pár minút i po ukončení filmu. Tvári sa ako horor, kopírujúci drakulovský motív pozvania na odľahlý pustý zámok. Hradného pána sa pospolitý český ľud bojí. Tvári sa ako príbeh o arabských al-ghūloch (démonoch), vykrádajúcich hroby a pojedajúcich mŕtvoly. No napokon vyznenie je celkom odlišné, hoci pietne zachovávajúce romanticko-tajuplnú líniu. Navyše: prilbica modrá, ľuľkovec zlomocný, indiánsky jed. A injekcia s dutou ihlou ako nový vynález! Režisér vstúpi dvakrát do deja, aby si prihrial polievočku a rozohral svoje zábavné hry s divákom. Kto má v sebe aspoň trochu nadšeného ducha a zmysel pre dobrodružstvo, hor sa do východoeurópskej Gorslavy, kúpiť si lós a následne vybrať výhru v podobe Pána Sardonicusa. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdo se směje naposled, idiot je na pohled.“ O zlomyslném osudu, šklebícím se nám do tváře. Příběh poučný, hřbitovním kvítím provoněný a vychechtaný, jak pacient s depresemi po placebo pilulce nebo nebožtík v rakvi, kterému den po pohřbu vylosovali jeho čísla Sportky. SARDONICKÉ OKÉNKO: [][] Omnibusovy alternativní scény: ☻ Mučírna. Krull má příkaz krásnou Maude zohavit. „Taková škoda,“ zamumlá a vrazí kudlu... baronovi do zad! A voilà, svázanou krásku má sám pro sebe. ☻ Laboratoř. Doktor Cargrave neuspěl, Sardonicus pořád vypadá jako evoluční biolog Flegr. Baron tedy splnil hrozbu a zohavil Maude. Cargrave mu přesto nasadí parohy! „Za mlada jsi bývala krásná, miláčku, pořád tě takovou vidím.“ ☻ Sál. Sardonicus nemůže jíst ani pít a trpí. Běží tedy bafnout na mrtvého otce, aby svůj škleb získal zpátky. Následuje happyend, od ucha k uchu se šklebící baron radostně hoduje, vybírá si vesnická děvčata na noc a rozverně podráží potrestanému Krullovi slepeckou hůl. [][] Shrnuto, láska sice prochází žaludkem, ale krásy se nenajíš. My ghůlové razíme heslo: „Lepší šťavnatá a chutná ošklivka, než nepoživatelná kráska,“ navíc chladná jak čumák pokusného psa. Čtyři velké pijavice, bezbranné dívce přiložené... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasický bubufilm, který je místy úsměvný (už titulky jakoby vypadly z horrorové grotesky) a místy lehounce strašidelný. Černobílá mu sluší stejně jako vhodně zvolená hudba (Von Dexter). Ano, je to béčko bez jakékoliv vyšší ambice a postrádající umělecké hodnoty. Je to pohádková ptákovina na deštivý večer, kdy okna nemilosrdně bičuje déšť a blesky doprovázené hromy pravidelně rozčesávají oblohu. Vítám nadbytek mlhy, co se přelije z pochmurného Londýna až do střední Evropy, kde si nelze nevšimnout českých nápisů na odjezdové tabuli vlaků či na dveřích čekárny. Černý kočár veze sira Roberta kašírovanou krajinou, kde se z holých kopců zdvihají pahýly mrtvých stromů, až k pochmurnému hradu... Mlha hustá tak, že by se dala krájet, se bělavými jazyky vplazí i do otevřených dveří. Křik! Ženský křik, a ne poslední (v tomhle filmu vůbec ženy pěkně ječí, tedy nejen ženy)! Zamčená tajemná komnata, temné chodby s mučírnou pod hradem a pán, co skrývá tvář za maskou. Půvabná Audrey Daltonová je sice baronkou, leč její život na zámku připomíná spíše peklo...pan baron je tak trochu podivín. Běžný divák dá nejspíše 2*, ale já nemohu, páč hřbitov v mlze, vykopávání mrtvol, měsíc, skrývající se za temnými mraky a mučírna s norimberskou železnou pannou....ach, tyhle levné bubákoviny se už dnes prostě netočí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové hodnocení filmu Williama Castlea? To je neobvyklé. Extatický komentář od poměrně důvěryhodného uživatele a řeči o "staré filmařské škole"? Pořád ještě mluvíme o Williamu Castleovi? 8-) Na jeho filmy jsem narážel zprvu náhodně, ale zvolna už se z toho stává cosi jako sběratelský zájem, protože tak skvělé nápady a dobré úmysly, postupně bořené scenáristickou a režijní neobratností, se jen tak nevidí. Je mi líto, ale Mr. Sardonicus nepatří k těm nemnoha výjimkám. Jako vždy, Castle zprvu zkouší diváky zmást velkolepými sliby. Tento Barnum filmového průmyslu už nechal nad hledištěm poletovat kostlivce, pouštěl divákům do sedadel malé elektrické výboje a sliboval přestávku hrůzy, během které se příliš vyděšení jedinci mohou odebrat do foyer před koncem a žádat vrácení vstupného. Jeho další opičárna se jmenuje "Punishment poll!" - divákům byly rozdány hlasovací cedulky s obrázkem zdviženého nebo sklopeného palce a příslibem, že před koncem rozhodnou o osudu titulního hrdiny. Diváci znovu naletěli a přestože to samozřejmě není žádný interaktivní film a existuje pouze jediný konec, Castleovi to zase prošlo. :-) Ale ani když nechám stranou režisérovy proslulé "gimmicky" i jeho sebeobdivná vystoupení přímo v obraze, film nebude o nic lepší. Stejně jako tyto reklamní triky předem slibuje něco, co pak nemůže a nedokáže splnit. Slibný začátek příběhu, poslepovaný z motivů Draculy, Frankensteina, Fantoma Opery a Vykradače hrobů, s každou další scénou dostává na frak trapně polopatickými dialogy, v nichž si postavy bezelstně odvyprávějí vše, co Castle potřebuje publiku sdělit a nedokáže zdramatizovat. Brzy je jasné, že film nebude o "ghulech", jak se zprvu naznačuje. Strašlivé tajemství, které Sardonicus skrývá pod škraboškou, je odhaleno v trapně doslovném flashbacku a definitivně pohřbeno jednou hodně špatnou maskou. Některé další boty jsou velmi trefně pojmenovány (a ani zdaleka nevyčerpány) v Šakalíkově komentáři. Z viděných Castleových filmů zatím nejslabší kus, zábavný tentokrát výhradně nechtěným způsobem. Snad dopitak znovu promine. 40% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se objeví československý lístek do Národní loterie. (Caelos)
  • Ve filmu je Gorslava zčásti česká a zčásti polská, podle jmen a různých nápisů. Tedy jména jsou jen polská. (Caelos)

Reklama

Reklama