Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (184)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle nenápadný ale poutavý snímek mě vcelku rozsekal. Silný zážitek i díky klasicky skvělému výkonu Josepha Gordon-Levitta. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Z celeho srdca som si prial, aby sme mohli opustiti tento svet. Vzniest sa v ustrety noci ako dvaja anjeli a zazracne zmiznut. Neuveritelne silny pribeh, ktory vo vas zanecha az bolestne neprijemny pocit z toho, ze tento kurevsky svet ublizuje tym najzranitelnejsim a nikto s tym aj tak nic nenarobi, pretoze uchylni hajzli boli, su a aj budu. Ohromne ocenujem pracu s detskymi hercami, pretoze to, co pan reziser dokazal tu, dokazal snad uz iba jeden jediny reziser, a to vo filme Gardens of the Nights. Takisto chvalim vyborne spracovanie celej tejto problematiky zneuzivania deti, ale i velmi citlivo prepracovane vztahy medzi Neilom, Ericom a Wendy... Aj napriek tomu, ze sa vam bude tazko pozerat na caste sceny sexualnych pocinov ci uz maleho Neila alebo Neila starsieho, silnejsi a realnejsi film na tuto temu som snad este nevidela. Sceny, kedy "laskyplny" trener "bali" maleho Neila a samotny zaver filmu, kedy Neil rozprava zazitok z onoho osudneho vecera su naozaj pre silne zaludky a ja som mala v tych chvilach chut sa od cireho zufalstva rozkricat a rozplakat zaroven... Tragicka tematika, vynikajuci film. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou osmiletých kluků, které sexuálně zneužil jejich trenér. Každé z dětí se vyrovnává se svojí „zkušeností“ po svém. Jeden z nich vzpomínku zasunul a později nahradil neodbytnou myšlenkou, že byl unesen UFO. Jeho prožité trauma mělo podobu nočních můr, pomočování, krvácení z nosu, ztrát vědomí a navíc se stával i obětí různých šikan a to nejenom ze strany otce, který ho trestal za každé mokré prostěradlo, ale stejně staré dítě mu dokázalo na Halloween nacpat do pusy rachejtle a odpálit je!!! Ten druhý, se vzpomínkou „Nikdo nikdy ve mne neprobudil takový cit, předtím ani potom..Opravdu mne miloval. Chci říct, občas měl i jiné kluky, ale já jsem byl jeho výhra. Jeho jediná opravdová láska.“, a proto ten „cit“ hledá ( od 15 let) jako prostitut. Jedna z mnoha, pro mě, nezapomenutelných situací je, když postarší klient sundá košili a jeho kůže je samá léze a touží po hlazení. Původně jsem nechtěla film ani hodnotit (jenom zahodit a zapomenout) občas bylo opravdu nutné to vypnout a jít se nalokat čerstvého vzduchu. Ale po několika dnech jsem se odvážila znovu si pustit závěr, a po dalších ..... i ohodnotit. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem do čeho jdu, tak jsem se před tím dostatečně psychicky obrnil. Araki umí podmanivě točit a film se mi fakt líbil. Odehrávaly se tam strašlivé události, ale podané byly skoro až hřejivě. Líbilo se mi tam kamarádství ústřední dvojice s extravagantním teploušem, díky kterému se vlastně mohli setkat. A pak mi také byly sympatické obě matky. Časté voiceovery mi zprostředkovaly subjektivní pocit vypravěče, kterému traumata z mládí přece jen částečně zahojil čas. Proto beru tu skoro až pohodovou náladu filmu, která může navodit mylný pocit, "že se vlastně nic až tak strašnýho nestalo." ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když asi tak po 10 minutách tušíte, jak to s tim únosem mimozemšťanů ve skutečnosti bylo, je pro vás zbytek filmu, kde se ta "šokující" pointa postupně odhaluje, tak trochu ztráta času. Sledovat skoro celou stopáž nějakýho hošana, jak si za prachy nechává projíždět anál, mě fakt nebavilo. Hvězdičky si film zaslouží snad akorát za hezkou Michelle Trachtenberg a tradičně "divnou" Mary Lynn Rajskub. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tajemství by mělo být... jak bych to... tajné. Čímž si to u mě film se slovem "mysterious" v názvu docela pokazil. Já osobně prostě musím mít dojem, aspoň na chvíli, že scenárista je chytřejší než já, jinak si k němu nedokážu uchovat respekt. A tady jsem ten dojem neměla ani chvilku, protože všechno se odhalovalo prvním záběrem a zbytek filmu tedy nebyl cestou za odhalením, ale čekáním na titulky. A dále, i přes hojnost sexuálních scén jsem neměla dojem, že bych sledovala film o sexualitě. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Gregg Araki | Hudba: Harold Budd, Robin Guthrie | Distribúcia: Tartan Films | Rozpočet: ? | Tržby: 1,524,966 $ || Nevďačné téma, ktoré sa spracováva len občas. Ťažký film s depresívnou atmosférou a skvelými hereckými výkonmy. U niektorých scén človek stráca dych, no v tom najťažšiom slova zmysle, a práve preto jedno zhliadnutie stačí na celý život. Gordon-Levitt len potvrdzuje, že sa stal hollywoodskou hviezdou oprávnene. Podobne, ako Mark Wahlberg, i on si najprv zahral nepríjemné postavy v nízkorozpočtových, divácky nevďačných projektoch. 76% | 1080p, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Teda, Joseph Gordon-Levitt se pekně odvázal. Ten kluk ale sakra umí! Pamatuji si ho z 10 důvodů, proč tě nenávidím a už tehdy jsem v něm viděla slibný potenciál. Ožehavý námět je umě, vkusně a místy také dost drsně zpracován a zahalen do ojedinělé mysteriózní "Darkovské" atmosféry. Až do závěrečného poodhalování skutečností jsem vskutku netušila, co je tím tajemstvím, které životy Neila a Briana tolik spojuje. Ve vedlejších rolí září krásná Michelle Trachtenberg, jako jeho dlouholetá a nejlepší kamarádka (v kolika scénách jsem si povzdechla "ach jo, ona ho tolik miluje...":) a Jeffrey Licon v roli kamaráda. Vztahy mezi nimi jsou hezky vykresleny a ukazují, že přes jejich lásku k němu, kterou by chtěli dát najevo, tuší, že by nebyl schopen ji přijmout. Jeho charakter sám o sobě je velmi komplikovaný. V některých momentech jsem měla pocit, že všechny ty věci, které dělá, ho připravily o city. Jak dokáže být někdy chladný a sobecký. City v něm však jsou. Ale příliš daleko. Jenže jeden člověk mu je kdysi dávno bezohledně ukradl a vytvořil z něj životem se protloukajícího prostituta, který prostě dělá, co umí a musí. Dokáže být se všemi těmi muži, ale nedokáže být s lidmi, kteří ho opravdově milují. Film má velmi podmanivou hudbu, především již v úvodních titulcích. Krásný a opravdový snímek o tom, jak můžou okamžiky z dětství ovlivnit osobnost a život člověka, a věci okolo něj. "Tam, kde mají ostatní lidé srdce, má Neil McCormick bezednou černou díru. Když si nedáš pozor, spadneš do ní, a jsi na věky ztracený." ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Uff, silné kafe. Zatímco takový Gardens Of The Night se drží dost při zemi a okolkuje jak se dá, Mysterious skin se s ničím nepáře, od začátku je jasné, o co běží a je to takové opravdovější, silnější a brutálnější. Zajímavé je sledovat, jak rozdílně se se zneužitím vyrovnávají oba kluci - jednomu se to "zalíbí" tak, že se z něj stane homosexuální prostitut, zatímco druhý to vytěsnil ze svých vzpomínek a za svými výpadky paměti hledá únos mimozemšťany. Úžasná mysteriózní atmosféra a herecké výkony vás strhnou, opravdu jsem se ani chvíli nenudila. Závěr, kdy se oba chlapci střetnou a Brian se dozví pravdu o tom, jak to skutečně bylo, mě neskutečně dostal. Celkově taková tabu témata ve filmech mají opravdu sílu. Nutno ještě říct, že trochu lituji toho, že na to ten parchant trenérská nedoplatil..A nejhorší je, že to tak bohužel v reálném světě bývá. Každopádně jasný plný počet. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, se sympatickým příběhem a ještě charismatičtějšími představitely, u kterého se rozhodně nudit nebudete, dost vás zasáhne a budete na něj rádi vzpomínat. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film, který se konečně zabývá i jednou z příčin odlišné sexuální orientace. Pedofil, který je na postu nějakého vedoucího sportovního oddílu, skautů, hudebního kroužku atd. si prostě vezme co chce a pro dítě to je většinou trauma na celý život. Tady se řeší výpadek paměti jednoho z hlavních hrdinů.....Zajímavě zpracované obdobné téma je i v norském filmu http://www.csfd.cz/film/232774-sonner/. Faye skvělý komentář!!!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Individuální pohled na snímek se odráží čistě jen z faktu, kolik už toho má poctivý divák všemožných dramat "za sebou". Translation: vidět Mysterious Skin před nějakými pěti lety, asi se z něj posadím na zadek a dva dny se nezvednu. Je to dost syrové, kamera neuhybá, žádné zatmívačky... story o dvou zneužívaných chlapcích je drsné a není na něj nahlíženo skrz růžový závěs. Gordon-Levitt lehce dokazuje, že mu nedělá problém sebeobtížnější filmová role a já si říkám, že tenhle týpek nás v budoucnu ještě hodně překvapí. Co mě zarazilo, je očividná snaha snímku neodsuzovat pochybné existence, lidé tu jsou vyobrazeni jako samostatné osobnosti s vlastními problémy a úchylkami. Dramatický standard - 75%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jedná se o poměrně zajímavou story, která je dost často značně odpudivá a v celkovém vyznění poměrně šokující a to i přesto, že je to všechno dost průhledný a ne zas tak úplně překvapivý, jak by možná mohlo být, což je trochu škoda. Na víc jak na tři hvězdy to u mě asi nebude, protože mě to nijak zvlášť nedostalo. Film určitě překvapí svým konceptem, když ukazuje tak trochu jiný pohled na zneužívání nezletilých. O hereckém talentu mladých herců nelze pochybovat, určitě to pro ně nebylo nic jednoduchýho a Gordon-Levitt si tady "zajímavým" způsobem nastartoval hereckou kariéru. 65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný soundtrack a vynikající herecký koncert Josepha Gordon-Levitta. Námět sám o sobě má také patřičnou hloubku, naráží na otázky zneužití dětí a následků. Chvílemi dost syrový film. Možná by si zasloužil i 4*, ale pocitově více jak 3* dát nemohu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Slowdive, Curve, Cocteau Twins, Sigur Rós....andělská hudba k temnému příběhu o tom, co se děje během únosů mimozemšťany. ()

Reklama

Reklama