Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (59)

  • Je zajímavé si všimnout věku skutečných herců – branců. Jestliže se má seriál odehrávat v letech 1984–1985, pak by musel Jiří Kopta (Guláš) rukovat ve třiadvaceti letech (ročník 1961). Vůbec rozptyl hlavních hrdinů je značný – druhým nejstarším je Vladimír Javorský (Ctibor Voříšek) – 1962, o rok mladší pak Boris Slivka (Vlado Rutkaj) – 1963k a poměrně pozdě by rukoval i Mário Kubec (Michal Hlaváček) – 1964. Správný odvedenec tak je pouze Martin Zounar (Tomáš Soukup) – 1967. Ovšem v době natáčení (1988) už byli téměř všichni z vojenského hlediska dávno „za zenitem“ a prošli by jedině jako absolventi vysoké školy, takzvaní „špagáti“. (Robbi)
  • Standardní pěchotní zbraň používaná v ozbrojených složkách ČSSR byl samopal Sa vzor 58. Herci v seriálu měli k dispozici provedení s pevnou pažbou, tím byla vybavena ČSLA. Pohraniční stráž, spadající pod Vojska ministerstva vnitra (VMV), používala výsadkovou variantu se sklopnou ramenní opěrkou. Tím se délka samopalu zkrátila z původního metru na 750 mm. (Robbi)
  • Do posádkového Hrádku zajišťuje dopravu motorový vůz řady 810 (bývalé značení M 152.0), kterému se pro svůj hlučný chod říkalo Orchestrion. (Robbi)
  • Hrdinové seriálu vykonávající základní vojenskou službu používají obrněné transportéry BVP-1 (Bojové vozidlo pěchoty). (Robbi)
  • Závěrečnou píseň k seriálu nazpíval Michal Penk pod názvem „Má daleká“. (majky19)
  • V současné době již prachatický areál neslouží jako kasárny, ale jsou zde obytné domy. Stále stojící bývalá vrátnice se nachází na křižovatce ulic Na Sadech a Rožmberská. (San Miguel)
  • Režisér Evžen Sokolovský do svých seriálů často obsazoval své žáky, tento nebyl výjimkou. "Celý ročník herectví přede mnou klečel, aby byl do této slátaniny obsazen, za odměnu totiž nemuseli na vojnu," říkával. (BoredSeal)
  • Seriál se natáčel v Prachaticích a na Kladně. (M.B)

Chlapci a chlapi - Zelené Vánoce (1988) (epizoda) (E05)

  • V rodině nadporučíka Ráže (František Kreuzmann) si otec a syn hrají s autodráhou Ites. Jedná se o typ Autodráha 90 s modely vozu Tyrrell F1. K dispozici také mají legendární transformátor Fz1 vyráběný podnikem PIKO Sonneberg (bývalá NDR) - ten však nebyl součástí kompletu. (Robbi)

Chlapci a chlapi - Trápení (1988) (epizoda) (E09)

  • Z vlajících vlajek na strahovské spartakiádě, které lze identifikovat, je zde například vlajka Polska, Kuby, Česka, Bulharska, Německa a Vietnamu. (Nick321)
  • Peter Pilz (Palo Marušiak) si už štyri roky pred natáčaním seriálu zahral nastupujúceho nováčika "bažanta" na vojne, a to v jednom bakalárskom príbehu s názvom Hektoliter (1984). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama