Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

zaujimave. az ma to pocas pozerania prinutilo pozriet sem, kto zlozil hudbu. ano, na prvy posluch pocut v pesnickach Jardu Uhlířů.. :) texty piesni su tiez typicke Svěrakovske.... ("da si octan hlinity...") inak - milo prerobena klasicka rozpravka. nieco malo mi ale v tomto podani chybalo. skoda, ze sa rozpravka nespracovala este za zivota Majstra Wericha. privriem oci a v textoch pocujem jeho hlas. viem si predstavit ze by ju Werich svojim majstrovskym rozpravacskym talentom prerozpraval celu sam, napr. ako rozpravku pre rozhlas, alebo este radsej ak by bola spracovana ako kreslena rozpravka, s Werichovym podmazom.... ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Viděl jsme teď v poslední době na ČT. V podobnou dobu jsem viděl i "Princové jsou na draka" a "O princezně, která ráčkovala" a tahle mě bavila nejvíc. Je vtipná, má některé pěkné písničky (Jitka Molavcová FTW!) a není tak stupidní jako druhé dvě jmenované. Mnohem víc se mi taky líbili kulisy, asi díky tomu, že pohádka obsahuje narozdíl od ostatních pěkné, neumělé, exteriéry. Dáda je v pohodě, respektive téměř v životní formě. Také mi přijde, že kostýmy nejsou tak hloupé a oči rvoucí. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak trochu „retro“ pohádka, ale pořád dobrá podívaná. Patrasová byla svého času vskutku pohledná a Jan Čenský patřil mezi nejžádanější adepty na prince. Vykašlat se na koně, když máme po ruce koloběžku – inu proč ne. Jen ty kostýmy se mi moc nelíbili. Písničky zde však byly opravdu dobré a chytlavé a jde o jeden z mála filmů, kde mi absolutně nevadila Molavcová, kterou jinak zas až tak moc nemusím... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pro mě to v mládí nebyla ničím výjimečná pohádka a vlastně není ani teď. Pohádky Jana Wericha mám raději v loutkové formě a s jeho přednesem, třeba v podobě filmu Fimfárum. Přesto, že mě moc nepobavila, dokáži uznat vcelku povedenou kombinaci Werichovi pohádky, písniček od dvojice Uhlíř Svěrák a chytré představitelky v podobě sympatické Dády Patrasové. Tři hvězdy budou tak akorát. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Silný výchovný příběh, se nepodařilo ztvárnit tak jak by si předloha zasluhovala. Více by mu slušela náročnější spíše filmová produkce. Bylo zvoleno jinak a tak se nakonec příběh natočil v klasickém studiovém zpracování osmdesátých let, v kterém bylo natočeno mnoho pohádkových příběhů určených pro nedělní brzké odpolední vysílání. A toto zpracování nedokáže nabídnout až tak silný zážitek. Ale námět je natolik silný, že i přes mizerné zpracování dokáže dlouho přežívat v lidských srdcích, což nejenom zdejším hodnocením je stále dokazováno. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Televize vyhlásila zvláštní výzvu. V určitý den se měly dostavit do Průhonic děti se svojí koloběžkou. Sjely se jich stovky! (Karlos80)
  • Psi v pohádce jsou slovenští čuvači. (greeneye)
  • Natáčelo se v Průhonickém parku. (M.B)

Reklama

Reklama