Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších televizních pohádek. Skvěle obsazené, zahrané a hlavně napsané :) Nepropásnu ani jednu reprízu v TV. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejenom čtenáři Fimfára si asi vybaví pohádku, která už nesla různé názvy, ale vždy v ní byla hrdinkou chytrá tu horákyně, tu rybářská dcerka, která byla učesaná-neučesaná, oblečená-neoblečená atd. atd. Tato televizní pohádka opět zavedla do studia Jaroslava Uhlíře, který nemalou měrou přispěl k legendárnímu statutu příběhu královny Koloběžky první alias Dády Patrasové (v roce 1984, kdy představovala ikonu české krásy). Podíl na tomto úspěchu samozřejmě mají i vtipní herci v ostatních rolích - třeba na Jitku Molavcovou a jejího střízlivého střízlíka se taky houfně vzpomíná. Je to prostě jedna z těch lépe zvládnutých televizních pohádek, kde se navíc narozdíl od ostatních - považte - objevují i nějaké ty exteriéry:) A nevadí, že je to vlastně vždycky jen kus louky a pár stromů;) Proč vlastně nedat 80%, když na rozdíl od mnoha podobných počinů obvykle při střetu končím přepínací proces? ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

...ovšem nejpovedenější je hudba. Ta to všechno táhne kupředu. A potom ještě sympatický Jan Čenský a sympaticky-nesympatická Jitka Molavcová :-) ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to pitomost na entou ALE já se tak neuvěřitelně bavil! Jan Čenský předvedl toxického přítele a alfa samce, kterému i rádoby drsní chlapci z After či jiných moderních emo romantik nesahají po kotníky. Jitka Molavcová pak musela jistojistě studovat desítky slovníků, neboť si jinak neumím představit tu přirozenou energii s jakou generovala takřka každou sekundu slovní jazykolamy a krucánky. Tady se předloha od Wericha podepsala zdaleka nejvíce a ohromně cením, že se jim tu slovní hravost podařilo tak sympaticky zužitkovat! No a Dagmar Patrasová na koloběžce pendlujíc mezi chaosem, zpívánky a levnou produkcí? Totální klenot! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu moderní a vcelku povedená, dnes už klasická televizní pohádka, s celkem nápaditou myšlenkou v podobě chytrosti chytré a podšité horákyně, plná nečekaných zvratů, a hlavně také pěkných, nezapomenutelných a zpěvných písniček, a samozřejmě nesmím zapomenout ani na celkem dobře sehrané herecké party a to téměř ve všech rolích. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku si rytířka z Trychtýřovic urvala pro sebe. "Střízlivý střízlík stříbro střádá" nebo "budeme hrát společenské hry a žužlat cukrlata" vstoupilo do mé mluvy již v dětském věku. Základ je Werichův inteligentní příběh pro děti přetavený v duchaplný scénář a s dobrými herci (Dádu jsem neměl rád už jako dítě, ale každá výjimka má své pravidlo. Nebo naopak). ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Werichovsky propracovaný a velmi inteligentní humor v docela obyčejné, ale ničím neurážející pohádce o princezně, která jezdila na koloběžce. Nejlepší role Dády od Návštěvníků a velmi zajimavé nápady.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře ke KOLOBĚŽCE jsou obtížně srozumitelné. To krásné werichovské převyprávění pohádky Němcové - srovnání s nimi snese snad jen Erben nebo bratři Čapkové - je zde umocněno velmi dobrým scénářem H. Sýkorové a tradičně výbornou režií Ludvíka Ráži. Rybářská dcerka Dagmar Patrasové má všechny vlastnosti Němcové hrdinky a nadto vlastní půvab a šarm. Závěr, že soudnost je více než byť i sebeosvícenější sebestřednost, jde nad rámec pohádkové předlohy v duchu své neopakovatelné werichovské modernizace. Přehlídka jiskřivého vtipu, nečekaných zvratů, invence, založená na dodržení - nikoliv znásilnění - původní předlohy, to všechno jsou v kostce hlavní znaky, jimiž tato pohádka vítězí naprosto jednoznačně ve srovnáních s většinou polistopadové produkce pro děti a mládež. Typické je v této souvislosti ještě něco: ač barevná a skvělá, dodnes na DVD neuvedená. Není to můj ani první a určitě ani poslední povzdech tohoto druhu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jsem vášnivá, jsem vášnivá, jsem vášnivá pěstitelka výslovnosti, jsem vášnivá pěstitelka dikce, mně zachvívá každé slovo čelní kostí, řeč pečlivá každodenní cvik chce. Štříziivý střízlík stříbro střádá, žíznivý žoldnéř žejdlík žádá, srkne-li srkavec, je to srk, frkne-li frkavec, je to frk. Říkáme správně dlouhé hlásky, Vávrová s Vávrou sbírá klásky, karavana kráčí skrze Karatum, transportuje parafin, karfiol a rum. Dnes pohříchu těch vášnivých pěstitelů výslovnosti a krásné češtiny je jak šafránu, takže pozdravem na rozloučení se stává podivné "naschle" a pozdravem uvítacím "brej". Raději jdu žužlat cukrle, abych se tu zbytečně nerozčilovala, nebo se nakonec můžu zaneprazdňovat něčím jiným. Jen abych nepřišla zkrátka a nakonec netočila klikou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Viděno po letech s dětmi :-). když jsem viděl pohádku naposledy, mohlo to být tak o nějakou neděli ve Studiu kamarád. To ještě tehdá na hradě seděl Gusta Husáků, nebyly vždycky banány a na nového Favorita 136 se před Kotvou stály přes noc dlouhé fronty... prostě bylo nebylo za sto věžemi a dvaatřiceti mosty... Vzpomínám, že tehdá se mi pohádka až tak nelíbila. Průhonický park jsem měl s rodiči celkem prochozený a TV pohádky mi nikdy moc nevoněly a bral jsem je jako takovou už opravdu nouzovku. Nejhorší byly ty studiové s kreslenými kulisami... těmi jsem doslova opovrhoval. Utkvěla mi také věta mého taťky jen tak mimoděk pronesená při sledování TV obrazovky ,, tu Patrasku tomu Slováčkovi závidím! '' . Tehdy jsem nechápal, dnes chápu. Samozřejmě je míněna tehdejší Dáda v rozpuku své černocopaté slovanské krásy ideálně oblečená-neoblečená ! .-). Dodatečně s odstupem mnoha let mně také zaujala Jitka Molavcová coby rytířka a Werichova čeština, která pohádkou neustále prosakovala byť je tato pohádka moderní adaptací mnohem starší pohádky. V neposlední řadě a za to dávám 4 hvězdičku jsou to písničky Jaroslava Uhlíře, které ani ta spousta let nedokázala z hlavy vymazat a z nichž některé z nich se staly hity na cédéčkách s best of pohádkovými písničkami bez nich by se neobešla nejedna dětská (a přiznejme si i dospělá) párty... 4 vytažené škrpály z vody. * * * * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kromě dojmu, že se vše odehrává v příměstském parku (jak výstižně podotýká Šandík), sráží Koloběžku zejména nutnost brát Čenského vážně (čehož se tvůrci o dva roky pozdější kultovky prozíravě vyvarovali). Body naopak přidává nevšední možnost sledovat moudrou Dádu. Královské regé to sice není, ale zásluhou šílené aristokratky Molavcové se i toto dílo stává nesmrtelným příspěvkem k dnes žel již opomíjenému žánru logopedické pohádky. Navíc lze konstatovat, že werichizovaný duch klasického motivu se zcela nevytratil, viz A_FISH. Sám to nechám na dvou, nicméně očekávám, že některá z příštích generací tento kus náležitě docení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která byla na svoji dobu odvážná svojí laškovnou provokací stran (polo)nahoty Dagmar Patrasové. Tehdejší cenzura propustila k mládeži nenápadné, vzdělávací a decentní soft porno, které dnes už ztratilo příchuť zakázaného ovoce. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když je v pohádce na houby hlavní pár, ublíží to pohádce celé. A než nutit dětem Patrasovou a Čenského, to je snad humánnější je fackovat. ()

Reklama

Reklama