Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

ybuko 

všechny recenze uživatele

Western (respektive spis subzanrovy mysticky film s westernovou kulisou, co ma vic nez treba k Pravemu poledni bliz k dejmetomu Jarmuschove Dead manovi, nebo k Jodorovskemu) podle komiksove serie, ilustrovane znamym francouzskym kreslirem a tvurcem komiksu Jeanem Giraudem aka Moebiem, ktery se ve filmu mimochodem taky mihne. Nejen odbornici jiste oceni sceny s ayahuscovym / peyotlovym tripem, ktere jsou udelane dechberoucim zpusobem. Videt je Stanley Kubrick pri priprave finale Vesmirne Oddysei, zrejme by propadl depresi. Osobne nechapu zdejsi nizka hodnoceni (v tuhle chvili ma film 54%), film to neni zjevne pro kazdeho. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Otázkou je, či sa do (bohužiaľ) polomŕtveho žánru akým je western hodia novátorské vecičky v podobe mystiky. Vizuálne stránka je miestami príliš počítačovohaluškovská a akosi som sa do takto vyjadrených pocitov viny nevedel vžiť. Klasické prostredie je však nádherné, krásne zábery na krajinu (ale nie až také sladké ako v KRAJINE STRELCOV) a turbo charizmatickí herci by v "obyčajnom" westerne vyzneli lepšie... ()

Reklama

Teonácatl 

všechny recenze uživatele

"Vítej v jiném světě." Těmito slovy šamana Runiho končí film a já jimi své hodnocení začnu. Musím dát plných 5 ne za film jako takový, ale za informace, které znalému jedinci dokáže zprostředkovat. Jak ze stránky psychedelické - vizuální ztvárnění jiné stránky reality nemá a troufnu si předpovědět, že dlouho nebude mít obdoby. Tyto zážitky je totiž těžké uchopit a uchovat v paměti, proto je fantastický výkon být schopen tyto prožitky předat dále . Tak i ze stránky psychologické (pokud má vůbec smysl tyto stránky oddělovat) - celým filmem se vine skutečnost konfrontace z vlastním stínem (C.G.Jung) - ukončená katarzí a uzdravením. Není od věci zmínit Kounenův dokument Other Worlds - jeho cestu za indiánskými šamany a léčiteli. Pokud se nemýlím, některé zpěvy jsou z dokumentu jsou identické s těmi filmovými. A ještě jedna věc - stále mám dojem, že si z nás rejža trošku vystřelil, protože padoušská postava, ztvárněná Michaelem Madsenem, má v podstatě mnoho sympatických rysů. Jako by bylo její padoušství jen uměle naroubováno pro potřeby filmu. Takže ještě na závěr - pro nezasvěcené bude film představovat jen obskurní a chaotický western(časový nesoulad dosažení jeskyně s koněm a bez koně), pro lidi, kteří kráčí po stezkách poznání, bude tento film klenotem pro jeho skutečnou informaci, a zároveň na povrch může vyplavat jeho dějová konzistence a srozumitelnost. Děkuji Ti, Jane Kounene - z mého hlediska jsi dokázal nemožné. P.S.: Rozhovor s J.Kounenem o natáčení filmu zde: http://www.femalefirst.co.uk/entertainment/Blueberry-106.html ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Western o indiánoch, o pomste, ale i zákernostiach či túžbe. Výprava nič moc, interiéry boli veľmi jednoduché. Zábery na drsnú prírodu boli a to hlavne z hora boli prekrásne a celkovo kamera mal vysokú úroveň. Niektoré sceny mi pripomínali legendu Winetoua. Bolo tu viacero prestreliek, ale asi len dve boli efektné a naozaj stáli za to. Len tu bolo veľa hluchých miest, neviem načo tá dvojhodinová stopáž. Halucinácie tiež k mojej pohode nepridali, nielenže neboli dobre spracované, ale hlavne po trikovej stránke boli slabučké. Celá pointa v príbehu ma nejako obišla, dosť zmätočný film. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kdysi v recenzi DOBERMANA v Cinemě tuším Fuka napsal, že jeho francouzský videoklipový režisér Jan Kounen dostal díky němu velmi zajímavou nabídku zpoza oceánu. Že by jí byl BLUEBERRY? Koprodukční, anglicky mluvený psychedelický western natočený jen volně podle slavného komiksu belgického scénáristy Jean-Michel Charliera a francouzského kreslíře Jean "Moebia" Girauda, který Kounen postavil na svých zkušenostech (a zájmu o ně) s jihoamerickými mystickými rituály, jejichž halucinační průběh tu zobrazil pomocí trojrozměrné počítačové animace. Nádherné obrázky, průměrný scénář, uondané tempo a co ve srovnání s komiksovou předlohou zarazí nejvíce - kromě toho, že hrdina tu nemá přezdívku Blueberry, ale Zlomený nos - málo akce. Navíc s halucinogenní scénou ve westernu se už 16 let před BLUEBERRYM vytasily MLADÉ PUŠKY. Škoda tak silného obsazení. Jinak Kounenovy filmy jsou u nás nějaké prokleté - DOBERMAN dorazil s několikaletým zpožděním a BLUEBERRY u nás dosud oficiálně nevyšel. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl na motivy slavného komiksu Jeana Girirauda a Jeana-Michela Charliera. (Vitason)

Reklama

Reklama