Reklama

Reklama

Zlá a závistivá Markyta (P. Mourková) touží po manželovi (P. Štěpánek) hodné Marjánky (M. Reifová), ale ještě víc se jí líbí jeho hostinec. A tak zavede nebohou Marjánku do bažin. Když se po mamince ptá malý Matýsek, pošle ho za ní. Naštěstí se o tom od bludiček dozví statečná Hančí (M. Kuklová), a protože má pro strach uděláno, vydá se těm dvěma na pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelně zlá Markyta utopí sladkobolně hodnou Marjánku i jejího synka, což je dobrý základ jejího šťastného manželství s Marjánčiným vdovcem. Pěkně tu je do lidové povídačky zapracovaný ordál, zkouška vodou, bodejť, každý ví, že nevinného neplavce voda nepohltí, empiricky ověřeno. Okouzlujícně cynické je i prohlášení královny víl o tom, že bludičky jsou ty nevinné duše, které už neměly trpělivost čekat na vysvobození. Odvážná Hančí si z rybníka odnesla kouzelné boty, jejichž pomocí vyrazila z vražedkyně přiznání. Tohle by měl Baťa vyrábět ve velkým. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj snímok "Světýlka z blat", ktorý natočila v roku 1992. Je to rozprávková balada o zákernej Markyte, krorá kvôli túžbe po majetku a dobrom manželovi zákerne zavraždí dobrosrdečnú Marjánku a jej maloletého syna Matýska. Do hry však vstúpia nadprirodzené sily, ktoré sa prostredníctvom statočnej Hanči postarajú o to, aby Markyta zaplatila za svoj zločin. A keďže je to v prvom rade rozprávka, tak sa to všetko dobre skončí. Zlo je po zásluhe potrestané a šťastie a láska zvíťazí. Vďaka skúsenej réžii pani Janečkovej a profesionálnym výkonom dobre obsadených hercov je to titul, ktorý odo mňa dostane pekné tri hviezdičky. *** ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ona je to spíš balada nebo mortyát s dobrým koncem, než pohádka. Přece jen už jako dítěti mi tady vadilo to topení lidí jak na běžícím pásu, a i když je Pavlína Mourková dokonalá zlosyně neboli zlodcera, Kuklová je až táák strašně kladná a statečná, že to celé zase potopí (vtip). Celkově poněkud rozpačitý dojem, průměrné a někdy zbytečně zdlouhavé zpracování. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Marjáno, posílám ti kluka !!" ;) Na začátku 90.let byla Vlasta Janečková ještě pořád ve velké formě, a tak když přišla s poněkud morbidnější pohádkou plnou takřka geniálních vtipných hlášek inspirovanou chodskou poudačkou, která si pohrává s motivy závisti a samozřejmě i následujících božích mlýnů, nemohlo to dopadnout špatně.. O travičce už jsem slyšel, na Chodsku však žila Markyta, která našla zalíbení v topení !! Prostě topička !! ;) Netopila však v kamnech, ani koťata, ale především vesničany, jmenovitě svoji kamarádku Marjánku, záviděla jí manžela v podání jako vždy skvostého Petra Štěpánka, toho si Janečková očividně velmi oblíbila - Pokud lze se takto eufemisticky mluvit o muži, za něhož se vdala !! ;) - a prakticky v každé ze svých pohádek ho obdařila pořádným chlapáckým knírem, a hlavně hospodu, i jejího syna, který sociopatickou Markytu v podání až nechutně věrohodné Pavlíny Mourkové zase nakonec rozčiloval svým nekončícím steskem po pravé matce.. Jen by mě opravdu zajímalo, po kom to pískle zdědilo tak zrzavé pačesy..;) Jaké štěstí, že tu byla ještě Hančí, s níž se právě rozešel místní tlučhuba a přizdisráč Jirky Langmajera, v podání ještě ne, tolik jako dnes, otravné Michaely Kuklové, se svojí absencí pudu sebezáchovy hraničící až s poruchou osobnosti, která pomohla nejen bludičce Dany Morávkové, ale i těm dvěma nešťastníkům.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pavlína Mourková je přesně ten typ herečky, která může bez sebemenší námahy hrát potvory a pěkně zákeřné postavy.Právě takové postavy jí vždycky zblajznu i s navijákem. Kdo s čím zachází, tím také schází. Na štěstí v pohádkách vyhrává dobro nad zlem. Zlo je samozřejmě po zásluze potrestáno. Jinak by to ani být nemohlo. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ji před lety, ale až nyní mohu ocenit, že kvalita pohádky u mě stoupla. Ty nové splácaniny, už nemají s pohádkou pramálo společného. 80% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná, kvalitní a podařená pohádka, ve které sice záporná postava spáchá dvě čistokrevné vraždy, ale dobro se přece jen ukáže silnější než zlo a vše skončí tak, jak v pohádce má. Kuklová si zahrála tak trochu Nebojsu a trochu zcela naivní dívku. Ale jsme v pohádce a tam takové věci neřešíme. Kladně hodnotím venkovní lokace, skutečný dům i nádobí, prostě filmařsky vše výborné. Naprostá spokojenost na to, že šlo o klasickou nedělní pohádku. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Vcelku koukatelná, místy až dramatická pohádka. Na to, že vznikla v první polovině 90. let vykazuje spíš rysy klasických pohádek z 80. let, což jí je pochopitelně ku prospěchu (ještě nebyla poznamenána polistopadovým úpadkem české televizní tvorby). Zindulkova role cholerického otce od rodiny mi přišla víceméně zbytečná a s linií hlavního příběhu nijak nesouvisející. Naopak návrat Marjánky a jejího syna mezi smrtelníky byl až příliš urychlený, objevili se v hospodě jako by nic ihned po scéně s utonutím Markyty. Přece jen bych čekal alespoň krátkou scénu, jak je bludičky vynášejí z vody ven a ve vsi se shledají s rodinou a přáteli. Průměrných 50%. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedená televizní pohádka s vcelku hutným hororovým příběhem. Do jednoho výborní herci a jeden unikát - záporná role Stanislava Zindulky. To se opravdu jen tak nevidí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Verim, ze kdyby to natocili o 10 let drive, bylo by to divacky privetivejsi. Prece jen ten modry devadesatkovy filtr a vypraveci roztahanost tomu nepomohla... Jinak jde o trosku smutnejsi, ale prece jen beznou televizni pohadku. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Brutalistní surovost, s níž záporačka utopí matku i dítě, aniž by okem mrkla, a ještě si to dobře zdůvodní, činí z této zkazky ojedinělou záležitost. I jiné aspekty jsou pak neobvyklé, viz komentáře ostatních. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z chodského prostředí od známé pohádkové režisérky V. Janečkové. Hlavní postavu, závistivou a krutou Markytu, jež hodí do tůně dva nepohodlné lidi, aby se mohla zmocnit majetku, hrála velmi přesvědčivě P. Mourková, jíž tento typ rolí neuvěřitelně sedí. V druhé rovině příběhu se představí statečné a nebojácné děvče Hančí (M. Kuklová), jež sama přemůže netypickým způsobem bandu lupičů a jež hledá ženicha, který by nebyl bačkora. Ve vedlejší roli určitě zaujme S. Zindulka, hrající vzteklého pantátu, otce Hančí, jenž se dokáže rozlítit kvůli maličkostem a jeho cholerický výstup při obědě je až zábavný. V pohádce se též objevují bludičky (D. Morávková a J. Preissová), ale ty byly pro mě až na okraji zájmu. Pochopitelně se v pohádce objeví v malé roli i manžel režisérky P. Štěpánek, představující majitele hostince, trpícího pod pevnou Markytinou rukou. Světýlka z blat hodnotím jako průměrnou, lehce morbidní pohádku, domnívám se, že paní Janečková natočila povedenější a zajímavější díla. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Co dělá tuhle pohádku kouzelnou je kouzelný tatínek Stanislav Zindulka. Jeho rodinné výroky u nás doma už dávno zlidověly, obvykle kolem oběda a bohužel moje sestra si opravdu vzala "halamu s pilou", takže u nás doma bylo veselo. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Tu pohádku mám ráda a ráda na ní koukám pořád dokola...............Možná je to tím prostředím, roztomilou Kuklovou ......... obrovské kouzlo má i rozhodně David Prachař. ()

Reklama

Reklama